Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 14:34 956 8

Инвестиционен консултант: Цената на петрола до голяма степен зависи от конфликта в Близкия Изток

  • цена на петрол-
  • конфликт в близкия изток

Включването на Иран и Саудитска Арабия би принудило САЩ да предприемат ответни икономически мерки, което да доведе до ограничаване на добива на петрол, каза Цветослав Цачев

 Инвестиционен консултант: Цената на петрола до голяма степен зависи от конфликта в Близкия Изток - 1

Ситуацията на пазара на петрол все още се развива предпазливо, защото няма яснота за посоката на развитие на конфликта в Близкия изток. Това каза главният инвестиционен консултант Цветослав Цачев пред на Радио "Фокус“.

Той посочи, че от началото на конфликта се наблюдава динамика на петролния пазар – скок в цените в началото на миналата седмица, последван от спад. Опасността от разширяване обхвата на военните действия и включването на останалите арабски държави обаче е реална, смята Цачев.

"Включването на Иран и Саудитска Арабия е сериозен риск и би принудило САЩ да предприемат ответни икономически мерки, което да доведе до ограничаване на добива и продажбите на петрол в световен мащаб. Затова в петък видяхме скок в цената. Все по-задълбочаващите се действия в региона имат все по-голям отклик сред населението на тези страни“, обясни той.

Ако конфликтът бъде овладян, цените на петрола ще се стабилизират на нива около текущите – около 90 долара, прогнозира експертът.

Според него може да се наблюдава краткосрочен натиск върху цените на някои метали, но конфликтът няма да наруши добива или доставките им. Скок в цената на петрола и последваща рецесия в края на тази или началото на следващата година обаче биха се отразили върху търсенето на тези суровини, допълни Цветослав Цачев.

Инвестиционният консултант отбеляза, че данните за инфлацията в САЩ през миналата седмица показват, че тя се задържа на нива около 4%.

"Няма изгледи засега да пада. Това е притеснително за централните банкери, но те дават сигнали, че няма да има ново повишение. Ако председателят на Федералния резерв се включи към тази група на по-предпазливите, това ще е позитивен знак за пазарите и може би причина да видим опит за растеж на фондовите индекси, независимо от рисковете в Арабския свят“, коментира Цачев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    2 0 Отговор
    зависи..как са се събудили сутринта бензинаджиите
  • 3 Хората си мислят че стават все по

    3 0 Отговор
    независими и свободни но вместо това зависят на живот и смърт от една колонка и един хипермаркет! Дори банките гледат учудено колко е не--:- свободен модерния човек
  • 4 Ти да не си

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Врачка бре поредния сифилисиянец:)
  • 5 нео

    2 0 Отговор
    Колко пъти казвам вече да се водят записки , колеги . Вече съм дал прогноза за центата на петрола и то много отдавана , някой май не е присъствал на лекции , цената ще е 77 долара за барел .
  • 6 Велико откритие!

    0 0 Отговор
    Как само сме се заблуждавали, ние знаем, че от ПЪтин зависи всичко в света!
  • 7 Слави

    0 0 Отговор
    10евро литъра трябва да стане малко селинджърите да се върнат по родните си места. Трафикът "на софията" е 24/7 от тея микроби.

    Коментиран от #8

  • 8 Баш Батка

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Слави":

    Горива, ток, наеми и все да стане х 10 ,че не се трае от тая п@плач. КАТ на палка да спира и ако личната карта не е в населеното място да пишат актовИ. София не е България, има много места за живеене, пръснете са малко, че само цапатИ!