Last news in Fakti

26 Март, 2022 09:21 3 875 19

Как да намалите инфлацията

  • инфлация-
  • мерси-
  • намаляване

Необходимо е да си осигурите финансов буфер

Как да намалите инфлацията - 1
Снимка: БГНЕС

Инфлацията изяде 20 на сто от доходите на домакинствата. Засегнати са спестяванията и пенсиите. Финансистите съветват да пазим поне половината от месечния си доход за основни разходи. А останалите средства да разпределяме за различни цели, за да ги предпазим от инфлационните процеси.

В процентно изражение хранителните стоки са поскъпнали с 14 на сто, а сметките за бита – с 13%, според данните на националната статистика. „Според мен са се покачили поне тройно, защото парите, с които пазарувах за цяла седмица за семейството, в момента стигат за няколко дена“, сподели жителка на София, цитирана от БНР.

Инфлацията ще продължи да изяжда доходите и спестяванията, прогнозира финансистът Йордан Генов и съветва:

„Ако месечните ни разходи вече са се увеличили с 10-20 процента, нямаме друг избор освен да отрежем част от т.нар. избираеми разходи – тези, които са за ваканции, за хобита. Така че аз трябва бързо да се опитам да вкарам бюджета си в някакъв баланс. Това означава, че основни разходи, които включват – за храна, дрехи, облекло, транспорт, кредити, наем, да са до 50% от моя бюджет“.

А от останалите средства задължително да си осигурим финансов буфер за извънредни ситуации, макар и той да бъде изяден от инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 55 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    34 10 Отговор
    ПЪРВАТА МЯРКА :
    - ДА ИЗГОНИМ ПП - ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОРОБВАНЕТО
    - ВТОРАТА МЯРКА
    ДЕ-НАЦИФИКАЦИЯ И РАЗКУЛАЧВАНЕ НА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ
  • 2 Винкело

    35 3 Отговор
    Не знам какви са им хранителните стоки на сметачите, но другарката софиянка е много права. Моите хранителни стоки са поскъпнали с 50%, хем краставици не ядеме.
  • 3 дедо Герчо

    30 3 Отговор
    АБЕЕЕ,МОЗЪК,Я МИ РАЗДЕЛИ 500 ЛВ.НА ТИЯ ПЕРА,ДЕТО СИ НАПИСАЛ...НЕЩАСТНИК....

    Коментиран от #4

  • 4 чичо Мичо

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Герчо":

    СМЕТКАТА МУ Е МИНУС 4500 ЛВ. ХА ХА
  • 5 Комон Сенс

    30 1 Отговор
    Що за съвет?
    "Как да се пазиш от инфлация, ли - ами да потребяваш по-малко."
    Че то това не е въпрос на избор, бе сашета. След като инфлацията е изяла 1/3 от дохода ти , щеш не щеш ще потребяваш по-малко. Каква стойност би могъл да има такъв съвет? Да, ако посъветвате 10 годишно дете, може да го научите , че е по-важно да си купи бжаничка, отколкото дъвки и балони и че ако този месец ще получи по-малко джобни, значи ще може да харчи по-малко на ден. Но за пред възрастни хора с нормална интелигентнст това звучи повече от излишно. Като вървиш си мърдай краката - умно!

    Такива съветитип стягане на колана водят само до стагнация.
    А при подходящите мерки може да се окаже, че дори сме в силна позиция - малки сме и сме важни.
    Нека поискаме от ЕС да ни финансира и да инвестираме в страната, Нека улесним достъпа до финансиране. Инфлацията може да повиши потреблението и да направи обслужването на фирмените задължения по-леко. Имаме и 1 000 000 икономически неакивни лица преди песнсия и след пълнолетие - т.е. икономичекси неактивна РС. Инвестирайте в тях!

    Всяка криза е и шанс. Да покриеш главата си с ръце и да с еразтрепериш не е най-умното действие.
    Как пък не се намери един финансист, който да не пее песни, водещи до финансово-икономическа разруха, стагнация и емиграция?

    Нужно ни е макроикономиеско решение, което да стимулира подтребелнието, а не да го ограничава. Това, в комбинация с ефективни мерки против спекулата може да доведе до растеж дори в таз

    Коментиран от #7

  • 6 WhiteNoise

    8 0 Отговор
    Антония Симеонова дано си убава да намериш кой да те издържа... немаш друг вариант с тая кратуна и мислите вътре
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 WhiteNoise

    1 4 Отговор
    "спекулата"

    ние не бееме ли пазарна икономика? никой не те кара да купуваш
    се едно да си продаваш апартамента в драз маала и да му искаш 230к. било скъпо?
    Ми некой с пушка ли те кара да купиш на сточна гара апартамент? не ти изнася оди в кремиковци при "шведите"
  • 10 Аз ще ви кажа как

    5 1 Отговор
    С евросредства! Я вижте политиците;- пука че им дреме за инфлацията, те си имат Европа, а тръмплина е българския народ! Политиците ядат, Европа дава, сметката я плаща българския народ! Ставай народи политик, и няма инфлация!
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    Днес с кеф дадох 5,5 акило просо.ще зарадвам синигери и косове на вилата живот и здраве.поскъпнало е с 1лев.Ще намалим потреблението нашето,но на животинките -не.
  • 12 Студопор

    19 0 Отговор
    Преведено на нормален, не-финансистки език: в България вече не говорим за живот, а за оцеляване. Трябва - викат - да пазим поне половината от заплатаста за основни разходи. Хубаво, ама питаш ли ме дали не ми отива цялата?

    Това, което политиците и правителствата ни причиниха за последните няколко години е чиста проба фашизъм. Всъщност е по-лошо и от толкова популярната в момента война. На война поне знаеш, че имаш изобор: да се биеш, да бягаш или просто да се предадеш и да бъдеш убит. У нас нямаме този избор. Нямаме с кого и как да се бием, защото официално престъпност и корупция в България няма. Да бягаме - не винаги можем, защото самолетните билети са скъпи, а и никъде не ни искат, понеже не сме бежанци. Остава само да легнем и да мрем, ако вече не са ни затрили гладът, безработицата и непосилните цени.
    Фашизъм, геноцид, злоупотреба!!
  • 13 Гост

    7 0 Отговор
    Никак. Бедният си е беден. Цял живот наказан.
  • 14 Пенсионер

    6 0 Отговор
    Антония, каква ти е месечната журналистическа заплата? Дрънкаш глупости.
  • 15 Русенец

    5 0 Отговор
    Намаляване на потреблението е добра мятка, но:
    Онези от нас, които и без това едвам преживяват с мижавите си приходи, няма какво повече да минимизират. Лишенията са за онези, които живеят разточително НО!!! (каква изненада), точно те печелят от инфлацията и си живуркат още по-разточително.

    Коментиран от #16

  • 16 Енгелс

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    При капитализма е така.
  • 17 Чичо Генчо

    2 0 Отговор
    Инфлацията е създадена умишлено преди 1 година с разпечатването на 1 трилион евро от европейската Централна банка. ТОВА СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНО ЗА ДА СЕ ПРИБЕРАТ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА, ЧРЕЗ ДАНЪК ИНФЛАЦИЯ, А ПСЕВДО ИКОНОМИСТИТЕ ОРОДАЛЖАВАЪ ДА ПРОКЛАМИРАТ ДА СПЕСТЯВАМЕ.
  • 18 Чочо Попйорданов

    2 0 Отговор
    Единият икономически боклук ти казва спестявай, другия ти казва инфлацията ти ограбва спестяванията. И какво излиза, че общо двамата ти казват "спестяват, за да ти ограбят спестяванията"!
  • 19 Корнелия

    2 1 Отговор
    На всеки 10 години, големите играчи създават голяма инфлация, чрез прекомерно новонапечатване на пари и прибират спестяванията на масата от хора.