Last news in Fakti

10 Януари, 2023 13:37 11 763 15

Икономистът, прогнозирал кризата през 2008 г., каза кога ще е следващата

  • икономика-
  • свят-
  • нуриел рубини-
  • прогноза-
  • криза

„Майката на всички дългови кризи" ще дойде след 10 години

Икономистът, прогнозирал кризата през 2008 г., каза кога ще е следващата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американският икономист Нуриел Рубини, който предсказа кризата от 2008 г., смята, че след 10 години може да настъпи най-сериозната дългова криза. „Наближаваме повратна точка, която ще промени живота на кредиторите и кредитополучателите, независимо дали са публични или частни. След десетилетие може да сме изправени пред майката на всички дългови кризи ", каза експертът в интервю за испанския вестник El Mundo.

Рубини обърна внимание на факта, че Испания, както повечето европейски страни, има голям публичен и частен дълг. Според него, "публичните органи са обременени с дългове и, както в много страни, също има увеличение на дълга на предприятията и сенчестата банкова система". Икономистът обърна внимание и на "застаряващото население" на Испания и необходимостта в тази връзка от скорошна пенсионна реформа.

„Политиката е свързана с жертване в краткосрочен план в името на цялостното благосъстояние в дългосрочен план“, казва Рубини.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пако

    44 4 Отговор
    ИСПАНИЯ ОТДАВНА Е ВЗЕЛА ДАЛА И Е НАИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ,НИЩО ЧЕ НЯКОИ ГО РЕКЛАМИРАТ КАТО РАЙ. КАТО ТУРИСТА ДА,НО ДА ЖИВЕЕШ НЕ. НЕ ВИСКОЕ ТАКА КАКТО ИЗГЛЕЖДА.
  • 2 Аз Кочо

    17 9 Отговор
    Обикновено кризите идват когато никой не очаква. А когато някой прави прогнози за повече от седмица напред не трябва да се взема на сериозно
  • 3 Зевзек

    55 9 Отговор
    Бърка Рубини, няма да е след 10 години, а ще е по-скоро, в следнащите няколко години. Не е само Испания, Италия е също зле. За Гърция пък със 170% от БВП държавен дълг и то след като им опростена 1/3 от стария дълг, не си струва да се коментира, те вече над 10 години са на животоподдържащи системи от ЕЦБ. Франция и тя едва се държи над водата. Когато тази година ЕЦБ вдигне още малко лихвите в еврозаната. До няколко години Гърци, Испания, Италия, Франция ще потънат, а с тях и ЕС. Че и ние България.

    САЩ и те са доста задлъжнели, ще "потънат" когато Китай спре да им купува дълга и арабите спрат да продават петрол и газ срещу долари.

    Русия ще се спаси от фалит само защото заради войната с Украйна в момента се откача от икононовината на ЕС и се закача за икономиката но Китай.

    След 10 години Китай, ще е новия господар на света измествайки САЩ. И професори като Нуриев Рубини, или ще са научили китайски и ще са отишли да преподават в китайски университети. Или ще ровят в кофите за боклук на Северна Америка като сега правят българските професори и академици.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 бай Даньо

    23 2 Отговор
    Рубини си предсказва катастрофи постоянно, професионален дълг , такъв му е бизнеса продава човека държавни облигации , които се смятат за алтернатива на акции в кризисни моменти , но реално отиват в тоалетната заедно.... Но е прав че Испания и Италия и редовната задлъжняла до ушите Гърция ( на която българското простолюдие не се отучи да завижда ... ха-ха!) са в драките пак. България последна ще фалира ако проблема са дългове , по скоро предпоследна след Естония която просто има 0% дълг. В България както си е по обичай вече мъдри икономисти ще подплашат населението и те ти кризата станала истинска без да има реални причини ... абе като 2008.
  • 5 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Зевзек":

    Дългът на Китай вече се равнява на 2,5 пъти размера на икономиката на страната, изчисляват експертите на Standard Chartered. Покачването на дълговия товар подчертава трудностите, които Пекин среща в опитите си да намери баланс между икономическия растеж и рисковете от формирането на балони в икономиката, пише CNBC.
    Делът на китайския дълг се покачи до 251% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение – през 2008 г. делът му бе 147%.
    „Икономиката ще продължи да задлъжнява и пазарите ще останат загрижени“, коментира главният икономист за Китай в Standard Chartered Стивън Грийн
    Китай продължава да увеличава външния си дълг, като по данни на частния американски Института по международни финанси (IIF) той вече е 303% от БВП на страната или общо 15% от световния външен дълг, цитирани от Ройтерс.

    „Докато усилията на властите за ограничаване на банковото кредитиране в сянка (особено за по-малките компании) доведоха до намаляване на нефинансовия корпоративен дълг, нетните заеми в други сектори доведоха общия дълг на Китай до над 40 трилиона долара - около 15% от целия световен дълг“, пише в доклада си IIF.

    Китайската икономика забави своите темпове на растеж през 2Q на 2019 г. до 6,2%, което е най-слабият темп от 27 години насам. Данните за размера на външния дълг спрямо БВП в доклада на института са за 1Q, така че не е изключено да видим още по-стряскащи резултати при последвалите анализи.

    Коментиран от #11

  • 6 гост

    9 16 Отговор

    До коментар #3 от "Зевзек":

    Следващия път като си разправяш нещастните мечтички ,не забравяй че не си на Копринка и не говориш на русолюбци с кремълски капаци !!
  • 7 Дано

    22 4 Отговор
    да е така както прогнозира. Не мога да мисля глобално, но живот и здраве да има - до 10г ще съм прекратил с трудови дейности. Кредити нямам и сега, всички инвестиции са изплатени, мога да изхранвам фамилията от каквото отгледаме на земята, ако се наложи. Ток и вода от външни доставчици не ни трябва и сега. Бензин и дизел….е, ще ходим повече пеша и с колела. А може и да се върнем към 1 магарешка сила…

    Коментиран от #12

  • 8 Скорпион

    33 0 Отговор
    Който има кредити да му мисли. Нали това е целта на робовладелците,всички да са под контрола на банките, съвременно робство.
  • 9 Пастир

    19 6 Отговор
    Нали инфлацията е за това, да отписва дългове. Да му мислят спестовните.
  • 10 вълкът от БФБ

    12 0 Отговор
    Има един особен тип анализатори, които всяка година очакат кризата да дойде.... и все в един момент ще познаят.....
  • 11 Много

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    си се заблудил.Ако четеш само краварски таблоиди все заблуден ще си останеш.Я провери колко милиарда дължи хамерика на Китай.Ей така за домашна работа и после пак драсни нещо

    Коментиран от #13

  • 12 Типичен

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дано":

    бай Ганьо, като се зададе някаква опасност касаеща всички ни той веднага преосмисля ситуацията с великият довод"аз съм се подсигурил да му мислят другите".Алоо,бай Ганчооо, като удари кризата болшинството и ти ще си го отнесеш,без значение колко си ЕРБАП,а някой с изперкал акъл може и да се възползва от ситуацията и да ти вгорчи живота.
  • 13 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Много":

    Абе то се вижда кой е заблудения и по-лошо , НЕУКИЯ !!! Аз му показвам реални дългове за 40 ТРИЛИОНА (!!!!!!!) , взети от банки , във валута , която НЕ Е собствена на кредитополучателя , съответно не може да и влияе , той ми говори за милиарди ( 1 трилион е 1000 милиарда , експерте) , които плюс това НЕ СА банкови дългове , а държавни облигации , които дори не се изплащат , а заменят с нови ДО БЕЗКРАЙНОСТ , без да броим , че издателя е СОБСТВЕНИК НА ВАЛУТАТА в която са издадени , тоест може да си напечата колкото реши от нея , което ще причини само леко увеличена инфлация в същия !!! Кога ще вденете най-после , че политикономика на социализЪма не е нито полит , нито икономика , а просто тъпня !!!
  • 14 Ахахахахахах

    9 1 Отговор
    АВЕ ПИЧОВЕ...МИ ТО ОТ КАК СЕ ПОМНЯ ВЕЧЕ ПОЛОВИН ВЕК БЛИЗО ВСЕ В КРИЗИ ЖИВЕЕМ!АХАХАХАХА....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.