Last news in Fakti

27 Януари, 2023 17:11 8 875 101

Отбранителната система NASAMS предлага на България високо ниво на защита във времена на несигурност

Потенциален участник в програмата за превъоръжаване на българската армия е една от водещите фирми в областта на отбраната и авангардните технологии - норвежката компания Конгсберг

Войната в Украйна разкри нови предизвикателства пред страните в региона. В тези времена на несигурност България предприема неотложни мерки за модернизация на армията като поетапно замества остарялото въоръжение, което не може да бъде ремонтирано, с ново.

По време на пресконференцията на 4 януари 2023 г., служебният министър на отбраната Стоянов каза, че военната академия съвместно с военното разузнаване анализират хода на войната в Украйна и въз основа на това Министерството на отбраната подготвя проекти за придобиване на дронове за пехотата, системи за залпов огън HIMARS и 150 мм гаубици. До края на февруари експертите от министерството трябва да са готови с проекта на Националната отбранителна стратегия. По време на пресконференцията не беше засегнат въпроса за развитието на българските системи за противовъздушна отбрана, а както знаем ПВО промениха хода на войната в Украйна и се оказват ключови за възпирането на Руските сили.

Потенциален участник в програмата за превъоръжаване на българската армия е една от водещите фирми в областта на отбраната и авангардните технологии - норвежката компания Конгсберг. Конгсберг представи три ключови продукта последна дума на техниката, които биха били приложими за отбраната на България – NASAMS, MSHORAD и NSM.

Конгсберг предлага на България NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) – първата в света наземно разположена и оперативно централизирана мрежова ракетна система със среден и малък обсег. Системата осигурява ефективна защита срещу безпилотни летателни апарати, дронове, хеликоптери, ракети, бронетранспортьори и самолети. Системата се използва за защита на стратегически обекти, като летища, пристанища, градове и други важни обекти.

Едно от основните предимства на ПВО системата NASAMS е нейната приспособимост и това, че може да се използва както от ВВС така и от сухопътните сили. Двете системи могат да се интегрират и са оперативно съвместими. Жизнеспособността на системата се увеличава поради факта, че всички модули са монтирани на превозни средства с висока проходимост, което позволява бързата променя на местоположението и позициониране на бойното поле в подкрепа на пехотата.

Норвежката усъвършенствана ПВО система NASAMS се състои от няколко мобилни батареи с по шест стартови установки АМРААМС (по 3 за всяка стрелкова единица) с интегрирани изстрелващи релси, заедно с отделни радарни камиони и превозни средства за командния пункт. Пусковите установки са свързани помежду си чрез уникална и напълни защитена система за сигурност. Обменът на информация в системата за бойно управление се осъществява както по радиоканал, така и по полеви кабел. Системата разполага с активни 3D радари, пасивни електрооптични и инфрачервени сензори.

Най-новото решение на Конгсберг за сухопътните войски се нарича MSHORAD - Modular Short Range Air Defense. Това е модулно решение, което включва система за управление и контрол (C2); ракети за противовъздушна отбрана с малък обсег AIM-9X Block 2 Sidewinder или европейската IRIS-T; ракети за противовъздушна отбрана със среден обсег NASAMS; радар; купол Protector RWS с 12,7 мм картечница или 40 мм гранатомет и електрооптичен мерник. Решението е независимо от платформата, на която е интегрирано. В момента Конгсберг доставя това решение за бронетранспортьорите, които са на въоръжение в норвежката армия.

NASAMS се развива непрекъснато, позволявайки ѝ да работи с различни видове ракети. Новите модификации включват новата пускова установка Mark 2, която позволява изстрелването на 3 вида ракети - първият вид са всички версии на AIM-120 AMRAAM, вторият е новата версия на ракетата AMRAAM-ER и третият е новата версия на AIM-9X Block 2 Sidewinder, която има нови способности – обхватът на поразяване е увеличен с около 70%.

Понастоящем има четири основни модификации на AMRAAM, всички от които са на въоръжение във ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота на Съединените щати.

Конгсберг и Рейтеон имат дългогодишен опит в разработването на версии на ракети въздух-въздух.

AIM-120D е модернизирана версия на AMRAAM с подобрения в почти всички области, включително 50% по-голям обхват на поразяване (от вече разширения обхват на AIM-120C-7) и по-добро насочване за целия полетен диапазон, което води до по-добра вероятност за унищожаване на целта. Обхватът на поразяване на AIM-120D е засекретен, но се предполага, че достига до около 100 мили (160 км).

Двойна употреба: Ракетите въздух-въздух AIM-120 се използват успешно от изтребителите F16. През март 2016 г. правителството на САЩ одобри продажбата на 36 броя ракети AIM-120 C-7 на индонезийските военновъздушни сили за оборудване на техния флот от F-16 C/D Block 25. Също така AIM-120 C-7 е съвместима с модернизирания F-16 A/B Block 15 OCU благодарение на проекта за модернизация Falcon Star-eMLU.

Предвижда се изтребителите F-16 на българските ВВС да са оборудвани с ракети от същия тип AIM - 120 AMRAAM. Българското правителство вече е поръчало тези ракети и ако бъде направена допълнителна поръчка, те могат да бъдат доставени при по-изгодни финансови условия.

От 2008 г. повече от 14 000 ракети AMRAAM са произведени за американските ВВС и ВМС и още 33 международни клиенти, което гарантира сигурност на доставките и бърз достъп. AMRAAM е доказана в реални бойни условия, включително и сега в Украйна.

Тринадесет държави по света използват системата за противовъздушна отбрана NASAMS, а общо 16 страни използват блока за командване и управление на Конгсберг, който може да се адаптира към специфичните нужди на всяка армия.

От 2005 г. досега основната система за защита на Вашингтон е NASAMS, която демонстрира изключителна надеждност и много високо ниво на готовност. Тази система е най-широко използвана и от НАТО.

През 2019 г. Катар поръча ракети AMRAAM-ER като част от придобиването на NASAMS. Сигурността на световно първенство по футбол, проведено в Катар през 2022 г., бе обезпечена от системата NASAMS.

Конгсберг е гъвкава компания със значително държавно участие, което ѝ позволява да предлага различни методи за придобиване. Стандартният търговски подход е чрез обществена поръчка, но е възможно и придобиване чрез пряко междуправителствено договаряне. Като партньор на САЩ, България има възможност да придобива някои продукти директно от Министерството на отбраната на САЩ. Времето за доставка е в рамките на 18 месеца след сключване на договора.

Системата NASAMS е предназначена за операции в арктични, субтропични и пустинни условия. Освен това при оценка на нова технология е важно да се вземе под внимание какви системи използват съседните ни съюзници или други членове на НАТО. Фактът, че съседите ни са избрали Конгсберг, дава допълнителна мотивация за България. Това гарантира оперативна съвместимост, повишава сигурността на доставките и обединява системите за сигурност в източния фланг на НАТО.

Войната в Украйна доказа необходимостта от противовъздушна отбрана. Време е България незабавно да поднови противовъздушната си отбрана, тъй като без съмнение е напълно неподготвена за новите реалности.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 66 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    135 23 Отговор
    Щом преговарят за NASAMS значи нашите С300 са в Украйна.

    Коментиран от #4, #5, #16, #43, #56

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Току що съобщиха

    94 49 Отговор
    че две такива установки са унищожени в Украйна.Та благодаря за тези неефективни и боклучиви системи.

    Коментиран от #12, #14, #57, #90, #92

  • 4 Българин

    52 85 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    знаеш ли колко годишни са нашите С300-40-50 60.......архаични-само защото е руско да седи 100 години на въоръжение-ти като си купуваш кола-москвич 66 година ли си взимаш,или западна кола на няколко години ????

    Коментиран от #7, #27, #68, #96

  • 5 ха ха

    40 55 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Дай, Боже! Иначе ще трябва да продаваме русофили за да ги плащаме...

    Коментиран от #97

  • 6 Панов

    71 81 Отговор
    Всички тези въоръжения можехме да получим на половин цена ако ги бяхме заменили за остарелите и безполезни 125 ММ гаубици , пво с 300, стари самолети и танкове т72. Сега, тия стари железа до няколко години трябва да идат за скрап.
    Трябваше да направим това, което направиха Чехия Словакия Полша Румъния Гърция балтийските държави. Ганьо е прост, за това е беден и мизерен

    Коментиран от #10, #17, #37, #38, #93, #98, #100

  • 7 ха ха

    25 14 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Нека са стари, ама нямат поддръжка. Няма ракети, няма резервни части и тренировка... Безполезни до 2-3 години.

    Коментиран от #19, #39

  • 8 Иво

    35 10 Отговор
    А израелската пво система,също е една от най добрите

    Коментиран от #89

  • 9 Ръб

    67 20 Отговор
    Още пари ще се откраднат и пак Ганьо ще се хване за големите пръсти на краката. Честито!

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ганьо

    28 7 Отговор
    Те за скрап вече, но мислят да ги продават...
  • 14 Току-що

    18 31 Отговор

    До коментар #3 от "Току що съобщиха":

    Съобщиха, че Путин се е гръмнал в коляното.
  • 15 По-голяма

    24 14 Отговор
    Несигурност и Заплаха от Западната,България никога не е имала в историята си..

    Коментиран от #44

  • 16 Колю Гаубицата

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Явно и оръдията ни са заминали!
    Еех, Митко, Митко.........!

    Коментиран от #20

  • 17 Пънов,

    59 23 Отговор

    До коментар #6 от "Панов":

    Едно е да дариш дори остаряла военна техника,а друго е да купуваш котка в чувал .А и каква е гаранцията,че купувайки нещо от щатите ще го получиме?Или ние да платиме ,а те янките знаят къде да го пратят .Хайде стига дупедаване.
  • 18 Калитко

    25 7 Отговор
    Седя и си викам- Ний сме първи в света по всичко, остава сега да изостанем в ПВО!
    Купувайте, да бъдем първи...
  • 19 Бля, бля, бля

    26 35 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    Аре стига бе. Сигурно и с300 няма поддръжка и няма ракети. Въобще путинофилите с всеки изминал ден копаете все ново и ново дъно.
  • 20 Последния Софиянец

    31 9 Отговор

    До коментар #16 от "Колю Гаубицата":

    За гаубиците Кирчо каза че ги е продал на Украйна.За тях знаем.

    Коментиран от #101

  • 21 Павел

    49 16 Отговор
    Значи простокирчовците са ни оставили и без ПВО!
  • 22 Коментар

    40 16 Отговор
    Ще ядем NASAMS...т.е. филия с мас.
    Само да не стане така да го дадат и после да си вземат системата,а ние да увиснем без нищо като Капутова от Словакия?Тях ги излъгаха да си дадат ПВО-то и после си изтеглиха защитните като ги оставиха без всякаква защита.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БеГемот

    44 10 Отговор
    Ясно е едно от тая война най печеливш е американският военнопромишлен комплекс....
  • 26 Иво

    17 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ръб":

    тук не си прав,пво възпира не само ракети а всичко де лети..както и се вижда в Украйна в момента..

    Коментиран от #33, #47

  • 27 Явно

    56 17 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Явно нямаш понятие от ПВО системи. Служил съм в ПВО поделение 86-88 година. Един от последните редовни набори. Та - С-300 беше въведено точно по времето на моята служба и е еквивалент на прехвалените "Патриоти"! Да, не е последен писък на технологиите, но определено е по-добра система от MIM-104 Patriot и е най-доброто с което разполагаме ( ако все още разполагаме). Добре е хора, които не са виждали АК47 и вероятно не знаят точно как се използва, да не се пишат експерти на всяка манджа!

    Коментиран от #49

  • 28 Himars e в комплект със спътниково

    19 10 Отговор
    Разузнаване и насочване. Значи без тях България купува нищо.... Та колко спътника имаме

    Коментиран от #99

  • 29 Ако не им вземите системите,

    16 15 Отговор
    ще ви вземат децата!? Краварски подлоги внимавайте в картинката, ще отговаряте един ден.

    Коментиран от #48

  • 30 пешо

    18 16 Отговор
    краварите видяха че не върши никаква работа и сега търсят балъци да ги шитнат

    Коментиран от #50

  • 31 Коментар

    35 17 Отговор
    Новите български еничари сред политиците ще заменят С-300 с много скъпите и по лоши американски модели.
    Надяваме се след като източна европа се измъкне от краварско робство тези еничари да си понесат своята вина , те знаят как!

    Коментиран от #51

  • 32 Запознат

    14 19 Отговор
    Колаборационисти на Радев петоколонника забирчват още повече държава за безполезна западна скрап. Този Стоянов е основния колабороционист в служебния кабинет

    Коментиран от #52

  • 33 едрфед

    23 14 Отговор

    До коментар #26 от "Иво":

    ДА бе виждаме точно тези Западни системи как възпират всичко. Само дето след като спрат "всичко" почват да съобщават как са останали без електричество и без заводи. Така спират Западните системи. Дай си парите и чакай да спрат кинджал.

    Коментиран от #53

  • 34 Гражданин на РБ🇧🇬

    26 17 Отговор
    Не вдигат пенсииите и заплатите защото ще харижват оше милиарди на господарите си от запад. България се управлява от една соросоидна хунта поставена от козяк!

    Коментиран от #61

  • 35 Вземайте

    12 10 Отговор
    Но не и от САЩ. От европейски производител.

    Коментиран от #54

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ти си

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Панов":

    Панов , ти сигурно не си Ганьо а си от друга семка и си умен , богат и проспериращ че даже и красив . ...
  • 38 абе трол

    19 7 Отговор

    До коментар #6 от "Панов":

    никой нищо не е получил на половин цена от краварите
  • 39 Ти си

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    То ние войска нямаме ти ми говориш за превъоражаван и тренировки (който е ходил в казармата казва бойни учения) ....
  • 40 Лети ли рапторчето?

    16 16 Отговор
    Още рисунки този път от Скандинавия. Бялата Златка Стоянов ако наистина беше следил какво се случва в Окрайна щеше да знае, че нищо не помогна като помощ на окраинските фашисти Руската армия продължава да мачка, а Руската военна техника е номер 1

    Коментиран от #59

  • 41 8888

    10 7 Отговор
    На Димитър Стоенчов не му достига 7000 войници в БНА обаче ще гуша с народни пари господарите на Радев и ще игравт на комисионна
  • 42 Пор Чвор

    19 5 Отговор
    супер, взимаме я, колко милиарда искате и след колко десетилетия ще дойде? Ако зотогава я няма България, дайте я на нашите македонски братя
  • 43 бай Даньо

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако нашите С-330 са в Украйна това е добра новина значи сме издействали намаление за новите натовски ракети ...

    Коментиран от #45, #63

  • 44 Ти си

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "По-голяма":

    Има една стихотворение от Иван Вазов (ако си учил или чул за него) казва се " Новото гробище над Сливница " . Сега вземи и го прочети и си припомни за какво е писал поета ( ако си учил история) и после се ориентирай по посоките на света (ако си учил география) .....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Още пари

    14 5 Отговор
    За скъпи и безполезни играчки.
  • 47 Ти си

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Иво":

    Тя и глупоста е крилата и лети из простора но все още няма ПВО което да я свали .. ..
  • 48 Ти си

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ако не им вземите системите,":

    Ти сега какъв вид пропаганда правиш ? Незнам дали някой разбра какво пишеш .. ..
  • 49 555555

    8 28 Отговор

    До коментар #27 от "Явно":

    Боравил съм с много огнестрелни оръжия ак 47 е най големия боклук,никаква точност,след втория пълнител започва да плюе като лястовица.

    Коментиран от #69, #72, #82

  • 50 Ти си

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "пешо":

    пешо , чети внимателно какво пише в статията защото в момента пишеш несвързани неща ....
  • 51 Ти си

    15 1 Отговор

    До коментар #31 от "Коментар":

    Хайде слез на земята! Ти за последните 33 години да си чул у нас да са осъдил ефективно политик че чак и в затвора да лежи ?
    Аз не съм....
  • 52 Ти си

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Запознат":

    Явно много си запознат , това опорните от Козяк ли са или сам го измисли .. ..
  • 53 Ти си

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "едрфед":

    Малко математика - един дивизио е от 12 установки с по 4 ракети изстрелват се едновременно 100 противникови ракети срещу защитавани обекти , в задачата се пита колко ракети могат да бъдат прихванати и колко летят и поразяват целта ?
    Всичко това е само хипотетично (няма кой да изстреля 100 ракети ито едновременно) за да ти стане ясно защо системите са "неефективни" ..
  • 54 Ти си

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Вземайте":

    Е тя е същата работа като с колите копуваш Ламборджини а плащаш на Фолксваген . .....
  • 55 Шуми Марица

    5 8 Отговор
    Да ама другарите болшевици атакисти и възрожденци не дават Не било хуманно Може само памук марли аспирин и апарати за кръвно налягане
  • 56 Така и трябва!

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    С руските камъни по руските глави.
  • 57 Бай Яни

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Току що съобщиха":

    Аиде ве,аз от рия новости друго дочух,в Мацква се е разбил правителствиният въртолет.

    Коментиран от #80

  • 58 анонимен

    7 2 Отговор
    Боже, пак ли ще плащаме за чертежи
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ти си

    17 0 Отговор
    Колега , БНА е до 1990г.
    След 1990 г. по-голямата част от високо квалифицирания офицерския състав е съкратен от служба. Ракетните войски са унищожени, а ВВС и бронетанковите редуцирани до незначителни формирования, ВМФ също запада. Преминава се към назначаване на редови кадрови военнослужещи, без особени изисквания за образование и интелектуални качества. Наборната армия е заменена с наемна и щатът е сведен до 34 000 .......

    Коментиран от #62

  • 61 Българин

    4 12 Отговор

    До коментар #34 от "Гражданин на РБ🇧🇬":

    Абре по колко милиарда годишно давахме на рассия в продължение на на 30 г.Нефт ,газ ,ядрено гориво за милиарди.Да не ходят боси газта беще по скъпа от тази в Германия,щото ребятата мбого ни обичат.
  • 62 Българин

    4 7 Отговор

    До коментар #60 от "Ти си":

    Абе като питам колегите,кой какво е служител през комунизъма.Един готвач ,друг на бариерата в Гранична,третия бил сртелчик.И един непомнещ на каква ракета е служил.Стреляли годишно по 12 патрона.

    Коментиран от #65

  • 63 Ти си

    16 1 Отговор

    До коментар #43 от "бай Даньо":

    Комплексът С-300 осигуряват въздушното прикрие на София. Ако те бъдат свалени от въоръжение и бъдат изпратени в Украйна, София остава без зенитно- ракетно прикритие, а тук са всички държавни институции. Това меко казано граничи с военно престъпление .....
  • 64 Аз съм от ссср

    14 2 Отговор
    Дайте си всичкото оръжие на украина и сега започвате да купувате балъци.Нищо че нямате пари за пенсии,ако ви трябват ние ще ви дадем заем на ниска лихва и докато ги направим вие ще го изплатите някъде към 2050г.
  • 65 Ти си

    4 1 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Е аз все още знам къде съм служил но определено не съм изпълнявал посочените от теб служби .....
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Айде отложете

    10 2 Отговор
    до края на войната! Че,може да се наложи,пак руско въоръжение да купуваме!
  • 68 Куха лейка

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    си ти,човече.От омразата ти към Русия, мозъка ти се е изгладил! Главата ти е празна,като миналогодишна кратуна!Направо си за съжаление,за глупостите,които пишеш тук!
  • 69 чичо стамат шумков

    10 2 Отговор

    До коментар #49 от "555555":

    Боравил съм с много огнестрелни оръжия ак 47 е най големия боклук,никаква точност,след втория пълнител започва да плюе като лястовица............................................................................................................................................................... ..............................................................................................................................................................................................................Номера на моят ак- 47 беше 1472.прроизводство на АРСЕНАЛ.УПРАЖНЕНИЕ НР-3 от старата татова кашимерия на изпит съм го правил за отличен.Освен този АК-47 С КОЙТО СИ СТРЕЛЯЛ ДА Е ПРАВЕН В НЯКОЯ КИТАЙСКА ЧАСТНА РАБОТИЛНИЦА.АК-47 е най произвежданото стрелково оръжие в света.ОТЛИЧАВА СЕ СЪС СВОЯТАГОЛЯМА НАДЕЖНОСТ.Все пак това е автомат и се стреля на къси редове(максимум до 3-4 патрона на ред.),,Рекорда,, ми е 90 бойни патрона за 5 минути всеки 5- ти от тях трасиращ абсолютно никакво отклонение и ,,плюене,, както пишеш ти.

    Коментиран от #79

  • 70 Додо

    11 2 Отговор
    ,,Системата NASAMS е предназначена за операции в арктични, субтропични и пустинни условия. Освен това при оценка на нова технология е важно да се вземе под внимание какви системи използват съседните ни съюзници или други членове... "
    -------------------
    Крайно време е държавата с най-мизерните обществени тоалетни,държава,която няма детска болница и медицински хеликоптери,да се оборудва с такива модерни системи.
    Само си представете следната ситуация:
    Идва на посещение шефът наопентагона или някойнатовски генерал и пита:Къде мога да се облек-ча?
    А нашият представител му отговаря гордо:,,Нямаме още тоалетна,но можете да пуснете една водичка на гумата на ей тази свръхсупер модерна противовъздушна система.
    Найс,а?

    Коментиран от #88

  • 71 чичо стамат шумков

    9 1 Отговор
    Легнахме на краварите и отърване няма.Според мен по подходящи за България бяха самолети РАФАЛ И ФРЕНСКИ ПВО.Досега да бяха доставени отдавна.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    6 1 Отговор
    Тая система и нея ли на чертежи ще я купуваме🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Май скоро отдържавата само чертежите ще и останат🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    .......междудругото..........Бива и някой чертеж на дроновр да купим🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 74 Другият един

    15 1 Отговор
    Стягат ни за курбан Украинците свършват
  • 75 Сансар

    5 1 Отговор
    Тука пишат невежи хора.
  • 76 Лобаев

    8 2 Отговор
    Предлага ни да станем поредната мишена.
  • 77 дядото

    9 2 Отговор
    добре скроено от краварите.нашите с-300 ще подарим на укрите.после ще платим прескъпо химарси,които като самолетите никой не знае кога ще получим.и най-големия печеливш ще стане сащ и военната й промишленост
  • 78 сащ световното зло

    7 3 Отговор
    Тая престъпна сган тези изроди сега ще ни продават оръжието си на цена ?- предаването им ще е по тяхно решение - ние само ще подпишем и ще им се молим да ни ги предадат отбелязано в договора защото не са малко страни коитo са платили но не получи оръжието си.. Срещу кого ще ги използваме ?-- Китай или Русия ?

    Коментиран от #91

  • 79 Трябва

    4 2 Отговор

    До коментар #69 от "чичо стамат шумков":

    Да питаш тоя идиот 5555555 с какво оръжие са предпочитали да се бият американците във Виетнам.
  • 80 Много гладове

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Бай Яни":

    Говорят в главата ти, но за жалост май не се изслушват.
  • 81 оня с коня

    4 1 Отговор
    Първо ще купим НАСАМс,после и НАТАМс
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ФК Горно Уйно

    2 1 Отговор
    Начии рекламата е доста стегната.. Като за военни, но изводът за обикновеният чепик е.. Пак ще се плащат едни суми за неща които ще изплащат и внуците ни, а ще ги ползват техните внуци като музейни експонати..
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Бай Пън

    2 3 Отговор
    Няма още такова ПВО,дето да сваля хиперзвукови ракети,за които даже и гравата на четвъртия райх Бай Дън се произнесе"обикновени ракети,само сето немогат да бъдат свалени"
  • 87 Бг трактористите

    2 1 Отговор
    Ами да купете братя българи и там където ги Сложат. БЯГАЙТЕ БЪРЗО ЧЕ СЪВСЕМ ЩЕ ОСТАНЕМ БЕЗ НАСЕЛЕНИЕ НЕ ЧЕ СЕГА ИМАМЕ МНОГО АМА ПО НЕ МОЖЕМ ОЩЕ ДА СЕ НАРИЧАМЕ БЪЛГАРИ
  • 88 БАБА МИ ВЛЕЗНА В ДЪРЖАВНАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Додо":

    БОЛНИЦА В СТ. ЗАГОРА ТОЯ ПОНЕДЕЛНИК С ТРИЙСЕ ДИАБЕТ И ВИСОКО КРЪВНО. В ПЕТЪК Я ИЗПИСАХА. В БОЛНИЦАТА Е СПРЯНО ПАРНОТО. СЕКИ СА ТОПЛИ С КВОТО ИМА ПОД РЪКА. ЗА ЦЕЛИЯ ПРЕСТОЙ НЕ Е ДОШЪЛ СЪРДЕЧЕН ЛЕКАР ДА Я ПРЕГЛЕДА И СА Я ЛЕКУВА ЛИ И ПРЕДПИСАЛИ ЛЕКАРСТВА ЗА ГУША А ТЯ НЯМА ТАКАВА?!!!!!!!!?!! ЖЕНАТА Е ЧИТАВ С АКЪЛА СИ И РАЗБРА ЧЕ ТАМ ЛЕЧЕНИЕ НЯМА А ЯВНО Е ОБРАТНОТО. СЯ КАТО СА СИ ПРИБРА ВИДЯ ЧЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА ВЕЧЕ И САМИ ТРЯБВА ДА СМЕ СИ ДОКТОРИ ОСВЕН ЕЛЕКТРИЧАРИ МОНТЬОРИ И ПЛОЧКАДЖИИ.......... ТРАГЕДИЯ....
  • 89 Равина

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Добра е ама срещу палестинските самоделки,...
  • 90 Жоро

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Току що съобщиха":

    Абе Ватнешка Умрела,всеки западен образец се оказва многократно по ефективен от скрапта на Кочината :D
  • 91 Жоро

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "сащ световното зло":

    По големи терористи от Ватнешка Кочина историята не познава Копейка...
  • 92 Русофоб

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Току що съобщиха":

    От руското телевидение ли са те облъчили ...?!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Крадци

    1 1 Отговор
    Какви системи бе, нали сме в НАТО? Още ли ви се краде, за внуци и пра. Колко кожи още искате да смъкнете от тоя прост народ? Дано да се задавите!
  • 95 САЩ са заплаха за света

    1 1 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Искат да ни вкарат във войната си срещу Русия и да се бием до последния българин...

    Не на неофашизма! Без Сащ ще има мир!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Продават се такива

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    като теб миризливи партенки и черга пред входна врата в услуга на краварите, да си трият кпаката във вас. Русофилите не се продаваме, това е дейстние типично за краваро робите.
  • 98 И кво направиха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Панов":

    садоха си оръжията и сега са без нищо. За краварска скрап ще чакат, като приказката...... Тати ша ми купи колело ама друг път.
  • 99 Спътника е ден

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Himars e в комплект със спътниково":

    до прадне. В момента руснаците чрез спезиални средства разкриват местата на станциите св рзващи се със спътниците на старлинк и ги унищожават. Та без тях са слепи и неефективни.
  • 100 Ще се радвам

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Панов":

    да те застрелят с един стар боклучав пистол ТТ.
  • 101 По скоро

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    къдрокосото еврейче го е подкокоросал. Еврейският Дядо Мраз - : Деца, кой ще си купи от тези пркрасни подаръци?