Last news in Fakti

22 Август, 2022 07:37 11 960 73

Американски компании продават газ на Европа не от алтруизъм, а в името на "колосални печалби"

  • сащ-
  • европа-
  • цена-
  • газ

Газовата криза в Европа носи огромни печалби на търговците, продаващи американски газ на европейските страни

Американски компании продават газ на Европа не от алтруизъм, а в името на "колосални печалби" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Газовата криза в Европа носи огромни печалби на търговците, продаващи американски газ на европейските страни, доходът им може да достигне 200 млн. USD на пратка, пише швейцарския вестник Blick, който заключи, че износът на синьо гориво от САЩ за Стария свят в никакъв случай не е "алтруизъм".

„В Европа руският газ е в недостиг навсякъде, което води до десетократно покачване на цените. Природният газ обаче остава евтин в САЩ и търговците на суровини правят огромни печалби, продавайки американски газ в Европа“, се казва в статията. Както отбелязва Blick, "в Северна Америка петролът и газът текат почти като река".

„Американците се представиха по този начин като спасители. Износът на втечнен газ за Европа, който преди година беше само 20%, сега достигна 60%", отбелязва вестникът. „Дали подобни действия са мотивирани от алтруизъм? Съвсем не“, заключава вестникът, припомняйки, че „разликата в цената на газа на двата континента е огромна“. Позовавайки се на изчисленията на портала за финансова информация "Бизнес инсайдър", "Блик" посочва, че търговците и енергийните компании получават до 200 млн. USD печалби за всяка доставка на американски природен газ за Европа. „Енергийни гиганти като TotalEnergies във Франция и търговци на едро като Trafigura и Gunvor в Швейцария са сред основните играчи в купуването и продажбата на природен газ в САЩ“, заключава вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    152 6 Отговор
    Да не е заради ,,хубавите ‘’ очи на Киро

    Коментиран от #54, #59

  • 2 Търговеца

    171 3 Отговор
    Каквото и да ти говорят, става въпрос за пари. А ако те убеждават, става въпрос за много пари.
  • 3 Факт

    19 139 Отговор
    Русия загуби от глупост най големият си пазар на газ Америка спечели стотици милиарди приходи.

    Коментиран от #6, #9, #47

  • 4 Някой

    216 11 Отговор
    Хайде сега пак да помислим, кой има интерес от създаденото в Европа положение? Кой разпали пак война в Европа, за даму е густо на него? Залагам на една държава, намираща се зад един от океаните...

    Коментиран от #5, #58

  • 5 Хмм

    136 3 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Ако имат крави и президент в деменция, и аз ги знам тия
  • 6 Да бе

    120 4 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Руснаците са продали за годината три пъти по малко газ, на пет пъти по висока цена.

    Коментиран от #8

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    81 2 Отговор
    Ха дубрутру, стрино Гино ‼️
  • 8 Кирчо

    133 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    А ние купихме 4 пъти по малко, на шесторна цена. На всяко изказване че вкарваме по еФтин газ, цената се вдига с 30 до 60 процента.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    121 4 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Факт е, че Русия нищо не е загубила , гиби ЕС ‼️
    Германците се къпеха всеки ден и се смееха на българите , че се къпят сами в неделя! Сега те се къпят само веднъж седмично, а им предлагат и по-рядко ‼️
    Британка предлага тоалетна хартия ьа многократна употреба ‼️ ( пере се в пералня 🤔)
    ......
  • 10 гост

    14 160 Отговор
    Никой не е виновен на европейците и особено на немците , че 20 години под управлението на "мъдрата" Меркел , натисната от 2-3 продажни фирми и такива като продажника Шрьодер докараха Европа да зависи от държава , която открито се обявява за враг на същата !! Трябва да си последния бунак да вярващ , че враг , който си оставил да държи 30-40% от доставките ти няма да се възползва от това ! И в момента Португалия , Испания и Франция , които почти не купуват руски газ нямат никакви проблеми !! Същото ще стане и с Германия и Италия , ама след година , година и половина !! А американците не са длъжни да продават на безценица , защото някой глупав чиновник в Европа си е дал задните части на гнома !! Напротив , дори на тази цена те спасиха положението в Европа , така че само можем да им кажем благодаря !! А българските русофилски подлоги на льотчика , които отказаха танкерите ще бъдат съдени съвсем скоро , щото щетата ще е за близо милиард само след 3-4 месеца и който трябва го е документирал и няма да го забрави !!

    Коментиран от #19, #29

  • 11 1111

    35 1 Отговор
    а, Добро утро :)
  • 12 Некой си

    116 5 Отговор
    Я да видим, кой печели от кризата в Европа!
    - Русия? Не мисля.
    - Украйна? В никакъв случай.
    - ЕС? И той не е, с изклчение на няколко европейски компании, с облачни сметки и централно управление на някой отдалечен остров.
    - САЩ? Ооооо, дааааааа! Някой още ли се съмнява в това? Освен онези, които твърдят, че на видеото с шахматните плочки има парапет на стълбите.
  • 13 Глупостта е възможност

    70 1 Отговор
    От глупостта на хората, в случая на ЕС обикновено се печели много добре. Ценовата премия е в няколко пъти. Да внасяш газ на глупостите европейци сега е като да имаш банкомат в задния двор. И американците в типичния за тях стил ги правят без емоции. И така трябва, след като има търсене, ще има и предлагане... Ха-ха
  • 14 българина

    103 4 Отговор
    75 г европа гледа как сащ правят войни на 10000 км от америка, и богатееше и живееше добре от това печатайки пари, като така поддържаше ниско цените на петрол газ вода и храни, живееха добре, е дойде и редът на европа, а скапания ЕС работи за щатската кауза. Колониализъм отвсякъде!
  • 15 Ха ха ха ха ХАРВАРД

    78 3 Отговор
    Про100Киро би казл, че това е проруска пропаганда а Ленчето ще му припява
    че автора взима 4000 лева.

    Коментиран от #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Комон Сенс

    73 2 Отговор
    Ето го и източникът на парите, който плаща на кресливи лобисти да хулят всеки който си купи евтин газ.
    Ай си си купил евтино, ай са те обявили за пунисинст и всякакъв друг ист.
    ....

    И след като всеки друг си гледа интереса, време е и Европа да започне да си го гледа и да не се поддава на провокации. А може б и и Европа трябва да си плати на лобисти, които да хулят по всеки който й застраши финансовия и политически интерес?
  • 18 Печалби

    62 1 Отговор
    Газпром отчете рекордна печалба от 23 милиарда долара миналата година. Американските компании вносителки на втечнен газ в Европа са много доволни също, битката им на печалба е 400 до 500 процента. Добър бизнес за всички.
  • 19 Преминаващ оттук

    78 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Да взема да ти продължа мисълта... "И никоя държава не е длъжна да ти продава газ или пък нещо друго, а пък ти да му крадеш парите за стоките които ти е продал". Турците казват "анадъмно".

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    6 63 Отговор

    До коментар #19 от "Преминаващ оттук":

    Ти не можеш никаква мисъл да продължаваш , за моята пък съвсем !!!!! Къде точно прочете , че искам въпросната "държава" да ми продава нещо въобще ??!!! Мен ако питаш тая воняща дупка отдавна трябваше да е със скъсани дипломатически отношения и задраскана от картата !! А боклуците им без пари да ги дават да си ги държат и да си ги наврат де слънце не огрява !!

    Коментиран от #72

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хаха

    70 2 Отговор
    Не разбрахте ли, че войната си е война, а бизнеса си е бизнес никой няма да продава на ниски цени когато може на по високи. Пък и другото всеки гледа да занули Европа особедно така любимите ви американци.

    Коментиран от #25

  • 23 Демократ

    5 64 Отговор
    Американските компании са свикнали да търгуват свободно на пазара и естествено ще търсят печалби.Това,че американският газ е най-евтин се дължи на високите технологии при добива.Това са непознати практики в държави,в които политиците са всемогъщи и определят всичко.Затова много хора с ограничен мисловен процес се чудят.Те харесват Путин да казва на Газпром как да търгува.Това е трагедията и в нашата държава.Липса на свободен пазар и свобода изобщо. Нашите русофилски експерти искат Путин да им казва с кого да се търгува,защото са патриоти.Интересът на България е без значение,важно е Кремъл да им напълни джоба.

    Коментиран от #69

  • 24 Референдум

    49 4 Отговор
    Който иска да купуваме газ от хамерикански фирми, да гласува за Кирето и Кокорчо. Хайде да видим, дали можете да смятате.
  • 25 Хаха

    42 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хаха":

    А и да допълня това започна още с т. Н. Ковид който имаше най вече това нещо да срине икономиките. Не можа с такъв трясък и се мина с ръчка не на руснаците всичко е толкова елементарно, а ма за такива с бустерни дози не толкова
  • 26 Механик

    49 3 Отговор
    А, здрасти!
    Ама Кирчо каза, че американският газ е мноооого по-евтин от руския. Мдаааа!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ежко

    60 2 Отговор
    Ами то това беше целта на мероприятието -как да скараме ЕС и Русия, та да можем да си пробутаме стоката.От преврата в Украйна, САЩ активно работи в тази насока!С такива "приятели" врагове изобщо не ти трябват.Ама ЕС е виновен,че се вързва на такива плоски номера.Трябваше да приключи с американското приятелство още когато започна бежанската криза поради намесата на САщ в Близкият изток.Толкова пари се хвърлиха по емигрантите,че ако бяха похарчени правилно,досега да имаме Общоевропейски въоражъни сили, а не да разчитаме Америка да ни "пази"!
  • 29 Грета Тунберг

    38 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Скъпи,ще се топлим с ток от Теслата.
  • 30 Глупостта излиза непосилно скъпо

    50 2 Отговор
    Решението да се използват измислени "спот" пазари е на ЕС. Преди цената се определят на база цени на петролни деривати, както е например договора ни с азерите. Затова и азерският газ е толкова изгоден. ЕС си набавя вреди сам с глупави и лобистки политики в енергийният сектор. Американците само се възползват от глупостта на ЕС, което е разбираемо.

    Коментиран от #33

  • 31 ЕС е проблема

    56 3 Отговор
    ЕС е вредна организация за народите на континента. В тази организация една две правителства вземат решение за всички останали. Това не може да продължи прекалено дълго. Народите на континента се събуждат. Сектор енергетика се регулира изключително от ЕС. Днес виждаме резултата от европейското законодателство в сектора. Пълен провал.

    Коментиран от #32

  • 32 Знаещ

    15 1 Отговор

    До коментар #31 от "ЕС е проблема":

    Че кой не продава газ за печалба?

    Коментиран от #34

  • 33 гост

    6 37 Отговор

    До коментар #30 от "Глупостта излиза непосилно скъпо":

    Измислените спот пазари си работят в същата Америка от доста години преди Европа , работят си и по целия свят , включително в Азия и дори любимия ти Китай !!! И цената на Хенри хъб за Щатите все още си е ПОД 100 долара !! И никога в последните поне 20 години не ги е превишавала !! И няма да ги превиши , щото там няма измислени фирми терористи като Газпром !! И ако в Европа бяха направили същото , тоест да покажат вратата на ватниците и то още преди да имат 40% дял и бяха направили ИСТИНСКА борсова търговия , сега нямаше да кършат пръсти !! Е може би нямаше газа да е 100 долара като в Америка , ама щеше да е 150 , а не 1500 !! Ама нищо , той парен каша духа , втори път ватниците ще гледат Европа през крив макарон !!

    Коментиран от #35

  • 34 Всички продават на печалба

    32 2 Отговор

    До коментар #32 от "Знаещ":

    Всяка независима държава има свободата самостоятелно да прецени как да организира енергийния си пазар. В ЕС няма такава възможност за отделните държави. Има централизирани регулации, задължителни за всички, което практически си е диктат.
  • 35 И как тогава

    30 1 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Разликата в цените на газа на американския Хенри хаб и например холандския ТТФ е повече от 5 пъти. Нали затова е толкова изгоден внос на американски газ сега Значи тези измислени борси са неефективни по смисъла на хипотезата за ефективен пазар.

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Софиянка

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха ха ХАРВАРД":

    А нима не е така
  • 39 гост

    4 28 Отговор

    До коментар #35 от "И как тогава":

    Бях ти обяснил някои неща , ама много трият , явно не могат да понесат фактите !! Пък и за какво да ти обяснявам , ти все едно си вярваш само на "говорит Москва " !!! То времето ще си покаже , както винаги , ама резултата няма да е добър за ватниците , пак както винаги , хахахахах !!

    Коментиран от #68

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мишел

    18 2 Отговор

    До коментар #36 от "Софиянка":

    Ъхъ, няма къде да събира газа, затова го гори.😄😄😄😄
    🎃, всеки газов сондаж има кран, с който се прекратява и пуска потокът на газа по тръбопровода след сондажа. Газовите сондажи от нормални находища могат да бъдат спрени за дълъг срок. За тези след фракинг не винаги е точно така.
    С нефтените изобщо не е така
  • 42 Буха ха

    15 4 Отговор
    Само Кики успя да надхитри американците да му продават газ на загуба.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 чичо Дончо каза

    18 1 Отговор
    ЕС ще бъде издоен.
  • 46 Европейски балък

    24 1 Отговор
    Ми докато има балъци (ЕС) ще има и тарикати (САЩ)
  • 47 Раз мисъл

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    В цялата картинка единствените губещи са Европата и европейците, всички други печелят! "Мъдри" европолитици взеха на тъмно мотивирани "мъдри" решения, а после, като стоплиха какви са ги надробили вместо да се отметнат от тия си решения взеха да ни призовават да стоим на тъмно и на студено и ако може да се храним по-малко, но да работим повечко!
  • 48 Бяс

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "Софиянка":

    Като искаш да даваш уроци на Русия, не е лошо да си направиш сметката и как ще платиш разликата в сметките на потърпевшите, които не са толкова умни като теб и не дават уроци на никого.
  • 49 Ударил Греда

    6 3 Отговор
    То щото пък Газпром е благотворително дружество
  • 50 не на втори 09 09 1944

    3 23 Отговор

    До коментар #36 от "Софиянка":

    Клекнем ли на руснака,край на свободата и демокрацията, Радев с Герб ,заедно с БСП и ДПС Възраждане,ИТН,ще подчинят България икономически на Путин,грабейки еврофондовете за лична облага,Радев ни измами с юмрука, Трифотов също Деница Сачева сега сме в много добри отношения с ИТН,след като свалихме правителството,остана им една пречка в БСП да е завладеят, Нинова,ще ива избори до крайна умора, до като Герб и ДПС заедно с БСП вземат властта Радев властва паралелно с тях. Газ ще ива руски на супер високи цени и под политико икономически диктат на Путин.

    Коментиран от #63

  • 51 Алито от София

    16 1 Отговор
    Хайде добър ден, има хора познали, даже същноста на една от причините за войната в Украйна, жалко че САЩ има голямо влияние върху европарламента и еврйте които са начело в управата на Европа са все рода с тези които обръщат света с краци на горе, само заради егото си, САЩ в момента е монопол в много отрасли които липсват в Европа, докато съществува Америка, светът винаги ще бъде в заплахи и ще тегли

    Коментиран от #55

  • 52 Радул

    5 2 Отговор
    Те и руснаците ни го спират газа от любов към нас.
  • 53 Ти идиот ли си?

    16 1 Отговор
    Кажи честно и на децата и е ясно защо гадните кравари подклаждат войната.
  • 54 Някой

    4 22 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да":

    Заради агресията на Путлер е! Ама вие си обвинявайте САЩ. ЕС, НАТО, извънземните.... но не и любимия ви кремълски кръволог.

    Коментиран от #56

  • 55 Когато

    2 13 Отговор

    До коментар #51 от "Алито от София":

    сте били бедни, и с години не сте просперирали,комунизмът,който наложи Русея,ТКЗС бе спасение за вас,сега разчитайки на корупцията разбира се, ще мразиш демокрацията САЩ и Европа ,ще обичаш Русия,имате еднаква идеология,скъсваме с Русия, Радев,Доган,Борисов,Бсп,Трифонов,Костадинов остават дърво без корен.
  • 56 Путиниада

    5 13 Отговор

    До коментар #54 от "Някой":

    Те го обичат,защото армията на съв Русия,която те благославят,като освободителка,не им взе нищо просто нямаше какво, сега искат да ползват Евро съюза като тяхна собственост за лични облаги,а да взимат комисионни от господарите си в Москва,продавайки България.
  • 57 Да го подържиш

    9 6 Отговор
    "Не на нас шистов газ", помните ли тези маймунки дето реваха на Орлов мост? Те си взеха паричките за този рев, а сега останалите БГ маймуняци ще плащат хамерикански шистов газ та ушите им ще пукат от зор. За тия "Еколозопаралии" само бесилки на Орлов мост!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 В грешка си

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да":

    Заради хубавите очи на Асенчо
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 случаен

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "не на втори 09 09 1944":

    къде я таз свобода и демокрация
  • 64 Румпел Щилтсхем

    7 0 Отговор
    и то ква печалба само.от САЩ до Европа ...... .а за България става страшно скъпо.
  • 65 Желяз каменоff

    1 2 Отговор
    По близо е да купуваме от Туркменистан авганистан Казахстан по близо е и по евтино
  • 66 Артилерист

    14 1 Отговор
    Много радостна вест за освободените от руската зависимост. ТРИ ПЪТИ по скъп американски шистов газ, доставян с кораби в крайно недостатъчно количество, предизвиква екстаз у "свободните" американофили. Ликуй народе! Благодари и пълни гушите на благородните американски господари. Може да мръзнем, да ни спре бизнеса, да гладуваме, но ще сме свободни. Няма да се поддадем на руското будалкане с йофтиния им газ, петрол и другите им заробващи стоки. Виж как американците се съгласиха и ни прибраха два милиарда долара за 8 самолета. Те ни направиха уникални в търговията-да дадем парата, а да чакаме стоката след пет години!!! Какво тук значат някакви пари? Важното е да сме свободна американска колония. Ний вече не сме свободни, а не...будали.
  • 67 Тиквата е нищожество

    6 0 Отговор
    Сега стана ли ясно на повечето за какво е тази независимост от руската газ ?
  • 68 Ракета

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Много си ограничен не гледаш интересите на държавата си .Ти в България ли живееш цър ул или някъде другаде
  • 69 Антиседедар

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Демократ":

    Кой ти каза, че американския газ е най- евтин, американския газ е най- скъп в момента, второ Америка отдавна не ползва пазарни механизми при конкуренцията на пазара а се налага много повече чрез политическото си влияние. Както и НАТО е много повече използван от САЩ като инструмент на влияние на членките, отколкото да бъде отбранителен съюз. Високия стандарт на Америка се плаща от целия свят и най- вече от ЕК такива убедени евроатлантици като нас и подобни.
  • 70 Ехх

    6 0 Отговор
    С думите свобода и демокрация сащ колонизират малоу мници.
  • 71 Калмук

    0 6 Отговор
    Е, и ??? Това новина ли е ? ... За преминаването към американски (и не само) доставки на газ има друга причина - нормалните хора не искат да бъдат изнудвани и да са зависими от един нов Хитлер ! Въпрос на мироглед и ценности !
  • 72 Дянков

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Спри да мислиш , не ти се отдава .
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.