Last news in Fakti

11 Март, 2015 13:10 1 431 0

Бойко Борисов: Днес ще имаме нов главен секретар на МВР

  • бойко борисов-
  • мвр-
  • главен секретар-
  • веселин вучков-
  • румяна бъчварова-
  • ктб-
  • етническият мир-
  • български-
  • мюсюлмани

Премиерът предупреди политическите сили да не се заиграват с етническата карта

Бойко Борисов: Днес ще имаме нов главен секретар на МВР - 1
Снимка: БТА

Днес разбрах, че г-жа Бъчварова е жена, пошегува се премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна след вота на народните представители и утвърждаването на Румяна Бъчварова на поста министър на вътрешните работи. Никога не съм делил хората на мъже и жени като работя с тях, но днес със сигурност разбрах, че тя е жена, коментира Борисов.

Премиерът заяви, че ще постави един проблем от трибуната, даже два. Независимостта на съдебната система е такава, че не бих искал да говоря за това, но днес имаме нужда от решаване на проблем, който да сложим веднага на масата. Казусът е изключително важен и има специфични термини, заяви Борисов и постави проблема за назначаването на синдик на КТБ.

Той припомни сагата с Корпоративна търговска банка, поставянето й под специален надзор за 3 месеца за три месеца, назначаването на квестори като й се забрани да извършва всички дейности, а на 16 септември бе взето решение за удължаване с още 2 месеца на специалния надзор. „Лицензът на беше отнет, започна изплащане на депозитите на вложителите и към момента са изплатени над 3,5 млрд. лева“, изтъкна Борисов. Той добави, че решението за отнемане на лиценза е обжалвано от акционерите. „Докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва. Законовите промени са недостатъчни, за да се гарантират правата на кредиторите“, предупреди премиерът. Той каза, че материята е специфична, призова народните представители да подкрепят групата на ГЕРБ, като увери, че днес те ще предложат служебен синдик. Съдебна реформа не означава само да се смени този или онзи, коментира Борисов и апелира отново: „Не бива да оставим да разграбят банката“.

Другия проблем, който министър-председателят пожела да коментира, бе етническият мир. Тревогата ми е основателна, дано не съм лош пророк, но с наближаването на местните избори ние няма да се разминем без етнически конфликт, предупреди той.

Борисов припомни, че много пъти са искали да го изкарат участник във възродителният процес, но категорично е доказано, че такова нещо няма и е бил само пожарникар. Разказа обаче, че пред очите му са станали много събития - близо милион български мюсюлмани са напуснали. Той припомни „тая мъка, която им беше причинена“ и предупреди политическите сили да не си играят с огъня.

Когато ДПС си излязоха, си помислих дали е по-добре да са тука или да седят на друго място и да ни говорят оттам“, каза Борисов, който 3 месеца е бил на местата на събитията. Когато се цитира Косово или Крим, в България е било същото само преди двайсет и няколко години, подчерта премиерът.

В нашата партия има много български мюсюлмани, ние сме конкуренти с ДПС - те гледат да вкарат повече християни българи в партията си, това е политическата битка“, коментира Борисов. Молбата ми е: не минавайте границата, призова той. „Познавам този етнос, години наред познавам това население, което е мирно, но много последователно следи процеса“, каза още той.

Г-н Местан, тръгнат ли да преминават тази линия на толерантност, няма да бъде в управлението, да оставя да се наредят 50 000 души и от джамия да ми говорите, заяви Бойко Борисов.

Борисов се върна и към оставката на вътрешния министър Вучков. „Искам да кажа и на Вучков: за да има реформи в МВР, не може да ги направи без мене, ако ние не работим заедно, да си имаме уважението...“.

На улицата останаха сто души, когато дръпнахме ГЕРБ от улицата, обърна се той и към реформаторите.

С БСП работим заедно, но държавата е много крехка. Сигурен съм, че ще ми помогнете за КТБ да спасим парите. Но за етническия мир не ги провокирайте, ще го изиграят най-накрая, предупреди Борисов.

Той отново подчерта, че 4 март е била най-неподходящата дата за оставката на Вучков. В петък влязох на операция, до сряда бяха почивни дни. „Редно ли беше да предложиш главен секретар, без да го съгласуваш с мене, кога в друго време не съм ти вдигнал телефона?“, запита Борисов. За шефа на ДАНС Писанчев той каза, че е щял да си подаде оставката, когато се докаже, че няма вина за „Червеи“.

Сега ще вземем решение по предложението на г-жа Бъчварова, която абсолютно сама си е избрала главен секретар, сама си е избрала тази приемственост, обяви накрая Борисов. Той увери, че днес МВР ще има нов главен секретар, а другата седмица - нов председател на ДАНС.

Сега е време да спасим парите и имуществото на КТБ, за да можем после да се възмездим, да вкараме синдика, който тази банка да я управлява“, обобщи накрая Борисов и приключи: „С уважение към всички, дано сте ме разбрали“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове