Last news in Fakti

1 Юли, 2014 14:49 1 500 0

КФН отнема лиценза на фирмата "клатила" банките

  • кфн-
  • отнема-
  • лиценза-
  • фирмата-
  • "клатила"-
  • банките-
  • джабаров-
  • димитров

Това е ИП „Глобал Маркетс” ООД, вчера двама от тази фирма са с повдигнати обвинения

Комисията за финансов надзор (КФН) откри спрямо ИП “Глобал Маркетс” ООД производство за отнемане на издадения на дружеството лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник (ИП).

Дружеството е сочено за организатор на паниката сред вложителите в банки чрез разпращането на стотици имейли с лъжливи твърдения за състоянието на някои финансови институции.

Основанията са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). Целта на КФН при процедурата е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти на ИП, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари.

От 2010 г. досега Комисията за финансов надзор (КФН) е извършила различни проверки на дейността на ИП „Глобал Маркетс” ООД, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Констатираните нарушения са за извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на ИП; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му - да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти; неспазване на издадения от КФН лиценз, а именно ИП „Глобал Маркетс” ООД е сключвал сделки за собствена сметка, без да има право да извършва такава инвестиционна дейност. С цел съобразяване дейността на „Глобал Маркетс” ООД със законодателните изискванията (на ЗППЦК, ЗПФИ и нормативните актове по прилагането им) на инвестиционния посредник са отправени 42 препоръки.

По случая с “Глобал Маркетс” OOД КФН си сътрудничи с компетентните институции в България, включително прокуратурата, ДАНС, Национална агенция за приходите и др. През последната година и половина КФН активно обменя надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на страни от ЕС като Дания, Полша и Словакия.

Факти.бг припомня, че вчера започна досъдебно производство  срещу Кирил Джабаров (р. 1985 г., в гр. София, български гражданин) и Робърт Димитров (р. 1974 г., в Чехословакия, български гражданин).

Двамата са управител и служител в инвестиционния посредник “Глобал маркетс”. Според обвинението Димитров е разпоредил пращането на стряскащите съобщения за банковата система, а Джабаров ги е написал, след което са поръчали на човек от външна фирма да ги разпрати по имейл. Двамата не са дали обяснения с каква цел са действали. Те бяха освободени от ареста срещу по 3000 лева парична гаранция.

По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на 30 броя компютърни конфигурации и документация.

Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА