Last news in Fakti

28 Април, 2014 14:16 1 492 2

Орешарски: Заплатите трябва да се покачват плавно

  • орешарски-
  • заплати-
  • покачване

КНСБ: Ниските доходи заплашват социалния мир

Орешарски: Заплатите трябва да се покачват плавно - 1
Снимка: БТА

За да се поддържа икономиката, динамиката на работните заплати трябва да се отбягва. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на организираната от КНСБ Национална тристранна конференция „Заплащането на труда в България” по повод приближаващия Ден на труда и на международната работническа солидарност и официален празник на Синдиката.

Орешарски изтъкна, че като водещ елемент от политиката на доходите, нивото на заплащане предопределя състоянието на вътрешното търсене, а оттук оказва влияние и върху темповете на икономически растеж. „Тази зависимост е толкова по-силна, колкото е по-затворена една икономическа система. Неслучайно за дълги исторически периоди теорията на търсенето господстваше в практическата икономика и върху нея се градяха управленските програми от кейнсиански тип, сигурно до края на 70-те години на миналия век“, отбеляза премиерът. Той добави, че дори в апогея на неокласическия модел, след фалита на Лимън брадърс и последвалите мощни кризисни проявления, в първите си реакции фискалните власти на водещите икономики в света прибягнаха към изпитаните системи на фискални стимули и поощрения, за да предпазят от разпад икономическите си системи.

Министър-председателят изтъкна, че като фактор за поддържане на конкурентоспособност на икономиката, динамиката на нивата на работните заплати трябва да се затваря в ръста на производителността на труда. „Периодите на изпреварване следва да се отбягват или да се допускат само като изключение в ролята на корекции на формирани по- рано асиметрии“, каза министър-председателят.

„Развитието на глобалната криза в Европа, даде пример за това как чрез рязкото повишаване на работните заплати, се загуби конкурентоспособността, в сравнение с други страни, които се сдържаха за рязко повишаване на доходи”, предупреди премиера.

Орешарски обясни, че европейската икономика е поучителна. „Равнището на работните заплати в България е сред най-ниските в ЕС. Мисля, че този бегъл обзор позволява да си направим изводи за необходимата политика, за постепенно покачване на работните заплати, съобразено с други кореспондиращи факти, съобразени с другите външни страни”, каза Орешарски.

Той припомни, че в началото на тази година минималната работна заплата беше повишена, като добави, че ше се продължи тази политика по отношение за заплатите. По думите му, минималната работна заплата трябва да достигне до 450 лв.

КНСБ: Ниските доходи заплашват социалния мир

Неравенството и ниските доходи заплашват социалния мир, заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той смята, че това е глобален проблем и за да се разреши, трябва да има реална икономическа среда с минимални стандарти за труд и социален живот.

Основната работна заплата се нуждае от ясно дефиниране, при това на най-високо нормативно ниво в кодекса на труда. Кодексът на труда трябва да насочва към разработването на класификатор на функциите и системи на заплащане от аналитичен тип, както и спазването на принципа за равен и равностоен труд – равна заплата”, каза Пламен Димитров.

Няма да печем кебапчета, няма да искаме минимална работна заплата от 1000 лв. – ще искаме реални възможности, ще спорим с бизнеса, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. „България е единствената държава-членка на Европейския съюз, която изостава с доходите след прехода”, обясни той.

Според Димитров 1,6 млн. души в България не пресмятат своите доходи в лаптопи и техника, а в хляб, мляко и лекарства. "Пазарът днес ни разделя и има голямо разминаване между доходите на богатите и тези хората на ръба на социалните възможности", подчерта синдикалният лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
  • 2 Дошo

    0 0 Отговор
    Орешарски е скъсан червен к...т