Last news in Fakti

6 Декември, 2013 19:44 984 0

Дуалното обучение срещу младежката безработица

  • дуално обучение-
  • младежка безработица-
  • клисарова-
  • образование

То ще стартира не по-рано от следващата година

Правителството въвежда нова мярка за борба с младежката безработица – дуалното обучение.

Това ще позволи на учениците да се квалифицират, докато работят. Обучението във фирма може да продължи от две до четири години.

Дуалното образование е начин за подготвяне на добри специалисти, но за да стане факт са нужни законодателни промени. Част от тях вече са в ход.

„Тези ученици ще могат да работят, ще могат да имат заплата, ще имат осигуровки и това ще даде възможност на тези, които искат да учат, да продължат да учат, без да зависят от социалният статус на семейството си”, обясни министърът на образованието Анелия Клисарова.

Над 60 % от фирмите в България срещат сериозни проблеми в намирането на добри специалисти. В същото време младежката безработица остава висока.

Дуалното обучение може да бъде приложено в българската образователна система не по-рано от следващата учебна година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА