27 Април, 2022 16:19 2 786 9

Даваме 3 млн. лева за интелигентно животновъдство и растениевъдство

  • животновъдство-
  • земеделие

Решение на правителството

Даваме 3 млн. лева за интелигентно животновъдство и растениевъдство - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри 3 млн. лева за развитие на интелигентно животновъдство и растениевъдство в страната. Средствата се отпускат за дейности по две национални научни програми на Министерството на образованието и науката - „Интелигентно животновъдство“ и „Интелигентно растениевъдство“, които се изпълняват от 2021 г. Чрез програмите се създават иновативни методи за изграждане на модерни стопанства, които да работят с по-малко човешки ресурси и намалено въздействие върху околната среда.

В първата година от изпълнение на програмата „Интелигентно животновъдство“ бяха разработвани прототипи, патенти, тримерни модели, профилирани услуги за интелигентно животновъдство, бяха публикувани статии в специализирани списания. През предстоящата втора година ще бъдат отпуснати планираните 1,5 млн. лева, които ще послужат за продължаване на дейностите за роботизиране на животновъдния сектор, разработване на модели за наблюдение и управление на продуктивност/отглеждане и др.

По националната програма „Интелигентно растениевъдство“ се подготвят научни изследвания за приложението на изкуствения интелект в земеделието. Търсят се начини за намаляване на разходите за земеделските стопани, подобряване на управлението на почвите и качеството на водите, ограничаване ползването на торове и пестициди и намаляване на емисиите на парникови газове. Подобрява се биологичното разнообразие и се създава по-здравословна околна среда. През втората година с планираните 1,5 млн. лева ще продължи да се работи в посока автоматизиране на растениевъдния сектор.

Допълнителното финансиране е в рамките на разчетените средства за наука в централния бюджет. Парите се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъпчо

    27 0 Отговор
    Ами то държавата вече милиарди наля в интелигентното животновъдство на жълтите павета а резултат никакъв
  • 2 И кой

    21 0 Отговор
    Ще рине гумната ентелегентно?
  • 3 чубан

    13 0 Отговор
    мноо ва!
  • 4 Тия подиграват ли се?

    5 0 Отговор
    Какви 3 милиона бе? Трохи ли давате?
  • 5 Тамагочи

    17 0 Отговор
    Ще се отглеждат смарт овце и 5G крави явно.
  • 6 Орел

    8 0 Отговор
    От "интелигентно животновъдство" интелигентни са само горките животни.
  • 7 Биде

    9 0 Отговор
    Ами да е интелигентно, макар че и животновъдството и растиеновъдството ни хич ги няма! Дано поне не са виртуални,а ги има наяве! Щото милиони заминаха за гори от орехи, житни култури, табуни от коне, акации от които няма и помен, но пък парите се изсипаха в джобовете на няколко богоизбрани!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бах Киро

    8 0 Отговор
    Под "интилигентно животновъдство" аз разбирам предстоящ масов глад и мор всред матряла подсигурен ни от евроатлантическите партньори и еврейския съюз.