Last news in Fakti

21 Февруари, 2014 14:34 741 0

"Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на НЕК

  • стандард енд пуърс-
  • s&p-
  • намали-
  • кредитния рейтинг-
  • нек

Дългосрочната перспектива пред компанията също остава негативна

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на Националната електрическа компания от "ВВ-" на "B+" с негативна прогноза, съобщи БНР.

Дългосрочната перспектива пред компанията също остава негативна.

Основната причина за понижението на рейтинга са влошените кредитни показатели на НЕК през изминалата година, аргументират се от агенцията.

Дълговете на компанията са се увеличили на около 2,5 млрд. лв.

В решението си за понижаване на рейтинга "Стандард енд Пуърс" е взела предвид неблагоприятните регулаторни решения, зададени от ДКЕВР.

Посочва се, че НЕК не получава пълна компенсация за преференциалните цени за т.нар. "зелен ток", както и за електроенергията, произвеждана от топлофикациите.

Друга причина за свалянето на рейтинга на държавната енергийна компания е невъзможността да се покрият разходи от 215 млн. лв. по дългосрочните договори с големите въглищни централи.

Бизнес рисковете включват и несигурността по отношение на спрения проект АЕЦ "Белене".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА