Last news in Fakti

8 Август, 2013 14:28 2 307 0

Евросубсидиите за земеделците - на два транша

  • земеделските производители-
  • зърнопроизводителите-
  • европейските субсидии-
  • пламен орешарски-
  • димитър греков-
  • среща

Всички разплащания трябва да се изчистят до края на февруари

Евросубсидиите за земеделците - на два транша - 1
Снимка: БГНЕС

Разплащането на европейските субсидии за земеделските производители ще стане на два транша, стана ясно след срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с членове на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В разговора участва и министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

„Ще търсим начини и средства първото заплащане да се извърши до Нова година. Това обаче е пряко свързано с актуализацията на бюджета“, обясни министър Греков пред медиите. Той уточни, че предстои да бъде направена втора среща след актуализацията на бюджета, за да се прецени какъв е възможният процент за авансовото плащане.

Димитър Греков добави, че в рамките на разговора днес се е постигнало съгласие до края на февруари следващата година да бъдат извършени всички плащания от европейските средства. Същевременно усилено се работи, за да може агроекологичните разплащания да се извършат до Нова година. „Важно e да има правила, за да може всички, които произвеждат селскостопанска продукция, да бъдат спокойни“, подчерта министърът на земеделието и храните.

Министър Греков обяви, че ще се търсят възможности акцизът на горивата, който е в размер на 70 млн.лв., през следващата година да бъде изплатен на всички земеделски производители. „Това е голяма крачка напред, защото досега само две години са били извършвани такива разплащания“, подчерта той и добави, че за целта  Министерството на земеделието и храните трябва да поиска нотификация от Европейския съюз за 2014 г. „Имаме уверението на премиера, че тези 70 млн. лв. ще бъдат отделени за акциза на горивата за всички земеделски производители“, изтъкна министър Греков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА