Last news in Fakti

6 Декември, 2021 15:18 1 411 11

Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за този месец

  • бизнес-
  • цени-
  • ток

Още две предложения направи Васил Велев

Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за този месец - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на работодателите в България отново поиска мерки в подкрепа заради високите цени на борсовия ток. Това се случи на Тристранния съвет, който се провежда в Министерски съвет и на който се обсъждат промени в три данъчни закона.

Васил Велев от АИКБ, който бе на обсъжданията, направи предложението в самото начало на заседанието, а след края му изложи мотивите.

Бизнесът предлага удължаване на програмата за небитовите потребителите, които са 630 000 на свободния пазар заради високите цени на електрическата енергия. Предложението на служебния кабинет е за октомври и ноември - компенсация със 110 лв. на час, а бизнесът предлага за декември - тя да е 190 лв. Велев представи таблица на цените на тока, а по думите му - "всичко под чертата е свръхцена, която генерира инфлация". За октомври и ноември има частично компенсиране, но декември не може да има цена по-ниска от 190 лв., отнасяща се и за фирмите с дългосрочни договори, поясни Васил Велев, цитиран от news.bg.

Работодателите предлагат и от 1 януари да се разработи ново ценово решение на КЕВР и да се съобрази и прогнозната цена - вместо 119 лв. да е от порядъка на 300 лв.- това е начинът да се удържи инфлацията, която е била 6% за октомври. Ноември има допълнителен ръст в цените на електрическата енергия - 3.5 пъти, за декември - се очаква още по-висок ръст - 4 пъти. Пари за компенсация има, произвеждаме само 7% от електрическа енергия на основата на природен газ. Свръхпечалбата остава в цената, което е ограбване на труда на хората, които работят цял месец, бяха доводите на Велев. Той даде за пример, че най-високите цени на тока са в ЕС, а в САЩ, например са 40-50 долара, в България - 250 долара за мегават/часа. Това влошава европейската конкурентоспособност, защото българските страни имат механизъм чрез дългосрочни договори и промени на правителството, които ограничават цената до 180 лв. на мегаватчас. Всичко се взема от приходите за продажба, предлагаме да се използва в механизма за компенсиране на високите цени за октомври-ноември, добави Васил Велев.

Само за един месец АЕЦ "Козлодуй" печели над 300 млн. лв, свръхпечалба над планираната, годишната печалба е била 1.6 млрд. лв. - посочи още той, уточнявайки, че това е единият от източниците за компенсиране и една от основните причини за свръхприходиране на бюджета.

Още две предложения направи Васил Велев - от 1 януари в ново решение на КЕВР да се предвиди реална пазарна цена в пъти по-ниска от определената. Това би означавало цена от порядъка на 300 лв. целия ценови период за зимните месеци, така че цената за вътрешните потребители да е 150 лв., за да може генериращите мощности да продължат да имат добра печалба.

Последното предложение касае енергоинтензивната индустрия - допълнителен режим в съответствие с европейските политики за облекчения за ВЕИ и компенсация за енергоинтензивната индустрия. Искаме българските предприятия да имат същите условия, заключи Велев.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа", предложи да се прецени кои от предприятията имат нужда, кои изнасят на международния пазар и имат цени, достатъчно високи и да се подкрепят обществените структури. Те трябва да бъдат подкрепени за разлика от бизнеси, които не са в трудно състояние, смята тя. Изказване имаше и от страна на ССИ - които официално подкрепиха предложенията на работодателите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБер-богаташ

    11 6 Отговор
    Мен много ме е яд че служебните откакто управляват не увеличиха цената на тока за битовите абонати. Вече 7 месеца няма увеличение , а шефа Бойко за 12 години го увеличаваше по 2 пъти годишно с по 10%. От 1 юли и 1 януари. Яд ме е че при тези рекордни цени на барел петрол минимално вдигнаха и горивата. При шефа Бойко преди години при същите цени на петрола зареждахме по 2.77-2.90 лв. Яд ме е че и олиото смъкнаха на 3 лв.литъра а преди при Бойко бе стигнало и 4.50 лв. Много се ядосвам че не е Бойко защото вече щяхте да сте вирнaли краката от глад и геноцид

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Иво

    14 1 Отговор
    Нали реваха за свободен пазар? Ето им го свободнио пазар. НИкакви пари за тия, като във Франция: ДДС наполовина и до там, и то ЕВЕНТУАЛНО. Щом Киро Джапанката купува кола след кола , значи са окей
  • 3 Алфа Вълкът

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБер-богаташ":

    Бизнеса е компенсиран заради скъпия ток. За битовите абонати не е увеличаван. Но бизнеса калкулира в цените по скъп ток макар да е компенсиран изцяло. Ти сигурно живееш от спестявания които си направил при Бойко , но като свършат ще се озъбиш от студ и глад. Макар и да е компенсиран, бизнеса вдигна драстично цените. Остава и потребителите да го накажат като намалят потреблението си и да се вразумят и върнат нормалните цени..ю

    Коментиран от #5

  • 4 русенец

    15 1 Отговор
    Интересно, другарите капиталисти както винаги като видят дебелия и искат данъкоплатеца да им плаща . Защо не поискате закриване на енергийната борса примерно?:) Пряко купуване на електроенергия от производителите?:) Защото да не ви гръмнат, нали? От държавата някак си е по-лесно. Ми то така и всеки друг произволно взет некадърник, назначен за капиталист, ще се справи!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дичо

    5 0 Отговор
    Да вдигнат още повече компенсациите за скъпия ток, защото нашите бизнесмени работят на загуба при 40% надценка на продукцията ( справка: млекопреработвател Зоров)
  • 7 Наглост

    10 0 Отговор
    Неземна наглост! Отидох на кино онзи ден и цената тройна, понеже работели на 30% запълняемост заради Ковид. В залата реално беше претъпкано. Работели на 100% и ползвали зелени сертификати. БГ биЗнесмени няма! Има тарикати, мутри и далавераджии! Същото и с тока. Цените вече са много високи заради тока. Та двойно ли да ви плащаме - чеез цените и чрез данъцитв ни ли?! Прошляци скапани! Работете с нормална надценка. Спекуланти!
  • 8 някой

    5 0 Отговор
    ТНТМ то пак пари иска. От държавата. А работниците му ако поискат ,ще им даде ли? Ако може те да си плащат за да работят,ще е най-добре.
  • 9 Томов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБер-богаташ":

    Нещо си се насочил в грешна посока, но не е лесно да си прост и впрочем вземи да по научиш как функционира една пазарна икономика и тогава си изказвай мненията по тикви, служебни и подобни индивиди на, които решенията се диктуват от пазара, а не от малоумщина.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 778

    0 0 Отговор
    Бизнеса да се оправя сам!