Last news in Fakti

1 Декември, 2022 08:00 34 559

Как фирмите в България сами произвеждат електричество от слънцето

Формулата на успеха, когато правим фотоволтаична инсталация

Как фирмите в България сами произвеждат електричество от слънцето - 1

Да можеш сам да произвеждаш електричество, което да бъде използвано за нуждите на бизнеса, звучи като сбъдната мечта и всъщност е точно такава. Навлизането на фотоволтаичните системи вече е осезаемо и не е изненада, че все повече предприятия инвестират в такива проекти, за да намалят разходите си за електричество. Инсталираните най-често на покрива соларни модули дават и много по-голяма независимост от цените на непредсказуемия пазар на електроенергия, а не на последно място водят и до устойчив екологичен ефект. Подобна инвестиция се изплаща за период между 1 и 3 години.

Дистрибуторът на пълния набор от компоненти за изграждане на фотоволтаични инсталации – фирма КП Имобилиен – отчита над 100% ръст на оборота през 2022 г. спрямо 2021 г. и достави повече от половината оборудване за соларни проекти в България през годината. Мартин Лечев, Търговски директор на КП Имобилиен, разказва за три от големите вече реализирани проекти, включващи продукти на марките Huawei Fusion Solar, Astronergy и Aerocompact.

6 MW – фирма „Полигруп“, Асеновград

Как фирмите в България сами произвеждат електричество от слънцето
Мартин Лечев, Търговски Директор на КП Имобилиен

Проектът се изпълнява от фирма „Техносън“, а оборудването е доставено от КП Имобилиен и включва инвертори Huawei SUN2000, соларни модули Astronergy 450W и конструкция на австрийския производител Aerocompact. Системата е от покривен тип.

До момента в експлоатация са 4,5 MW от предвидените 6 MW като системата работи за задоволяване на около 45% от собствените нужди от електрическа енергия, а в случай на генериране на излишък - се продава на електроразпределителното дружество, с което има връзка в реално време.

0,9 MW – фирма „Спиди“, София

Реализираният от фирма „ЕНЕКОД ГРИЙН“ проект обхваща покрива на логистичната база на „Спиди“ в София. Общата мощност на системата достига 0,9 мегавата. Комбинацията от инсталирано оборудване отново включва инвертори Huawei SUN2000-100KTL-M1, Smart logger Huawei 3000A no PLC, монтажна конструкция Aerocompact и соларни модули Astronergy 450W.

Към момента инсталацията е 100% действаща и работи с пълния си капацитет.

Как фирмите в България сами произвеждат електричество от слънцето
Фабриката на ПОЛИГРУП ООД в гр. Асеновград

Каква е формулата на успеха, когато правим фотоволтаична инсталация?

Значителният ръст на продажбите на компоненти за соларни системи за производство на екологично електричество, който отбелязва КП Имобилиен, са резултат от няколко фактора.

Най-важният сред тях е предлагането на продукти на утвърдени марки, които са лидери и иноватори в индустрията като Huawei Fusion Solar, Chint, Astroenergy и Aerocompact. Така партньорите на дистрибутора имат пълния набор от надеждно оборудване с дълга гаранция, което спокойно могат да вложат в своите проекти с хоризонт на експлоатация 25 години, а дори и повече. В случая качеството не се изразява само в материалите и изработката, а също и във функционалността, иновациите и безопасността на компонентите. Надеждното функциониране при запазване на висок КПД и минималните разходи по поддръжка са най-важните показателни за рентабилността на инвестицията във фотоволтаични системи.

Една от перспективните новости на пазара у нас е навлизането на инверторите Chint на пазара. Марката има 35-годишна история и е на номер 1 на пазара на соларни инвертори в САЩ с много широка гама от продукти за проекти от малък и среден мащаб. Те се характеризират с водеща ефективност и надеждност и са перфектно позиционирани като достъпно, но качествено предложение за вграждане.

Безспорен фактор за успеха на соларните инсталации в България е и наличието на необходимото оборудване в локален склад, който КП Имобилиен поддържа. 30 МВ наличности позволява бърза реализация на проектите и елиминиране на рисковете при офериране на конкретни марки и модели.

Ако и вие искате да сте част от успеха на фотоволтаичните проекти в България, можете да се свържете с партньорите на КП Имобилиен за консултация и оферта.