Last news in Fakti

25 Април, 2014 13:06 3 384 4

Георги Ангелов: НЕК може да завлече цялата икономика

  • нек-
  • ерп-
  • ток-
  • енергетика

Проблемът е структурен и няма да се разреши с преместване на едни пари от едно място на друго

Енергетиката върви към финансова катастрофа и фалит - това не е добре за икономиката. В същото време, енергетиката не работи пазарно - започват се мащабни проекти без осигурено финансиране, които товарят с дългове системата.

Това заяви в интервю за Факти.бг икономистът Георги Ангелов. Той беше потърсен за коментар как могат да се решат дисбалансите в енергийната ни система и как да не се допускат те в бъдеще.

Налага ли се да бъдат отнети лицензите на енергийните дружества? Има ли основание?

Не, не е логично ДКЕВР да отнема лицензи на енергийни дружества заради проблем създаден от самата ДКЕВР. Знаем, че решенията за цените на енергията, както и за цената на зелената енергия и присъединяването на нови производители се вземат от ДКЕВР. Т.е. ДКЕВР е отговорна за натрупването на тези задължения и липсата на възможност за тяхното покриване.

Ако енергийните дружества платят 350 млн. лева, ще се реши ли проблемът на НЕК и българската енергетика?

Не. НЕК има над 3 милиарда лева дългове и те постоянно се увеличават заради съществуващия огромен дефицит. Проблемът е структурен и няма да се разреши с преместване на едни пари от едно място на друго.

Независим ли регулаторният орган – ДКЕВР?

Не се държи като независим - точно обратното, твърде често и твърде точно изпълнява политически задачи, да не говорим, че не може да е независим орган, чиито председател и членове се сменят почти всяко тримесечие.

Професионално ли се управлява българската енергетика и в интерес на икономиката и добруването на страната?

Не. Енергетиката върви към финансова катастрофа и фалит - това не е добре за икономиката. В същото време, енергетиката не работи пазарно - започват се мащабни проекти без осигурено финансиране, които товарят с дългове системата.

Приемат се недомислени правила за включване на нови субсидирани производители, без да се мисли за цената - а се реагира чак след избухване на проблема.

Има ли визия и стратегия за развитието на енергетиката?

Не, всичко се прави на парче под влияние на различни лобистки и политически интереси.

Трябва ли да се направи одит на НЕК? А резултатите да са публични?

Задължително. И не само на НЕК, но и на БЕХ и цялата енергийна система.

Смятате ли че целта е одържавяване на ЕРП-тата? Или пък смяна на собствениците?

Целта е да се направи нещо за проблема с бедността, но никой в правителството не знае какво точно да направи. Затова тръгват към популизъм.

Трябва ли да продължи практиката всяко правителство да прави социална политика чрез цената за тока вместо да работи за социално подпомагане на бедните?

Най-добре е да се създадат условия за разкриване на работни места - тогава ще има по-малко бедни и ще е по-лесно да им се помогне. Но това е трудно и изисква много усилия и знания. Докато популизмът е лесен, макар и скъп за икономиката.

Ако ЕРП застрашават националната сигурност, както твърди министър Драгомир Стойнев, състоянието на НЕК и БЕХ не буди ли по-голяма тревога?

Определено. НЕК може да завлече цялата икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошo

    1 2 Отговор
    ЕС да не се правят на луди.ДА ни дадат някой друг милиард безвъзмездно както дават на Гърция всеки месец

    Коментиран от #2

  • 2 Ото Скорцени

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дошo":

    ЕС по два милиарда ще ви дадат. Ама друг път...
  • 3 Borislav Krumov

    2 0 Отговор
    Бебето докато не ревне за ц.ц. няма кой да му даде!Икономиката ни е на дъното така,че едва ли нек ще ни сгрумуляса.Най-много да си купуваме свещи и да има режим на тока като при Бай Тодор,но те същите ни докараха до това дередже!Оставка!
  • 4 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    Tя се сгромоляса отдавна, мина през складовете за скраб,и сега всеки се спасява коѝ как може