Last news in Fakti

23 Септември, 2014 12:40 1 148 2

Деница Караджова: БСП се доказа и в коалиция, и в опозиция

  • бсп-
  • деница караджова

По-важното е партиите, които намерят своето място и получат доверието на българските граждани за следващия парламент, наистина да намерят тези 5 приоритета, по които да постигнат национално съгласие

Едва ли България и българските граждани биха понесли бързи предсрочни избори в рамките на година, година и половина. По-важното е партиите, които намерят своето място и получат доверието на българските граждани за следващия парламент, наистина да намерят тези 5 приоритета, по които да постигнат национално съгласие. Това заявява в интервю за Факти.бг петата в листата на БСП за 25 МИР в София Дениза Караджова.

Според нея за четири години могат да се постигнат краткосрочни цели, но за дългосрочните цели за развитие на страната трябва да се постигне, ако не консенсус, поне съгласие.


 

Добре ли са представени жените в листата на БСП - Лява България?

Доколкото съм запозната със статистиката около 30% са жените в листата. Признавам си, че със сигурност представителството им би могло да бъде и доста по осезаемо, като имаме предвид, че близо поливаната от членовете на БСП са жени.

За мен чисто статистическата величина като процентно съотношение едва ли е най-важното, важното е жените да бъдат равномерно разпределени по дължината на листата, т.е. и в избираемата и в граничната и в края на листата. Тук смятам, че има един дисбаланс, но това не е прецедент само за тези избори.

БСП със сигурност е длъжник на жените членове на партията, но за мен най-важното не е да правим статистически оценки на това колко младежи, колко жени имаме в листите, а да се опитаме по максимално най-добрия начин да достигнем до максимално по-широк кръг от българските граждани и избиратели.

Според Вас какъв е политическия залог на предстоящия вот ?

Според мен политическият залог на предстоящия вот е да се осигури стабилност на държавата и спокойствие.

Защото едва ли България и българските граждани биха понесли бързи предсрочни избори в рамките на година, година и половина.

Не ми се иска да влизаме в италианския модел – изборен модел, в който едва ли не през една година или по-малко от една година се провеждат два пъти парламентарни избори. Тук отговорността е на всички политици.

Аз като представител на БСП смея да кажа, че ние знаем как да бъдем управляващи, но знаем как да бъдем и опозиция.

По-важното е партиите, които намерят своето място и получат доверието на българските граждани за следващия парламент, наистина да намерят тези 5 приоритета, по които да постигнат национално съгласие. Защото това е нещо, което дължим на всички българи.

Има теми, по които със сигурност имаме различни позиции, но има теми, по които и аз ще спомена една, която е моя слабост това е усвояването на европейските фондове, в които трябва да постигнем съгласие, не бива да ги политизираме, как ще се развиват, какви ще са националните приоритети през следващите десет години, не трябва да мислим само за следващия един мандат.

За четири години могат да се постигнат краткосрочни цели, но за дългосрочните цели за развитие на страната трябва да се постигне, ако не консенсус, поне съгласие.

Вие бяхте председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в 42-рия парламент какво успяхте да постигнете и какво не?

Ние като парламентарна комисия успяхме да наложим един доста стриктен парламентарен контрол върху изпълнителната власт и по специално върху министерствата, които се занимават с усвояване на европейските фондове.

За краткия период имахме над 28 изслушвания на различни министри. Като цяло успяхме да постигнем и тук говоря не само за парламента, но и за изпълнителната власт е ускорено усвояване на средствата, като естествено бяхме изправени пред предизвикателствата от спирането на оперативни програми – ОП „Околна среда” и два от приоритетите по ОП „Регионално развитие”.

Това показва, че темата за прозрачност за спазване на законите особено при възлагането на обществените поръчки, е изключително чувствителна. Няма значение кой е започнал проектите, по кое време са спрени средствата, защото в крайна сметка страдат и българските общини и изпълнителите на договорите и българските граждани.

Аз не съм почитател да политизираме тази тема, но е факт, че грешките са направени при едно или друго правителство, в крайна сметка отговорността я носим всички ние и е много важно за новия програмен период, защото той де факто е започнал.

Да не допуснем използването на такива критерии в обществените поръчки, които да облагодетелстват една или друга фирма и след това да изпадаме в ситуация, която за 8 до 10 месеца няма да сме в състояние да се разплащаме по вече извършени дейности от проектите.

Смятам, че един изключително голям успех, е работата по изготвянето на Споразумението за партньорство, което беше одобрено само два дни след встъпването на служебното правителство във власт, така че това е една заслуга на няколко екипа, които са работили по това споразумение.

Каква е Вашата оценка за представянето на Партията на европейските социалисти в Комисията на Жан Клод Юнкер ?

Смятам, че Партията на европейските социалисти затвърди силната си проевропейска позиция, която през всичките тези години е отстоявала. Самият факт, че ние имаме ключови комисари в тази комисия, ресори като икономическа – финансова политика, транспорт, околна среда. Първият заместник – председател на комисията Франс Тимерманс все още действащ външен министър, комисарят по регионално развитие, върховният представител по външна политика и политиката на сигурност Фредерика Могерини, има и още представители на ПЕС, които не изброявам.

Това е един изключителен успех, защото всички знаем откъде тръгна през последните 3 години Партията на европейските социалисти (ПЕС) – само трима премиери и достигна до днешно ниво. Това показва и на нас българите, че когато имаме заложени някакви приоритети, когато имаме политики, които отстояваме и червени линии, които трудно ще пресечем, ние сме много по-солни на масата на преговорите.

Не случайно на европейско ниво се постигна така наречената голяма коалиция, защото г-н Юнкер бе избран с гласовете и на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти. Аз наистина се надявам, че тази комисия ще фокусира много повече своите политики върху икономическия растеж, върху темата за повишаване на заетостта, борбата срещу младежката безработица и самият факт, че е структурирана на така наречените клъстъри, т.е. няма всеки един комисар да е цар в своето портфолио.

Имаме трима комисари с един вицепрезидент, които отговарят да кажем по темата социална политика, борба с безработицата. Това дава наистина един много силен знак. И другото, което е много важно от това усещане за липса на прозрачност, дефицит на демокрация, начинът, по който се взимат решенията е предизвикателство, което стои и пред ЕК и пред Съвета и пред ЕП.

През следващите пет години отговорните европейски политици трябва да покажат на европейските граждани, че решенията не се вземат зад закрити врати и с тайни договорки и един емблематичен пример би било да се даде пример за повече прозрачност на предстоящото подписване на споразумението на ЕС-САЩ, тема, която все повече излиза на дневен ред и в българското общество.

Аз пожелавам успех на комисията и искрено се надявам, че проевропейската линия и политиките насочени и към обикновените европейски граждани ще доминират.

Да Ви върна на българска почва, споменахте за Голямата коалиция, която се е формирала около новият състав на ЕК, в този ред на мисли с кои партии ще си партнира БСП в новия състав на 43-то НС? Може ли да се мисли за една голяма коалиция БСП – ГЕРБ?

БСП е показала, че може да бъде и в коалиция, може да бъде и силна опозиция. Независимо каква роля ще имаме в следващия парламент, нашата цел е да бъдем незаобиколим фактор. Много е рано да се говори с кой ще се коалираме или какви разговори ще се водят. Всички партии изчакваме резултата кой какво ще получи на предстоящите парламентарни избори, но ние нееднократно сме заявявали, че сме готови и съгласни да проведем разговор по основните национални приоритети. А каква роля ще бъде отредена на БСП зависи до голяма степен и от волята на избирателите на 5 октомври. Много е рано да се говори за възможни коалиции, нека да изчакаме волята на избирателя.

Социолозите предричат, че Реформаторите и ББЦ влизат в следващия парламент...

Социолозите даваха и доста резултати преди европейските избори, даваха паритет между БСП и ГЕРБ , а резултатите бяха по-различни. Остават само две седмици до 5 октомври, когато около 20 часа ще са ясни първоначалните прогнози. Независимо каква роля имаме, независимо дали ще бъдем част от управляващото мнозинство или ще бъдем в опозиция, е важно да бъдем незаобиколим фактор и като силна опозиция в политиката.

Българските граждани дали ще предпочетат да гласуват преференциално на тези избори?

Заложено е в Изборния кодекс, дава се възможност на българските граждани освен да гласуват за политическа партия да изберат своя представител от листата, това е един вид мажоритарен избор, не в класическия смисъл. Българските граждани са в правото си, а и всеки кандидат е в правото си да води преференциална кампания, стига тя да не е в ущърб на политическата сила, която го е издигнала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Излъгахте дори и тези, които ви вярваха...
  • 2 Мони НСА

    0 0 Отговор
    като има луди да гласуват за вас атеисти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове