Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Април, 2022 11:37 6 218 16

Инвеститорите полудяха

  • инвеститори-
  • пазари-
  • криза-
  • инфлация-
  • еврозона

За първото тримесечие са „изяли“ 14 млрд. USD

Инвеститорите полудяха - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В началото на 2022 г. беше отбелязан рекорден отлив на средства от европейски корпоративни кредитни фондове. През първото тримесечие инвеститорите изтеглиха от тях почти 14 млрд. EUR на фона на нарастващата инфлация и повишената волатилност на пазара поради събитията в Украйна, съобщи изданието The Financial Times.

"Кредитът на държавите от еврозоната - това е областта, с която не бихме искали да се занимаваме сега", каза мениджърът на няколко актива в компанията Lombard Odier Investment Managers Флориан Йелпо. По-високите корпоративни разходи и възможността за по-високи лихвени проценти са "тревожна комбинация" за този клас активи.

Още новини от Украйна

Майк Скот – един от водещите мениджъри на инвестиционната компания Man GLG, подчерта, че „цикличните, индустриалните и потребителските заеми са тези области на пазара, които са изпитали най-голям натиск“.

Войната в Украйна доведе до повишаване цените на храните и горивата, в резултат на което годишната инфлация в еврозоната достигна 7.5%, отбелязва The Financial Times. Прогнозите за икономически растеж се влошиха и това принуждава Европейската централна банка да се откаже от супер хлабавата парична политика за намаляване на цените. Според оценките на централната банка, икономиката ще расте с темп от 3.7% през тази година и 2.8% през 2023 г., но при неблагоприятен сценарий темповете на растеж може да спаднат до 2.3% през 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йхнкхйких

    43 0 Отговор
    С такива хора света отива към дъното !
  • 2 Грульо

    45 0 Отговор
    "Според оценките на централната банка, икономиката ще расте с темп от 3.7% през тази година и 2.8% през 2023 г"

    Демек реално ще спада. Тоз ръст е от повишени цени и понижено производство. Раздаването на кредити не е икономика а пирамида.

    Коментиран от #15

  • 3 Вълнов анализ

    27 0 Отговор
    Новините винаги закъсняват спрямо графиката. Инвеститорите, които не успяха да се освободят от фючърсите навреме, трябваше да обърнат внимание на червената лампичка още през есента.

    Коментиран от #11

  • 4 сметка

    53 4 Отговор
    Посегнахте на Русия, налагахте санкции един през друг, а сега идва сметката. Край на Европа. Ще си платите всички, европейците също ще платят че са избрали такава измет да ги управлява. Край с Европа. Не биваше да скачате на Русия, сега ще бъдете наказани жестоко.

    Коментиран от #8

  • 5 Сандо

    25 0 Отговор
    Добре,разбрахме че икономиката ще расте,но по-малко.А защо не ни обяснявате как ще стане и накакво ще се дължи този растеж?И какъв пръст има статистиката в него?

    Коментиран от #12

  • 6 Пако

    38 0 Отговор
    ОЩЕ МАЛКО И КАТО ПОЧНЕТЕ ДА ГЪЛТАТЕ ВОДА ,ЩЕ ОБЪРНЕТЕ ПЛОЧАТА И НА КИЛИМЧЕТО В КРЕМЪЛ.НАТАМ ВЪРВИ.БАВНО НО СЛАВНО.ЗАПАДНИТЕ ЕВРЕИ ПОДЦЕНИХА ИЗТОЧНИТЕ ЕВРЕИ.

    Коментиран от #16

  • 7 Blackthorn

    27 0 Отговор
    Хъ-хъ-хъ, още нищо не сте видели! :)
  • 8 onq s konq

    27 3 Отговор

    До коментар #4 от "сметка":

    Русия не е причината за края на ЕС. България е в основата на този разпад. Виж историята. България е завладяна от Римската империя и тя се разпадна. След това Османската империя ни завладя, и тя се разпадна. Бяхме в СИВ, и той се разпадна. Още с влизането ни в ЕС разбрах че и този съюз ще се разпадне. :Р
  • 9 Иконамист

    15 0 Отговор
    Внимателен прочит показва, че се очаква растеж.... НАДОЛУ! Важно е колко ще бъде разтегната спиралата!
    Ако назначените за държавници продължават да го играят политици! ги очакват екстрени уволнения.
  • 10 Четящ

    15 0 Отговор
    Майкъл Хъдсън ви обясни, че този рентиерски капитализъм умира, но не четете. Той е един от финансовите съветници на Китай, но никога не е канен в България.
  • 11 Майстор на спорта

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вълнов анализ":

    Просто е. Алчният капиталист въпреки, че вижда лампичката вече е захапал и не иска да пусне защото знае, че края му не е далеч.
  • 12 ЕС-бензиностанция без бензин

    34 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Въобще не им се връзвай на приказките за растежа: 1. В началото на февруари, Главният стопански консултант на президента Джо Байдън и шеф на Националния стопански съвет на Белия дом Брайън Дийз каза, че ако Русия нападне Украйна те са готови с такива санкции, че БВП на Русия само за месец ще СПАДНЕ с 15%, а ако им наложат пълно ембарго с 30%. Днес сутринта един от уважаваните финансови анализатори на investing com, Крис Кимбл съобщи, че за месец март БВП на Русия се е ПОВИШИЛ с 5%, а износа на страната е с 23% ПО-ГОЛЯМ от същият период на миналата година! 2. Сутринта в 9 ч. от ЕК обявиха 5-ти пакет ЕС санкции спиращи покупката на руски въглища, дървесина, цимент и т.н. В 10 ч. китайците съобщиха, че ще изкупят цялото количество свободни въглища, които са отказани от ЕС. Те са искали януари въглища от Русия, отказали са им, а сега няма да ги чакат дори защото са изкопани. До 12 ч. цената на въглищата на борсата поевтиня, а от 9 до 15 ч. рублата поскъпна с почти 10 рубли за долар. ЕВРОИДИОТИ !!!

    Коментиран от #14

  • 13 Непознат

    23 1 Отговор
    За европейците препоръчвам да прочетат книгата на Джордж Оруел -1984-та
    Просто да знаете какво ви очаква

    А на българите ще напиша какво е казала Ванга
    Путин ще бъде господар на света
    Аз лично вярвам на Ванга,а не на продажните политици
  • 14 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЕС-бензиностанция без бензин":

    Просто понякога ме забавляват и ми доставя истинско удоволствие да чета как въртят и сучат и как си играят с думите и цифрите.
  • 15 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Лихвите преди ковида в цяла западна Европа бяха отрицателни. Реално банките натрупаха резерв и в момента имат ресурс да спрат инфлацията, но не го правят защото вече са си разпределили дивидента... Колкото до инвеститорите... Гадните хеджита е по-добре да са по-далеч. Новината тълкувана през моите очи е добра и логична.
  • 16 мммда

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пако":

    И то за пореден път.