Last news in Fakti

16 Юни, 2023 20:37 2 904 57

Путин: Транснационалните корпорации не устояха на мощния натиск на чужди политически елити. Ние никого не изгонихме!

  • петербургски международен икономически форум-
  • владимир путин-
  • икономика

Русия с исторически най-нисък процент на безработица - 3.3%

Путин: Транснационалните корпорации не устояха на мощния натиск на чужди политически елити. Ние никого не изгонихме! - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Второто тримесечие на 2022 г. е най-трудното за руската икономика, за вътрешния бизнес. Причината е бързата промяна на установения ред на търговия, сетълменти и логистика. Промени се и цялата структура на бизнеса и икономическият живот". Това каза в своето изказване пред участниците в Международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин.

Форумът се провежда от 1997 г. и за тези 26 години успя да се утвърди като водеща световна платформа за обсъждане на ключови проблеми на световната икономика. През тази година той се провежда под мотото "Суверенното развитие е основата на един справедлив свят. Нека обединим усилията си в името на бъдещите поколения“.

През април на текущата година брутният вътрешен продукт нарасна с 3,3 на сто на годишна база, а до края на годината ще се увеличи с още 1%. По данни на МВФ обаче, този ръст няма да е повече от 0.7%.

През април се наблюдава ръст в индустрията и търговията на дребно. Освен това обемът на продукцията в преработвателната промишленост през януари-април надвишава миналогодишните стойности с 2.9%.

Руският президент припомни, че преди година настроенията, включително и в руските бизнес среди, са били много предпазливи. И, честно казано, малко хора предвидиха как ще се развият събитията. "В подобна ситуация беше фундаментално важно да се даде опора на бизнеса, да се засили доверието в провежданата политика, да се подчертае неприкосновеността на основните пазарни институции, свободата на предприемачеството и гаранциите за защита на собствеността", уточни руският президент.

Ето и трите пункта, по които ще се работи за развитието на руската икономика:

1. Продължаване изграждането на макроикономическа политика, като се отчита реалната ситуация и акцентът бъде върху целевата инфлация, както беше направено миналата година или по време на пандемията, когато търсенето в икономиката спадна.

"Бих искал да отбележа, че днес нашите публични финанси като цяло са балансирани. В момента има малък федерален бюджетен дефицит, но той до голяма степен се дължи на отлагането на планираните разходи за по-ранна дата. Предприехме тази стъпка съзнателно, за да ускорим изпълнението на държавните и регионалните програми", уточни Путин.

Какво се случва с непетролните и газови приходи. През януари-май те са нараснали с 9,1%, което е осезаемо над прогнозите. В същото време през месец май процентът е плюс 28,5%.

"Отново искам да подчертая, че говорим за бюджетни приходи, които не са свързани с износа на петрол и газ, а това е важен показател, че реалният сектор на нашата икономика, нейните производствени предприятия, производственият сектор, търговията и услугите се развиват и набира скорост", уточни руският президент.

2. Финансовите възможности на държавата позволяват да се поддържа стабилен курс към осигуряване на социална справедливост и намаляване на бедността и неравенството.

Държавата е индексирала пенсиите и социалните помощи, плащанията и е увеличила минималната работна заплата и жизнения минимум с по-бързи темпове от растящите цени. В резултат на това още през четвъртото тримесечие на миналата година реалният разполагаем доход на гражданите се е върнал към растеж. "Да, той също е все още скромен, но все пак това е тенденция. Тази тенденция трябва да се засили през тази година. Във всеки случай силно се надявам. Очевидно това също подкрепя търсенето, а оттам и местното производство и сектора на услугите, особено предприятията в регионите, на местно ниво и в резултат на това има положителен ефект върху регионалните финанси и регионалните бюджети", призна Путин.

3. Важен акцент е развитието на частната инициатива. "Миналата година ни пророкуваха, че под натиска на санкциите Русия ще се върне към затворена административно-командна икономика. Но ние, както знаете, избрахме пътя на разширяване на свободата на предприемачеството и практиката показа, че постъпихме абсолютно правилно. Животът го е доказал", отбеляза руският президент.

Забележително събитие и мощен стимул за нашия бизнес е замяната на транснационалните корпорации, които напуснаха руския пазар. За съжаление те не можаха да устоят на мощния политически натиск на чужди политически елити.

"Вие много добре знаете, че ние не изгонихме никого от нашия пазар, от нашата икономика, а напротив, предложихме да претеглим плюсовете и минусите, да помислим внимателно за нашите руски партньори и възможните последици от подобна стъпка. Всеки наш партньор имаше право на избор", каза руският президент.

Много чуждестранни марки отдавна продават продукти, които са изцяло произведени в руски заводи, всъщност това са руски стоки - само с чужди лога. "Така че освобождаването им с напускането на собствениците на търговски марки няма да спре - само логото ще се промени. Печалбите от този бизнес остават у нас. Ние ще работим за новите руски собственици, ще им помогнем да осигурят доходи за служителите на техните предприятия, както и за подизпълнителите и контрагентите", обеща Путин.

Ако в началото руските предприемачи са били много притеснени от напускането на западните компании, сега те заемат освободени производствени мощности и обекти в търговски центрове. Някои малки, т.нар. нишови марки, които преди продаваха дрехи, обувки и други стоки чрез социалните мрежи, сега отварят свои собствени магазини.

Само през 2022 г. руските производители са подали над 90 000 заявки за търговски марки. В допълнение към облеклото и обувките, това са предимно софтуер, битова химия, парфюми, козметика и други.

"Мисля, че няма да разкрия тайна, ако кажа, че в хода на комуникацията с представители на местните бизнес среди все по-често се отправят искания да не се връщат „скитащите“ чуждестранни компании. Знаете ли, същото нещо се случи с нас в областта на селското стопанство след 2014 г., когато нашите местни селскостопански предприятия започнаха да набират скорост, на всички срещи с фермерите имаше един и същи въпрос: да пуснем нашите конкуренти или не? На въпроса: кога да започна? [Отговор:] никога, изобщо не ги пускайте, ние ще направим всичко. Трябва да кажа честно: нашите земеделски производители успяват. Ръстът на селскостопанската продукция през миналата година е над 10%. И за всички стокови позиции в този сектор ние реално затваряме нуждите си и работим активно за износ", допълни Путин.

"Ако чуждестранните производители искат да се върнат отново, да дойдат на нашия пазар - а все по-често чуваме такива приказки - ние не затваряме вратите за никого. Разбира се, никой не се страхува от конкуренцията: както знаете, тя е двигателят на прогреса и търговията. Ние ще им създадем необходимите условия за работа в Русия", обеща руският президент в своето слово пред участниците в 26-тия икономически форум, който се проведе в Санкт Петербург.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    34 16 Отговор
    Вешик!!!
    Гордея се с теб, защото аз нямам Президент!

    Коментиран от #18

  • 2 Майна

    38 18 Отговор
    Завиждам на руските за Путин!
    Презирам нашия ,,Резидент,,

    Коментиран от #16, #35

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бегай

    22 58 Отговор
    Изгонихте ги с безочието си.С диктаторското си поведение.С нечовешката война в Украйна!

    Коментиран от #10

  • 5 Путлера е в паника

    19 51 Отговор
    Джуджето е компетентно по всички теми, а откакто украинците ги напънаха, започна да пищи от сутрин до вечер по подчинените му медии. Явно паниката го тресе и нещата отиват на към Кадафи 2... хахаха
  • 6 Спецназ

    49 11 Отговор
    В Русия хората се пенсионират 4 г. по-рано от нас.

    АМА ТУКА па е демокрация и свобода на словото и печата...

    Коментиран от #7, #9

  • 7 СПОРЕД МЕН

    12 22 Отговор

    До коментар #6 от "Спецназ":

    В Русия средната възраст при мъжете е 67 години.
  • 8 Варненец

    21 39 Отговор
    Нямал безработица, че той всички безработни ги могилизира, как да има? То и преди 30 години при нас нямаше безработица, докато не разбрахме, че работим цял месец за дневен надник в нормалните държави. Радвайте му се путинофили и ще се върнат и Корекомите и чакането за телевизор 3 месеца, за симсон 5 месеца, за кола уж, щото е лада, 15 години, а апартамент, ако ви разрешат да си купите.

    Коментиран от #11, #17, #25

  • 9 Варненец

    13 32 Отговор

    До коментар #6 от "Спецназ":

    Да, пенсионират се, но както се оказа пенсията им е 200 лв, а и ги могилизират, щото няма кой.

    Коментиран от #12

  • 10 Помнещ

    38 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бегай":

    Е друго си е "демократично" да заграбиш петрола на Ирак, Либия и Сирия нали?
  • 11 Майна

    29 3 Отговор

    До коментар #8 от "Варненец":

    Що не вземете да попрегледате свободните западни платформи..
    Мисля, че ще ви е от полза, не искам да ви звучи обидно..

    Коментиран от #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Калпазанин

    25 7 Отговор
    Тука соросоидите какво не разбрахте,? В Русия има ли фалирали банки и таван до дъното и 32 какво беше там бимиони ли билиарда ли напечатани хартийки които вече са като горещ картоф който се излъже да ги вземе във вид на държавен дълг

    Коментиран от #21, #30

  • 14 Дивото зове

    13 24 Отговор
    От могъща расия ще остане само една празна кесия. Тъй да знайте.
  • 15 Главен гост

    8 14 Отговор
    Президентът на великата африканска държава Алжир.
  • 16 Ко рече?

    12 16 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Някой спира ли те да отидеш в Россия и да си се гордееш с квото искаш?

    Коментиран от #20, #55

  • 17 Читател

    17 9 Отговор

    До коментар #8 от "Варненец":

    "Радвайте му се путинофили и ще се върнат и Корекомите"

    Опорките не вървят - Русия не е СССР и там сега е по-див капитализъм отколкото ми се иска - та защо според теб щели да се върнат Корекомите можеш ли се обоснова. Или не можеш но се мъчиш да правиш внушения - не ти се отдава.

    Коментиран от #40

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Варненец

    9 22 Отговор

    До коментар #12 от "Пенсионер":

    Опорките на мутрафанова не ме интересуват, там вече няма почти нищо, както при нас преди 89-та. А каквото има не могат да си го позволят 90 процента от блатниците

    Коментиран от #23

  • 20 Българин

    18 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ко рече?":

    Ти защо не си в краварника мога ли да попитам - никой не те спира.

    Коментиран от #38

  • 21 Юс дългов часовник

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    В момента сочи 191 трилиона и 500 милиарда. Спукана им е работата. А и на нас.

    Коментиран от #26

  • 22 Варненец

    8 20 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    Живея много по- добре отколкото при рушкия рай, благодаря, не искам никакво рушко робство повече, теб като те кефи, чемодан вокзал мацква.

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Василев старшината

    8 22 Отговор
    Стига му качвахте болните мисли на тоя побъркан човек, най-големия враг на народа си....Болен мозък , мечтаейки за Империя а всъщност направи Руснаците втори Северно Корейци..... И вие му се кефите на тоя деспот???

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Варненец

    6 18 Отговор

    До коментар #21 от "Юс дългов часовник":

    То станаха 70 години, че и повече, дето разпадате Америка, ама ви се разпадна Рашка, скоро рашките пак ще ручат ракети, както през 91-ва. То не става само с папкане, трябва и акъл, а крепостните блатници, такива нещо нямат.

    Коментиран от #29, #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Военен

    14 3 Отговор

    До коментар #24 от "Василев старшината":

    Аха, ама едни други мечтаят да са световна империя - объркал си се.

    Коментиран от #32

  • 29 САЩ са кърлеж

    13 4 Отговор

    До коментар #26 от "Варненец":

    Който се е впил в тялото на Гея и само огнен кинжал може да го изкара от там.
  • 30 Вако

    6 16 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    По спокойно малко ,копейка !!!
    В Русия глад и мизерия майка затворници, не можеш да кажеш ,мнение песен или какеото и да е ....
    За какво говорим ???
    Какъв живот е това ?
    Бягат младите на далеч от болния мозък щял да се мери с НАТО ....
    Боже мой прости му греховете и на тия с мозък колкото на врабче дето сляпо му вярват...
    СССР се повтаря....изоставане 20 год......

    Коментиран от #33

  • 31 Военен

    19 3 Отговор

    До коментар #26 от "Варненец":

    "То не става само с папкане, трябва и акъл, а крепостните блатници, такива нещо нямат"

    То голям акъл се иска да нападнеш по-слаби държави като Ирак, Либия и Сирия и да им откраднеш петрола или златото. Така се става богат - мутренски рекет издигнат на държавно ниво. Може и самолети на картинка да продадеш на някои аборигени.
  • 32 Василев старшината

    4 13 Отговор

    До коментар #28 от "Военен":

    Те са ,не ли очевадно??
    Ама първобитните раши ,вече я втасаха, и те желаят ама не могат,нямат сила акъл и докато ги управлява болния мозък ,освен ограничения и мобилизация друго няма да видят!!!!

    Коментиран от #34

  • 33 Антитрол

    13 2 Отговор

    До коментар #30 от "Вако":

    "не можеш да кажеш ,мнение песен или какеото и да е"

    Що бе тук като е "свобода на словото" Волгин защо ще го съдят, защо ли спряха руските телевизии. Май опорките не вървят.

    Коментиран от #37

  • 34 Военен

    13 5 Отговор

    До коментар #32 от "Василев старшината":

    Объркал си се момче - краварите се мъчат да станат световна империя. Та да те попитам кой им дава право да точат петрола на Сирия че и база са си направили там.

    Коментиран от #36

  • 35 Вако

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Що презираш наща подлога руска???
    Тя само следва каквото кажат рашите..
    И за кое му завиждаш ,че направи хората словестни роби , обогати олигарсите , мобилизира и могилизира младите който не можаха да избягат???
    Направи Русия като Северна Корея?
    60% от Руската федерация няма вътрешна тоалетна , с най- много нарко зависими и ХИВ позитивни в света?
    А той построи имение за милиярд...
    Или си не чел и не знаеш или си промит тотално кое от двете???
  • 36 Василев старшина

    4 11 Отговор

    До коментар #34 от "Военен":

    Абе то маи 196 нации се объркали а??
    А кой дава право на първобитните да крадат от Донбас и Крим , и Молдова ,Африка а???
    Знаешия руските пропаганди???
  • 37 Вако

    5 13 Отговор

    До коментар #33 от "Антитрол":

    Щото руските телевизии по цял ден говорят пропаганди и лъжи и хора като теб с малък мозъчен багаж се ловят и почват да повтарят..
    Волгин това заслужава тая руска марионетка ....Дезинформация трябва да се спира от зародиш...
  • 38 Ко рече?

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Ами защото за разлика от теб съм българин и България си ми харесва. Не съм чуждопоклонник и никога не съм възхвалявал нито САЩ, нито Россия, нито някоя друга държава. А който толкова се кефи на живота в чужда държава е свободен да бъде свободен.

    Коментиран от #46, #56, #57

  • 39 Ха ха ха

    5 10 Отговор
    Е как няма да е ниска безработицата в пРоссия.... Те половината мужики мобилизирани , другата половина могилизирани.....
  • 40 Бегай

    3 9 Отговор

    До коментар #17 от "Читател":

    Най-вероятно,защото от Рашка избягаха почти всички високотехнологични компании ,а и мужиците са на фронта -няма кой да произвежда ...

    Коментиран от #42, #43

  • 41 Българин

    2 8 Отговор
    Путлер =терорист
  • 42 0 краинец

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бегай":

    В Украйна мобилизация и могилизация вървят постоянно.
  • 43 Мия чинии

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Бегай":

    и туалетни с Високи Технологии...
  • 44 Магелан

    1 4 Отговор
    Ха,Ха,Ха
    Яли,пили и се веселили!Много кладни кучета диктатори е събрал Путинохитлер.Учасници от всичките бананови републики и да изпият 750лт.вино и Сумати череши ,ягоди и сладолед пак си е работа!
  • 45 костя капейкин:

    4 0 Отговор
    И ние никого не гоним. Да остават тук. Таман като взема властта ще ги натикам колективно в Белене,.в кауша на острова.
  • 46 Ко рече ли?

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ко рече?":

    Че ни си чуждопоклонник задунайски б. Л. Яд , но портрета на Пу. Т. Лер виси на стената! 😆😅
  • 47 костя капейкин:

    3 0 Отговор
    Ейййй. Маййй...ви да ....пак нищо не казвате за ладата бе! Продажни журналисти, американски подлоги, центаджии недни. Кога трябва да оплюете нема спиране, ама кога да кажете за ладата дето отнесе Мерцедес барабар с Ауди и БМВ и японските и италианските каруци, мълчите като табуретки, соросоидни фикуси!
  • 48 ХХХХ

    0 0 Отговор
    И в България другарю Путина работа има за пазачи, но ти дава феодала чисто 600 лева на ръка, без осигуровки и то образовани, а простите от селата ги направиха чорбаджии доган и борисов. Имали късмет от селата децата им. Грацданина няма чували, а те имат. Рушвета в Бг е номер 1. А и в Русия е същото и по зле е от България. Имаме близки момчета на половин руснак българин и ни е разказвал, кога в бг пилучаваха 150 лева, а в русия вуйчо му е давал в строителството 75 лева от изостанали краища и по зенята са спали. А той работи рускинчето в чужда фирма заплатена и без образование обикаля света, много са с предимство руснаците в Бг, те заемат места на българите, но да са живи и здрави, женят се за турци и дпс ги урежда. Кой къде му видят очи там др путина да ходи, вие сте олигарси и днес при Бтв при журналиста СветлюИванов най обстойно с бисарабски от Украина обясни за вас, мързеливи и крадливи олигарси, живеещи по света в лукс.
  • 49 Анонимен

    0 0 Отговор
    България си е путиниска, а нима доги менед бойковите и те са ДСигурност. Кире как ще ги елиминирате бре, Кире хаха
  • 50 Истини

    0 0 Отговор
    Неутрален човек съм, но щом рускините ходят в Турция и се омъжват за първият срещан мъж, същото е и в Бг. Някои с по 2 деца рускини си оставиха мъжа българин, що й е, като няма пари и по интербет с турчин или мохамедан и живее с втория под ръка и дпс веднага й намери работа, и преди 15 г българки с турци и дпс в банка, а на видни лекари децата им не ги приемаха, нищо, че момата бе завърлила социални дейности, но приятел турчин, а патолог един в града, плачеше, че е без работа, дос е ба власт от бад 30 г заедно с илигарсите на путин е кгб дс доганя
  • 51 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ако си руски олигарх, съгласен, но народа на Русия живее по зле от България. Ако е хубаво, защо не стоят в Русия, а идват в България, кой бяга от хубавото, никой, или идват, че мъжете им ги убиват от войни, войната ли одобрявате на путина, явно нямат мъже или, платените тролове са деца и на хляба викат папо, не че аз съм умен, но да оформят умните, но това са неща по действителен случай. А не изнислици на възраждане младите с един ден без работа в бг
  • 52 Анонимен

    0 0 Отговор
    И в Бг не ги гонят рускините. Те са нещастни някои жени рускини. Що не дойде путин да ги види, как се мъчеха преживе и млади починаха. Омъжила се рускинята за моханеданун, родило им се с церебрална болно и той избягал извън бг, на запад, а жената оставил да се мъчи сама с дете, добре, че и осигурил жилище на болното дете и нея, детето на около 18 почина и след няколко дни и майката. Да дойдеш в чужда държава и рускини не стари да умрат, събираха се, но една от всички остана жива. И тя за бгмохамедан, но къде е, един аллах знае, поне им купил жилище, а тя по цял ден кросни улици 30 години, затова не се женят за българи, що няма пари българина, а те на запад по строежите са и луди пари изкарват и други семейства навън имат др путина, от дрога на 18 г умряха, мъжа турчин умря преди детето им от дрога, а до дрогираните преди 10 г бе полицая директор, нищо не може да се промени. Къде ли отиде рускиня самотница, погребала мъж и дете, млади или на средна възраст. Където падне огъня там гори. Побъркаха се за пари от народа крадоха крадоха и за народа не помислиха. Рускините са добри, мълчат, а защо мълчат, те си знаят, нима им е ок в Бг, но от зор явно стоят и страдат и копейкин ще ми защитава диктатура путин, животът е на запад костадине, ти го знаеш или на Вие, там е спокойно, но да имате семейство, деца, но самотата изнервя, така мисля, чувствам го, нищо, че им харесва или не те си знаят, за самотните и самотата. Не може всипко да ви е по мед и масло. Трябва в
  • 53 Факт

    0 0 Отговор
    Ние сме Бг под руски ботуш, затова не можем да мръднем напред. Стоящите си искат Русия, за да командват, а друг да рабити за тях, а на запад работодателя или бизнеснена работи заедно с работника и е милионер, но кара стара кола и ходи без костюм. Плюсовете за путин са 90%. Бюрократи в пенсия, но кокала не си го дават путенистите на доги и бийко
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ко рече?":

    прекрасно се гордеем и тука
  • 56 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ко рече?":

    значи ти харесва да те крадат и да ти назначават правителство и да ти казват какво и как да го ядеш и с какво да се топлиш и т.н.голяма гордост
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.