Last news in Fakti

6 Януари, 2023 07:37 2 864 6

Най-слабото място в еврозоната

  • европа-
  • икономика-
  • италия

Това е Италия

Най-слабото място в еврозоната - 1
Снимка: Shutterstock

През новата година Италия може да преживее дългова криза. Основната причина е повишаването на лихвите от Европейската централна банка и стремежът да се купуват по-малко облигации през идните месеци, съобщи Financial Times.

Както се посочва в материала, 9 от 10 икономисти, участвали в анкетата на изданието, определят Италия като страната от еврозоната, която е най-застрашена от некорелиран спад на пазарите на държавни облигации. Вестникът също така определя тази държава най-слабото звено в еврозоната.

Правителството на премиера Джорджа Мелони се опитва да намали бюджетния дефицит на страната от 5,6% от БВП до 4,5% през 2023 г. и до 3% през 2024 г., отбелязва авторът.

Подчертава се обаче, че държавният дълг на Италия остава един от най-високите в Европа и възлиза на малко над 145% от БВП. Марко Вали, главен икономист в италианската банка UniCredit, каза, че "по-големите нужди на страната от рефинансиране на дълга" и "потенциално трудната" политическа среда я правят най-уязвима от спад на пазарите на облигации.

Мелони изрази недоволство от желанието на ЕЦБ да продължи да повишава лихвите въпреки рисковете за растежа и финансовата стабилност. „Би било полезно, ако ЕЦБ свърши добра работа по комуникацията. В противен случай рискува да предизвика, ако не паника, то пазарни колебания, които ще отменят усилията, положени от правителствата“, казва Мелони.

Членове на италианското правителство разкритикуваха ЕЦБ за агресивното затягане на паричната политика. Министърът на отбраната Гуидо Крозето написа в своя профил в социалната мрежа Twitter, че политиката на регулатора „няма смисъл“, докато вицепремиерът Матео Салвини напомня, че повишаването на лихвите „ще изгори милиарди италиански спестявания“


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елементарно

    24 4 Отговор
    Ние ако влезем в еврозоната, моментално изместваме италианците и ставаме на първо място.

    Коментиран от #3

  • 2 НАТО

    24 1 Отговор
    Това, съвсем не пречи на фалиралата Италия, да предоставя щедро оръжия, безплатно на Украйна. Накрая, цяла Европа ще плати масрафа !
  • 3 уъ6т5р4

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Елементарно":

    В огромна грешка си- вашата икономика е далеч по-устойчива и стабилна. Молете се да не минете на € през 2024г., протестирайте и се бунтувайте колкото можете. И задавайте един про3т въпрос:

    Какво се случва ако през 2025г. (примерно) ес вземе, че "случайно" се разпадне и съответно € престане да съществува?
    Жокер- НЕ МОЖЕТЕ да се върнете на левове щото такава валута тогава няма да съществува. Хартийките може и да стоят някъде на склад и да не са унищожени, но законово ще е НЕВЪЗМОЖНО да ги ползвате...
    Жокер- като минете на € правомощията на БНБ ще бъдат орязани със закон почти до ниво "проста търговска банка" и всичко ще се решава от ЕЦБ, тоест няма да има кой да емитира друга валута която да замести умрялото €
  • 4 случаен

    12 0 Отговор
    дръжте се, скоро идваме да ви поемем дълговете
  • 5 Утлт

    6 0 Отговор
    Гърмим ако влезнем
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    1 0 Отговор
    Ами, да спрат да харча като не видели .Ако бяха действително изкарани пари нямаше да е така .Но след като цяла Европа стана като Гръция Чашка нахуййй