11 Март, 2015 11:30 1 108 2

Спорът за новият вътрешен министър (Обновена)

  • румяна бъчварова-
  • веселин вучков-
  • спорът-
  • новият-
  • вътрешен-
  • министър

Депутатите обсъждат оставката на Вучков и назначаването на Бъчварова

Спорът за новият вътрешен министър (Обновена) - 1
Снимка: НС

Премиерът Бойко Борисов представи на Народното събрание (НС) предложение за промени в правителството, свързани с оставката на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и избирането на Румяна Бъчварова на негово място.

Бъчварова, освен начело на МВР, ще продължи да отговаря за коалиционната политика и държавната
администрация. Досега за МВР отговаряше Меглена Кунева.

Съпредседателят на Реформаторски блок (РБ) Радан Кънев обяви от парламентарната трибуна, че ГЕРБ ще получи подкрепата им за предложението на Румяна Бъчварова да заеме поста министър на вътрешните работи.

РБ има ясното съзнание че в рамките на това НС ще трябва да се правят трудни коалиции - вдясно от центъра.

Още отпреди провеждането на парламентарните избори ние бяхме наясно, че ще подкрепяме не хора, а принципи, програма и най-вече смелост за реформи.

„Има смелост за реформи – има участие на РБ в кабинета. Няма смелост за реформи, няма участие на РБ в кабинета. Ние благодарим на министър Вучков и му благодарим за неговата работа. За това, че започна реформите и назова проблемите, които можеше да останат само на хартия“, заяви Кънев.

„Партия ГЕРБ пое отговорността, прояви смелостта да продължи реформите и затова ще получи нашата подкрепа. Но има още една причина заради която вече сме изразили личната си подкрепа за Румяна Бъчварова. Тя е и отговорен политик, и манталитетно външен човек на ченгеджийницата в МВР. На второ място - въобще не е шега, че е време жена да застане начело на МВР", заяви той.

"Това не е баланс на половете в управлението. Това е скъсване с манталитетен модел. И е много важно за нас това, че госпожа Бъчварова остава вицепрезидент по местното самоуправление. Защото е крайно време МВР да се превърне в една реформирана част от държавната администрация“, посочи още Кънев.

От Патриотичен фронт (ПФ) също ще подкрепят Румяна Бъчварова, стана ясно от изявлението на съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Той обаче отбеляза, че според тях има доста въпроси, които трябва да бъдат приоритет и на първо място постави проблема с битовата престъпност, която „е заляла 2/3 от България".

„Редица са случаите, в който български граждани са обирани по 4-5 пъти. Това изисква много ясна концентрация върху този проблем, създаването на онази работна група, за която говорихме преди 3-4 месеца между Министерство на правосъдието, МВР и парламента за изработване на необходимите мерки, включително законодателни”, отбеляза Каракачанов.

„Вторият проблем е нелегалната емиграция и ще очакваме съоръжението по българо-турската граница да се изгради възможно най-бързо”, заяви той.

Като трети проблем Каракачанов посочи купения и контролирания вот. „Ще подкрепим тази кандидатура, но ще очакваме и тези неща”, подчерта още той.

Светослав Белемезов от АБВ каза, че парламентарната група също ще подкрепи рокадата.

Той настоя отново да бъде възстановен отдел "Транспортна полиция":

„В реформирането на системата на МВР липсват превантивните механизми за противодействие на престъпността и тероризма, че българското общество има нужда от сериозна дискусия и повече информация за проблемите на сигурността при превенцията и разкриването на престъпленията“, обясни депутатът.

Надяваме се, че Румяна Бъчварова ще постигне високи резултати по линия на превенцията.
Белемезов посочи, че проявяват солидарност към оставката на Веселин Вучков като вътрешен министър.

„Българското общество има нужда от сериозна дискусия и повече информация за проблемите в сигурността и разкриването на престъпленията”, каза Белемезов.

От БСП „Лява България" настояха да научат истината за оставката на министър Вучков. Зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов заяви, че Румяна Бъчварова е удобен вариант, осигуряващ влиянието на Борисов в МВР

„Номинацията на Румяна Бъчварова е продукт на някакво надхитряне. Удобен вариант, който да осигури влиянието на Борисов в МВР и да задуши реформаторската страст за власт”, заяви Атанас Мерджанов.

„Очевидно тя е плод на нечий натиск. Чий? Кой натискаше Вучков да иска оставките на шефовете на служби? И защо Борисов се инатеше, докато Вучков беше министър, а в момента, в който той подаде оставка, някак си спокойно отстрани главния секретар и председателя на ДАНС? Кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с ченгеджийски номера? Реформатор номер 1 или Гербер номер 2 - това е въпросът”, каза още социалистът.

Атанас Мерджанов се обърна към управляващите, като заяви, че коалиционните им боричкания не интересуват никого и че само на няколкостотин километра от България се водят сражения.

„ Заради партийните ви интереси службите ни за сигурност са фактически в безтегловност. Няма министър на вътрешните работи, а имайки предвид номинацията на г-жа Бъчварова, скоро истински такъв не се предвижда да има”, продължи депутатът.

В тази връзка той посочи, че професионалните ръководства на МВР и ДАНС са в оставка, а началникът на служба “Военна информация” е бил наказан с уволнение, защото е имал доблестта да защити честта на военното разузнаване.

„Вместо да провеждате реформи, произвеждате скандали”, заключи Атанас Мерджанов.

Георги Кадиев пък заяви, че една от задачите на този министър е да прецени дали ще има увеличение на състава на МВР и как ще се изразходват парите.

По думите му друга задача на новият министър е и да следи това как се извършва реформата в министерството и за начина, по който работят структурите.

„Заради вас ли си отива министъра, това ли е неговият вот на недоверие?“, обърна се Кадиев към Борисов. Той попита  кой е застрашил реформите в МВР.

„Не правете нещо, което може да застраши българската национална сигурност. В момента имате три структури, които са обезглавени“, каза още той.

От ДПС също се обявиха против избирането на Румяна Бъчварова.

„Ще гласуваме против избирането на Румяна Бъчварова, аргументите ни не са свързани само с това, че ДПС е опозиционна партия", заяви лидера на ДПС Лютви Местан.

Основният въпрос не се свежда до това кой министър си отива, а защо си отива министър Веселин Вучков и в името на какви политики Румяна Бъчварова ще бъде избрана.

Персоналните промени в българските правителства са естествено явление, но когато това се случва малко след 100 дни от управлението, има вътрешнопартийни и общополитически измерения, посочи той.

„България има сериозен проблем в националната сигурност. Лобистките интереси на партньорите на г-н Борисов са сериозна причина за тази криза. За нас е от особено значение да бъде описана и обяснена цялостната картина днес. Още при създаването на четирипартийната коалиция, ДПС изрази опасения, че привличането на националпопулисти ще бъде източник на напрежение чрез генериране на ксенофобия. Нашите оценки и предупреждения се оказаха верни, най-категоричното доказателство е и днешния ден. В центъра на София могат да бъдагт умишлено опожарявани коли на ДПС - това говори не само за неспособност да се противодейства, а за тежка и трудно преодолима криза на толерантността", заяви още лидерът на ДПС.

Парламентарна група „Български Демократичен Център“ (БДЦ) обявиха, че подкрепят Румяна Бъчварова за поста вътрешен министър

БДЦ реши единодушно да подкрепи Румяна Бъчварова за поста вътрешен министър, загърбвайки всякакви интригантски интерпретации на опозицията и различните съставни части на управляващата коалиция. Ние смятаме, че сектора се нуждае от трезв, спокоен и най-вече – граждански поглед върху структурната му ефективност.

Надяваме се, че човек като Румяна Бъчварова ще направи достатъчното за подобряване на връзките между МВР и гражданското общество, които от години ерозират от корупционни скандали и подозрения в неправомерно използване на структурите на вътрешната сигурност за политически и корпоративни цели.

Пледираме промяната по върховете на МВР да се основава, както на известна приемственост, така и на твърдото решение за продължаване на реформите, както бяха заявени в началото на този мандат.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви за рокадите в кабинета, че САЩ диктуват назначенията
в МВР, тъй като сме във война:

„Истинската причина Веселин Вучков да си подаде оставката е посещението на 4 март у нас на шефа на ФБР“, посочи той.

Според него, от дискусията не е станало ясно, защо Румяна Бъчварова трябва да бъде подкрепена за вътрешен министър.

„Дойде началникът и каза - ще се сменят шефа на МВР, на ДАНС и главният секретар. Защо? Защото трябва да бъдат оглавени службите от американците. Тъй като сме във война. Това е ясно, че цялото управление на шесторната коалиция, не четворна, се диктува от Американското посолство - ул. „Козяк“ № 16. Оттам идват директивите, оттам идват назначенията, така че няма никакъв смисъл да обсъждаме дали мъж, жена или някой от третия пол ще оглави МВР. Все тая. Просто ще си изпълнява директивите и това е ясно.“, добави Сидеров.

Той отбеляза, че по време на дебатите е имало съществено отклоняване от темата, преминало в спор между ПФ и ДПС, които са като скачени съдове.

„Тъй като предстоят местни избори, сега ПФ вдига топката на ДПС и втвърдяват техния електорат, така че да може на тези избори те да си вземат резултатите, които сега са под въпрос, защото все пак не са във властта. Поне не изцяло. Аз така оценявам дебатите, които се въртяха около т.нар. етническа тема. Само да ви кажа, че няма понятие „български турци”. Това е оксиморон, има български граждани и толкова", заяви той.

Според Волен Сидеров МВР се превръща в политически инструмент. Той заяви, че е виждал на полицаите да им се нарежда дали да се намесват и ли да не се наместват по време на уличните протести през 2013г.

„Ние виждахме как полицаите стоят със скръстени ръце и наблюдават вандалстващи елементи, които трошат, хвърлят, палят, полицаите не ги закачат. Така че аз съм убеден, че МВР ще си остане политически инструмент и при г-жа Бъчварова, защото така се нарежда от ул. „Козяк“ 16. МВР трябва да бъде инструментът, който да гарантира колониализма в Бългрия и така ще бъде явно“, добави Сидеров.

Той изказа опасения, че реформите, за които се говори в МВР, са свързани със съкращения:

„Вероятно ще има големи уволнения в МВР. Предупреждавам, че тези полицаи, които сега ни гледат и слушат ги очаква безработица. Поначало МВР в момента не функционира добре, защото там нямат пари за елементарна дейност, нямат техника, понякога нямат бензин, а ние искаме те да се справят с престъпността. Това няма как да стане и аз не виждам как г-жа Бъчварова ще го направи, защото ситуацията е поставена така в България.“

Той се обърна към управляващите с ГЕРБ партии, които подкрепят Бъчварова за вътрешен министър:

„Искам малко да ги разочаровам, защото те очакват, че като подкрепят кандидатурата на г-жа Бъчварова и ще имат чадър за купуването на гласове по време на местните избори. Няма да се случи, просто ГЕРБ ще си изиграят играта, за вас няма да има нищо – патриоти и реформатори, така че не се надявайте. Както винаги МВР ще бъде чадър за купуването на гласове, за осигуряването на брокерските движения в циганските махали и всичко, както сме го виждали до сега“, завърши Сидеров

ГЕРБ ще гласува „за" оставката на Веселин Вучков, „защото това е негов личен акт и искам да изразя категоричната си подкрепа с назначаването на Румяна Бъчварова като вътрешен министър", заяви от парламентарната трибуна лидерът на партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

Когато има подадена оставка, правото е на министър-председателя да определи човека, на който ще има доверие да продължи реформите в МВР, казатой Цветанов и подчерта, че „не министърът е този, който управлява едно министерство, а законът."

Той обеща на Румяна Бъчварова да получи същата подкрепа от партията, каквато е имал и предшественикът й Веселин Вучков.

Лидерът на ГЕРБ обясни и че в последните дни има много спекулации по темата. Цветанов допълни, че не трябва една оставка, подадена по лични причини, да отклонява дебата.

Той използва изказването си, за да припомни, че по време на управлението на БСП властта е управлявала зад ограждения и акцентира на това, че именно ГЕРБ са върнали страната в европейския път и са възстановили европейските плащания.

„Може в първия си мандат да сме допуснали грешки, но извадихме поуките си. ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов даде възможност на достойни турци да участват в управлението“, подчерта той.

По думите му ГЕРБ е единствената партия, която даде алтернатива на българските граждани, независимо от техния етнос.

Показахме как да правим политика не на противопоставянето, заяви депутатът от ГЕРБ и допълни: „Уверявам ви, че в дебата за сектора за сигурност, ние няма да си приписваме заслуги“.

Министърът в оставка Веселин Вучков припомни пред депутатите, че оставката е породена от противоречията му с премиера Борисов за смяната на главния секретар на МВР след новите промени в закона.

„Не става въпрос за конкретно име, а за съдбата на реформата, която се предприема в МВР. Не мога да приема, че начело на професионалното ръководство на МВР е лице, което олицетворява всичко, срещу което ние говорехме и се борихме“, подчерта той.

Не искам в оставката ми да се вижда нищо мистериозно, тя е по съдържателен въпрос, отговори Вучков във връзка с въпросите каква е истинската причина да се оттегли от поста.

Той заяви, че не може да приеме главният секретар на МВР да е лице, срещу което ГЕРБ са се борили като опозиция, чието име се свързва с модела, отхвърлен от голяма част от гражданското общество с протестите по улиците.

В допълнение Вучков наблегна на факта, че Светлозар Лазаров като главен секретар не е вдъхвал доверие и сред самите служители - полицаи и пожарникари:

„Вълнуваше ме и въпросът, че г-н Лазаров не вдъхваше доверие в служителите. Не трябва да има нищо драматично. Това е личен, суверенен акт. Когато между мен и премиера има сянка на противоречие, нормално е да се подаде оставка.”

Веселин Вучков изрази надежда, че с назначаването на Румяна Бъчварова реформите в МВР ще продължат.

В заключение той благодари на депутатите за подкрепата за закона за МВР, на ГЕРБ и на всички останали, на колегите си от Министерския съвет и на премиера Борисов за това, че го е предложил и номинирал за министър преди 4 месеца.

Факти.бг припомня, че Веселин Вучков подаде оставка на заседанието на кабинета на 4 март и тя бе приета веднага от министър-председателя. На следващия ден в парламента Бойко Борисов обяви своята нова номинация за поста - Румяна Бъчварова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fakt

    0 0 Отговор
    сега това правителство трябва да приемете задължително гласуване със задължителен поне осми клас и данък богатство за да повярват хората и да се отървем от ДПС,само със смяна на хора нищо не става,реформи все още няма КОГА,предлагам да се започне с минестерствата ,такъв раздут щат никога не са имали ИЛИ СИ ПОДАВАЙТЕ ОСТАВКИТЕ
  • 2 цивилен

    0 0 Отговор
    "По думите му ГЕРБ е единствената партия, която даде алтернатива на българските граждани, независимо от техния етнос."
    Единствената алтернатива, която дава ГЕРБ, е Терминал2! Аз съм твърде стар да започна нов живот в чужбина, но ще направя всичко възможно децата ми да намерят достоен живот извън тази държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове