Last news in Fakti

7 Май, 2014 09:06 666 0

Търсят още 4 млн. лв. за животновъдите

  • животновъди-
  • пари-
  • 4 млн. лв.-
  • греков

убсидиите за животновъдите по програмата Де Минимис могат да бъдат увеличени в началото на юни, смята министър Греков

Министърът на земеделието Димитър Греков свиква спешно Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”, за да намери още 4 млн. лв. в помощ за животновъдите. Фермерите са недоволни, че управата на фонда е гласувала по-малка сума за бранша по националната схема за подпомагане. Преди дни, животновъдите заплашиха, че ако правителството не изпълни обещанията си към тях, ще излязат на протест след 10-ти май.

В интервю за предаването „Преди всички“ на БНР земеделският министър заяви: Когато говорим за парите, които животновъдите получават от държавата има два вида подпомагане, които са независими един от друг. Първият вид е т.нар. схеми за национални доплащания, които използват финансовия ресурс от ЕС. Вторият вид е държавната помощ, т.нар. „Де Минимис“ която използва финансов ресурс от Министерството на земеделието и храните. Държавната помощ е започнала да се прилага от 2008-а година и досега е прилагана само 4 пъти.  /…/ Сега през 2014-а година ние с едно решение взехме парите д аса 11 млн. лв. Решението беше много спорно и бурно, тъй като действително ние сме обещали на животновъдите тези средства да са 15  млн. Наличните средства, с които разполагаме във фонда са 11 млн. Това не означава обаче, че ние ще спрем на тези 11 млн. Така е записано в решението  - ние ще търсим още 4 млн., за да можем да достигнем нивата от 2008-а година. Част от средствата са налице. Те са около 3 680 000 лева. Но нали разбирате, че средствата във фонда не са предназначени единствено и само за животновъдите.

Министърът обясни, че от тях са отделени около 1 320 000 лв. за пчеларите. Останалите средства са гаранция на фонда:При една актуализация на бюджета, ако има такава и ако останат неразпределени средства във фонда ние още в началото на юни сме готови да доплатим тези 4 млн. лв.

Днес на срещата на фонд „Земеделие“ няма да бъде взето окончателно решение за разпределяне на наличните пари, а то ще бъде взето в началото на юни: Ако има сигурност за тези близо 4 млн. лв. те ще бъдат взети като решение и ще бъдат изплатени заедно с тази помощ, но това е помощ, която през 2009-а, 2013-а година не е съществувала. 

Греков потвърди, че до края на юни ще бъде готова нова методика за облекчения от акциза за газьола. Тя обаче ще влезе в сила едва от следващата година.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА