Last news in Fakti

25 Април, 2014 11:15 623 0

Дори и НЕК да се разплати, проблемите в енергетиката ни остават

  • нек-
  • красен станчев-
  • ерп

Проблемите в енергетиката няма да се решат, дори и НЕК да плати дълга си на стойност от около 700 млн. лева, прогнозира икономистът Красен Станчев в сутрешния блок на България он ер. По негови думи няма да се появят пари в системата, ако се изземат лицензите на ЕРП-тата и се смени техният собственик.

„Има хора, които не са специалисти в областта. За кратък период има смяна на около 7 лица в управлението на Комисията. Това е доказателство, че има хаос в системата."

Красен Станчев прогнозира, че няма основание да се отнемат лицензи, доколкото дружеството си изпълнява работата по закон. По думи на експерта тяхното задължение е да вземат количеството електроенергия от производителя и да го предоставят на този, който го употребява.

„Те нямат свои инвестиции в тази работа, освен поддържането на мрежата, а то се определя като част от прихода на тези дружества от ДКЕВР. ДКЕВР намалява тези разходи за поддържане на мрежата и за това в системата ще възникне проблем с осигуряването на качествена доставка, т.е възможно е да имаме режим на тока, независимо, че има много електроенергия."

Според Красен Станчев всеки търговски спор може да се реши при някакви условия, когато всички партньори са равнопоставени. По негови думи това, което прави ДКЕВР от средата на миналата година до сега е да се предпочитат предимно държавните лица в системата, вместо частните лица, без значение от това дали са в разпределението или в производството.

Красен Станчев коментира и проектът „Южен поток" . Според икономиста, проектът в този му вид в момента е нереализуем. Ако България иска да осъществи проекта, трябва да предостъпи територии на страни извън ЕС, а това означава да напусне съюзът. При Северен поток е имало изключение, защото са направени допълнителни процедури. Такива за „Южен поток" няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА