Last news in Fakti

25 Юни, 2015 14:03 831 1

Окончателно отлагат с месец поскъпването на тока

  • окончателно-
  • отлагат-
  • месец-
  • поскъпването-
  • тока

Народното събрание прие окончателно промяната

Народното събрание прие окончателно отлагането с един месец на поскъпването на тока. 133-ма депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, "Атака" и АБВ гласуваха „За“ промяната. БСП гласуваха "против".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че през този един месец ще бъдат направени важни проверки.

„Ще търсим оптимизация на разходите по отношение на разходите за външни услуги, по отношение на другите разходи, които са приблизително половин милиард. Там са и така цитираните договори във връзка с поливане на цветя, на треви и пр. Никой не говори за намаляване на възнагражденията на специалистите в сектор "Енергетика".

Това, което ние ще направим, е да направим преглед във връзка с наличието на свободни бройки, незаети бройки, които са в системата. По отношение на енергийните предприятия, които формират микса, никога досега не са правени такива проверки. Сега с промяната в Закона за енергетиката се даде възможност да се влезе в тези абсолютно сто процента частни дружества, които никой досега не е проверявал“, обясни Петкова.

Темата предизвика нов дебат в парламента и отново породи взаимни обвинения между управляващите и опозицията.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев заяви, че управляващите считат за целесъобразно да се даде възможност на енергийния регулатор да отложи своето решение, ако прецени.

„Стана ясно, че управляващото мнозинство и изпълнителната власт правят опит в рамките на един месец да успокоят обществото и българските граждани. Това, че ще се опитате в рамките на този месец да обвините всички, но не и да признаете вашите грешки, няма да свали тази отговорност на вас като правителство, персонално като министър на енергетиката, госпожо министър, и всички, които сте в това управляващо мнозинство, излъчило изпълнителната власт", каза Красимир Янков от БСП.

Енергийните дружества са дали своите разчети и на база на това се прави моделът от регулатора. Жельо Бойчев от БСП помоли министъра да представи разчета, който е направен на тези административни разходи, за да се види какво ще е отражението върху модела и цената на тока. Бойчев коментира и това, че е добре в обхвата на проверките да бъдат сложени и големите дружества, защото корупционните практики и неефективното управление са тяхна характеристика. Бойчев уточни, че още при гласуването на промените в закона БСП не е подкрепила тази наредба, за да не се превърне в лобистки инструмент. Той подчерта, че не е сега моментът да открият, че бизнесът е недоволен.

„КЕВР при сегашното законодателство има възможност да не приема повишаване на цените, а след 3 месеца, без да променяме закона, същата тази комисия да си промени решението. Няма да подкрепим нещо, което е опит да измиване на ръцете”, каза Таско Ерменков от БСП. Според него всяка нормална администрация се съобразява със срокове и ценови периоди, за да направи една наредба, която не е толкова сложна, както каже министърът.

„Какво очаквате да се случи за един месец от текущите проверки на Агенция за държавна финансова инспекция?”, попита Ерменков. Според него тя не може да направи дори проверките на всички предприятия, а ще излезе с десетина констатации. „Тези десет ли ще влияят върху ценовия модел?", попита той.

Десислав Чуколов от "Атака" пък припомни за недоволството от страна на бизнеса за новия ценови модел.

„Работодателите, едрият бизнес възнегодува, каза „Тези цени не са добре за нас". Веднага се задействаха комисии, премиерът - излезе даже в опозиция на самия себе си, и решихме, че трябва да задържим цената на тока. Правилно, браво, така е! Ние от Атака многократно сме предлагали мораториуми за шест месеца говорим за месец", заяви Чуколов. Той пресметна, че една шеста от исканията на Атака ще бъдат изпълнени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 грамада

    0 0 Отговор
    и след месец закъснение пак няма да има кой знае какъв резултат
    докато солот...ка на иван костов?? е председател на кевр да не очакваме нищо положително!!! той тоя мухльо не става за тая работа!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове