Last news in Fakti

25 Юни, 2014 08:43 2 194 2

Левон Хампарцумян: Не може да се повтори 1996 г. с банките

  • левон хампарцумян-
  • ктб

Хората ще могат да използват парите си от КТБ, успокоява банкерът

Банковата криза от 1996-97 година не може да се повтори заради ситуацията с КТБ. Такова мнение изрази председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

„Отнесете се спокойно, не се притеснявайте, че това може да се пренесе при други банки. Ситуацията е много по-различно от 1996 година”, увери в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Левон Хампарцмян.

Според него има две основни причини, за да не се повтори банковата криза от 1996-97 година.

„В момента българската икономика, с всичките ѝ недостатъци, работи. Второ, много по-важно нещо е, че през 1996 година банките имаха огромни задължения помежду си, а в момента тези задължения са субминимални. Тоест една банка не може да повлече останалите”, заяви Левон Хампарцумян. Той обаче предупреди, че няма банка в света, която да издържи на паника, затова хората трябва да са спокойни.

„На 21 юли банката ще отвори, а зад нея ще бъде държавата. Няма нужда на 21-ви да стават манифестации пред банката, да се струпат хората. Може би ще трябва да се направи една малка кампания, за да не се теглят парите в първия ден”, заяви Хампарцумян.

Според него БНБ е реагирала навреме и достатъчно адекватно и в крайна сметка засега не е настанала масова паника.

Що се отнася до ликвидността на КТБ Левон Хампарцумян не мисли, че БНБ е излъгала, след като си промени позицията.

„Когато дойде кризата, за 2-3 дни може да се случат събития, формално без връзка едно с друго”, заяви Левон Хампарцумян.

Запитан как така КТБ стана толкова бързо толкова голяма банка, Хампарцумян посъветва този въпрос да се задава на политиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пламен петров

    0 0 Отговор
    В онези години ни казваха същото.
    Просто съвпадение е явно, че и тогава и сега ни управлява столетницата
  • 2 1111

    0 0 Отговор
    21 юли ще бъде Видов ден за КТБ....просто ще фалира! А дали другите банки ще фалират,решават вложителите,а не Левончо.И да не забравя: Честито на всички мушмороци,,инвеститори,, в депозити!Нали не сте забравили,че преди година или повече предрекох ,,Кипърски вечеринки,,?!?! Май ще се наложи пословично алчния българин да ,,даде своя принос за спасяването на банковия сектор у нас,, като се раздели със влоговете си.А аз все така продължавам да събирам наеми и да ви гледам сеира! ХА-ХА-ХА!!! Сбогом парички!!!