9 Октомври, 2024 15:21 391 2

Понижение в прогнозата за цената на петрола сорт Брент

  • барел-
  • петрол-
  • прогноза-
  • цена-
  • брент-
  • сащ

САЩ я понижиха до 80,89 USD за текущата година

Понижение в прогнозата за цената на петрола сорт Брент  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министерството на енергетиката на САЩ понижи прогнозата си за цената на петрола сорт Брент през 2024 г. с 2,4% - до 80,89 USD от 82,8 USD за барел, според доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA) на министерството.

Департаментът отбеляза, че прогнозата за цената на петрола е намалена на фона на прогнозирания спад в търсенето през 2025 г. Министерството на енергетиката на САЩ очаква, че през 2025 г. котировките ще намалеят поради намаляване на търсенето със средно 7 USD, до 78 USD за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ подчертава, че ескалацията на конфликта в Близкия изток не е засегнала световните доставки на петрол, така че прогнозата не отразява рисковете от прекъсване на доставките. Отделът обаче признава, че по-нататъшната ескалация на близкоизточния конфликт увеличава рисковете от прекъсване на доставките на петрол и нестабилност на цените. „В същото време, според нашата оценка, сега са налични значителни допълнителни обеми производствен капацитет, който може да бъде пуснат на пазара в случай на прекъсване на доставките“, добави Министерството на енергетиката на САЩ.

Цената на петрола WTI се предвижда да бъде 76,91 долара за барел през 2024 г. и 73,13 USD за барел през 2025 г.

Освен това Министерството на енергетиката на САЩ леко понижи прогнозата за производството на петрол в страната за 2024 г. - с 13 000 барела на ден (b/d), до 13,22 милиона b/d. Очакваните обеми на производство на петрол в страната през 2025 г. са намалени със 130 000 барела на ден до 13,54 милиона барела на ден.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На мен ми се

    1 1 Отговор
    понижи ерекцията...
  • 2 пилците се броят на есен

    2 1 Отговор
    Вероятно бавно, но невъзвратимо на монополистите на енергийни ресурси ще се налага да отстъпват от цената. Само за десетилетие в световен мащаб колко нови ВЕИ са влезли в експлоатация, произвеждащи огромно количество енергия, която преди беше по голямата си част зависима от изкопаемите горива. Все още незначителна част от автомобилния транспорт се оттегли от директната си зависимост от петролни продукти, но ако така продължават темповете на развитие бъдещето се очертава на електроенергията, която може да бъде добивана по много начини, без да е изцяло зависима от петролни продукти.