15 Декември, 2021 16:52 1 339 28

Фандъкова: София има най-високия кредитен рейтинг за България

  • фандъкова-
  • кредитен рейтинг

Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха

 Фандъкова: София има най-високия кредитен рейтинг за България - 1
Снимка: БГНЕС

Екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са основен фокус, които интегрираме във всичките ни проекти. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на годишната среща с посланиците на чуждите държави.

"Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха в София. Затова и строителството на метрото е мой личен приоритет, чието разширение не допуснах да спира. През последните 2 г. пуснахме първите 12 км. от новата трета линия, а догодина продължаваме изграждането на още 3 км“, каза Фандъкова.

Тя акцентира върху модернизацията на градския транспорт със закупуване на електробуси с нулеви емисии. В София вече се движат 65 електробуса и се очакват още 52, както и 25 нови трамвая. "Целта ни е градският транспорт да бъде комфортен и удобен за хората. Затова започнахме първо с новите превозни средства, а вече сме готови и с нова електронна система за таксуване“, допълни Фандъкова. "Буферните паркинги са друга стъпка, която дава възможност на гражданите да не използват колите си за пътувания в центъра на града. Тази година отрихме 3 нови буферни паркинга, а вече работи и програма за изграждане на паркинги в кварталите“, обясни кметът на София. Разширяването на Южната дъга и участъци от третия градски ринг помагат за облекчаване на трафика в града.

Столична община започна безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на домакинства с екологични отоплителни уреди. "Това е първата такава програма, насочена към един от източниците на замърсяване на въздуха. Над 5000 семейства вече са с подписани договори, а още 1100 заявиха желание през този година“, уточни кметът.

Запазването на финансовата стабилност на общината беше най-важната ни задача в кризата, която породи КОВИД-19 и ограничителните мерки. Това не беше лесна задача, но се справихме. Днес София има най-високия кредитен рейтинг за България“, каза Фандъкова. Тя подчерта, че от декември София е част от системата на държавните финанси и основна част от общинските средства са в БНБ, което гарантира стабилност и повече прозрачност. "Голямото предизвикателство пред града сега са покачващите се цени на природния газ и електричеството. От една страна, общината вече плаща в пъти увеличени сметки за улично осветление и за градския транспорт. А от друга, се нуждаем от стабилно решение за сметките за топлинна енергия – както за "Топлофикация София“, така и за столичани. По тези теми всички общини се нуждаем от подкрепата на държавата и ясен механизъм за навременни компенсации, каза Фандъкова.

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на представителите на дипломатическите мисии за сътрудничеството и подкрепата, която оказват на столицата. "Получихме огромна подкрепа по една от най- важните теми за града от посолството на САЩ и лично на посланика Н. Пр. Херо Мустафа. Със средства, осигурени от правителството на САЩ, бе изготвен анализ за оздравяване на "Топлофикация“. Задно с посолството на Франция и фондация "Конрад Аденауер“ преди дни проведохме важна конференция за развитието на зелените пространства, каза още Фандъкова. Столичната община е получила съдействие от посолството на Германия за Центъра за съвременно изкуство "Топлоцентрала“, а с посолството на Нидерландия общината продължава проект, свързан с уличните артисти.

Кметът припомни, че заедно с посолството на Израел София подготвя дни на Тел Авив в София и дни на София в Тел Авив и им благодари за инициативите против антисемитизма и езика на омразата . От посолствата на Великобритания, Испания и Швеция Столичната община получава подкрепа в сферата на екологията и мобилността. Фандъкова благодари и на Грузия за това, че тази година в Тбилиси бе именувана градина на името на София. Кметът отправи благодарност към всички посолства, с които София работи за културно сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 5 Отговор
    Тая ще ни съсипе от кредити!!
  • 2 ТаУмВзе

    36 6 Отговор
    СЛИВЕН МА! НЕ СЕ НАЯДЕ!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само питам

    33 4 Отговор
    Защо направихте София да е България ???
  • 5 Мили Боже

    41 5 Отговор
    Чуй я крадлата какви ги говори ! Наглост неземна !
  • 6 Ти съсипа София

    37 5 Отговор
    София прилича на град като след бомбардировки. Пълна какафония. Всяка сграда е в различен цвят. Няма реален план за урбанизация. Презастроихте града, разрешихте строежи, които въобще не трябваше да разрешавате. Тези строежи разбиха и улиците а за поправката взимате от нашите данъци.Оставка
  • 7 Мими

    31 5 Отговор
    София е тъмна, мръсна, разкъртена и няма вид на европейска столица , а ти пенке си пей колко щеш наслушахме и нагледахме ти се , махай де!!!!!
  • 8 Байконур

    22 5 Отговор
    Вижда се Фанди .От 2 стаен в кв Дружба сега се шириш в мезонет кв Министерски ливади.Байконур види от Космаса
  • 9 Фффффф

    24 1 Отговор
    Ами то в България други населени места няма,само София
  • 10 ТАЗИ КРАДЛА ДА

    20 5 Отговор
    БЪДЕ О Б.Е СЕ.Н.А, МАЛКО Е!
  • 11 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    19 5 Отговор
    Бегай, бегай Фъндъкова, кораба ГЕРБ потъва. Капитана Тиквун пръв го напусна и вече не депутат.
  • 12 Хан Аспарух

    15 3 Отговор
    Нещо е повехнала.Иде и при нея Бойко ,а ма не приятеля Борисов ,а РАШКОВ.
  • 13 Мачкай Данче

    6 8 Отговор
    Щото ма тръкаш ве , Ошанка ...
  • 14 А бе, жена

    13 4 Отговор
    ...що се мъчиш!
  • 15 Тома

    18 5 Отговор
    По това което прочетох разбрах че най много се краде в София
  • 16 ИНТЕЛЕКТ

    14 5 Отговор
    На селската даскалица с прякор - крадлата на ремонтите само ще и спомена, че в учстъка от Околвръстното до Панчарево има близо 850 дули,вълнички ивсякакви дефекти по пътя от 17 години на сам, а великия кмет Борисов, който обеща в кв. Горубляне асфалта да е здрав за 50 год да отиде да види какво море е в момента!Затвор!
  • 17 Яшаа

    8 4 Отговор
    Мааа ти да ива ПСП разказа играта на София.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Како Данчеее

    6 5 Отговор
    Оставка
  • 21 Гост

    5 4 Отговор
    Ще има я, като оглозгахте провинцията и я сотавихте на гол камък......
  • 22 Ами ...

    3 1 Отговор
    И сега ще има едно купуване!
  • 23 Учителко

    4 3 Отговор
    добра що не си ЕПММ
  • 24 дедя

    3 4 Отговор
    С най високи данъци и най много кредити след работа работа и работа за мутрата герберска

    Коментиран от #26

  • 25 Вуй

    3 2 Отговор
    Фандъкова направи много за шопите ве
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Димов

    2 1 Отговор
    С живот на кредит ли ще се хвалим?
  • 28 Иво

    1 1 Отговор
    СО - последната крепост на крадците от от ГЕРБ