Last news in Fakti

28 Юни, 2014 18:52 1 202 0

Стив Ханке: Няма риск за валутния борд в България

  • борд-
  • банки-
  • стив ханке

БНБ се справяше чудесно със строгата си регулация на банковата система откакто бе въведен валутният борд. Системата беше доста стабилна, въпреки че имаше няколко големи международни банкови кризи. през 1998г, а последиците от тази през 2008г. все още се усещат.

Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" американският финансист Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс", който е сред т. нар. бащи на валутния борд у нас. Той коментира и ситуацията в КТБ:

Тук има специален контекст – две от основните действащи лица са известни със особената си репутация. Мога да направя следната аналогия – единият от играчите всъщност влезе в залата на претъпкан театър, след като си е купил билет за представлението. А няма закон, който да му забрани да си купи билет. И след като е влязъл в пълната зала, внезапно той започва да крещи, че има пожар. Настъпва паника и всеки се опитва да излезе от театъра колкото се може по-бързо. Точно това се случи в България. Въпросният вложител, който контролира голяма част от медиите в България, ги използва за да извика „пожар“ в залата! Всички по света знаят кои са тези хора и знаят, че има големи въпросителни относно тяхната почтеност. Така че, в този случай единствено ще кажа, че БНБ трябваше да осигури допълнителен брой инспектори, които да наблюдават с изключително внимание всяка транзакция на тази банка преди да се случи това събитие. Но дори и да го беше сторила, БНБ не би могла да спре някой да извика „пожар!“ в препълнена театрална зала. Единственият начин този човек да бъде спрян щеше да е, ако не му се позволява изобщо да си купува билета за театър. В случая с КТБ - да се забрани на въпросното лице да влага пари там, което от законова гледна точка мисля, че не може да се направи. Следователно, в този случай БНБ постъпи по най-правилния начин и щом видя проблема, незабавно се намеси.

Банковите регулации в България са по-добри от тези на ЕС по отношение на законовите разпоредби, увери Ханке.

Чувам слухове у вас, че било по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват, хората, които са взели заеми. Това е напълно погрешно и опасно мислене.Ако България влезе в еврозоната обменният курс ще бъде абсолютно същият!

Няма риск за валутния борд в България, категоричен е икономистът:

Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена. Никога в историята не е имало провали на валутен борд. Дори и на този в Русия, който установен от Джон Мейнард Кейнс по време на революцията, когато белогвардейците приеха валутен борд. Дори и по време на войната, този борд издържа. Таза че, валутният борд в България е в безопасност. Банковата система обаче е друго нещо. Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една от банките бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността й като частно дружество. При всички положения това няма как да помогне на инвестиционния климат у вас. Няма значение дали този който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Факт е, че той предизвика паника отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. И корупцията си остава Ахилесовата пета на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА