23 Юни, 2014 13:36 1 510 1

Костов: БНБ и правителството могат да спасят КТБ

  • иван костов-
  • бнб-
  • правителството-
  • ктб

БНБ закъсня с реакцията си, защото самата тя беше ударена, смята бившият премиер

Костов: БНБ и правителството могат да спасят КТБ - 1
Снимка: България он ер

Българската народна банка (БНБ) и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и Креди Агрикол България, коментира вчера пред телевизия България он ер бившият премиер Иван Костов.

БНБ действа правилно в казуса с КТБ, но закъсня с реакцията си с близо седмица, защото самата беше ударена от прокуратурата, заяви той и обясни, че вместо БНБ да обяви още миналия понеделник решителните мерки, тя по това време трябваше да дава обяснения за разследването срещу подуправителя с ресор "Банков надзор" Цветан Гунев.

"БНБ имаше мощ още в понеделник, не го направи защото беше блокирана, а защо беше блокирана е много сериозен въпрос", каза Иван Костов.

Действията на прокуратурата срещу шефа на банковия надзор са "нападение срещу финансовата стабилност на страната" и разстройват доверието в централната банка в момент, в който обществото очаква от нея да спасява банки, смята той.

"Ако този главен прокурор не докаже това обвинение в съда, ще носи отговорност, че е дестабилизирал финансовата система на страната", каза Костов.

"Да се викат членове на управителния съвет да дават показания пред прокурори които въобще не са в състояние да разберат какво ще отговорят членовете на управителния съвет, да се повдигне обвинение - това е абсурдно и не се случва никъде по света. Това се прави с вътрешна комисия, далеч от вниманието на обществото," препоръча Иван Костов.

Действията по поставяне на КТБ под специален надзор и влизането на Фонда за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие като акционери в банката са най-чистият и лесен начин за разрешаване на възникналата криза, твърди Костов.

Сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 1996-1997 година, смята Костов и обясни, че тогава държавата не е разполагала с никакви средства и е трябвало да остави 14 банки да фалират. Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси, каза бившият премиер.

Разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите, причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната, коментира Костов.

Заради дефлационните процеси няма да е възможно България да постигне 2,1% ръст на икономиката на България, смята Костов. България има проблеми с привличането на инвестиции, заради лошото време няма да се изпълнят и очакванията за селското стопанство и туризма, заяви бившият премиер.

Според него от кризата с КТБ и дъщерната й "Креди агрикол България" имат интерес хора, неспособни да си върнат кредитите.

"Ако политици, ако Ахмед Доган е взел кредити да купи "Булгартабак", или някой друг се е опитал да придобие нещо и сега се надява, че фалирайки банката, няма да ги върне, това не трябва да се допуска, защото тогава ще се повтори престъплението от 1996 - 97 г." каза Костов, а идеята да се удари срещу банките и срещу валутния борд е от хора, неспособни да си върнат кредитите.

Според него ситуацията в КТБ е следствие на политическата криза и "вторично торнадо", което се завихря около конфликта между депутата от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Той подчерта обаче, че конфликтът "има друго естество", а зад Пеевски стои председателя на ДПС Ахмед Доган.

Според Костов, БНБ не би трябвало да разрешава на руската държавна банка ВТБ, която е акционер в КТБ, да поеме контрола над нея.

"Това означава държавна банка на страна, която е в конфликт с нас и която води пропагандна война срещу България, да получи четвъртата по големина банка в страната", заяви Иван Костов.

Той посочи и проблема със събираемостта на приходите в държавния бюджет, като според него е силно необходима актуализация на бюджета, за да не се стигне до драматично съкращение на разходите през есента.

Правителството трябва да поеме много тежък ход към актуализация на бюджета, но в ситуация на липса на доверие в способността му да управлява страната, заяви Иван Костов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maria Stoianova

    0 0 Отговор
    ПАК ЛИ НЕЩО "ДИЛЛИКАТНО".В КРАЯ НА КРАИЩАТА И ВЛОЖИТЕЛИ И АКЦИОНЕРИ ИМАТ ПРАВО ДА ЗНАЯТ ЗА КАКВО СЕ ПОЛЗВАТ ПАРИТЕ ИМ?ПАК НЕЩО СЕ ПОТУЛВА.НЕ ЗНАЕХ.,ЧЕ ПЕЕВСКИ ВОДИ ДЪРЖАВАТА ЗА НОСА А ДРУГИТЕ ЗА КАКВО СА?ОТ ПРИРОДНОТО В ПОЛИТИЧЕСКОТО И ИКОНОМИЧЕСКОТО ТЕЧЕНИЕ И И МАЙ НАКРАЯ В ГЬЛА И НИКОЙ НЕ ГО ХВАЩА ЗАКОНА.СЯКАШ Е ПИСАН САМО ЗА БАЛЪЦИ.