Last news in Fakti

25 Септември, 2011 21:27 1 759 1

Протестите в Катуница продължават

  • катуница-
  • цар киро

13 души са задържани във Варна за участие в сблъсък с роми

Протестите в Катуница продължават - 1
БГНЕС

Демонстрациите в село Катуница продължават втори ден след убийството на 19-годишния Ангел. Стотици жители на пловдивското село се събраха на мирен протест малко към 20 часа, предаде БНР.

Хората се скупчени пред мястото на снощните палежи. Някои от тях носят трибагреници и пеят химна на България и други патриотични песни, като призовават властимащите да потърсят отговорност от ромския бос. Охранителната караулка на Кирил Рашков отново беше подпалена.

Жителите на Катуница са категорични, че зад убийството на младежа стои именно Рашков.

Те заявиха пред радио „Дарик”, че ще продължат с протестите, докато е необходимо. Докато на цар Киро не бъде потърсена отговорност за системния тормоз, който е оказван над съгражданите си през последните години.

Както и снощи полиция, пожарна и жандармерия продължават да охраняват имотите без да пречат на протеста. Междувременно стана ясно, че в пловдивския квартал „Столипиново“ е пристигнал за нощно охранително дежурство автобус с полицаи от София. 

13 души са задържани във Варна за участие в сблъсък с роми, съобщиха от полицията в морската столица.

Прокуратурата е образувала две досъдебни производства.

Група хора се събрала на протестно шествие заради инцидента в Катуница, което тръгнало от катедралата, но тъй като нямали разрешение били върнати от полицията.

В района на болница “Света Климентина“ протестиращите са се спречкали с лице от ромски произход и се е стигнало до физическа саморазправа.По-късно групата се е разпаднала на няколко по-малки агитки, които са тръгнали в посока Кооперативния пазар.

Има засилено полицейско присъствие на входовете на софийския квартал „Факултета”, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

На входовете на ромската махала има по една патрулка с 5-6 полицаи.

Засилено полицейско присъствие има и в района на Джумая джамия в центъра на Пловдив. Около 50 служители на полицията и жандармерията охраняват района на джамията. Засилени мерки за сигурност има в целия град и в Аджисан махала в Пловдив. В центъра на града няма роми, но има единици младежи, които преминават с национални флагове, някои от тях са загърнати със знамената. Има много полицаи.

Вечерта на 23 септември в пловдивското село Катуница избухнаха безредици, които не стихнаха през цялата нощ. Ексцесиите започнаха след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Около 19.00 ч. на 24 септември напрежението в село Катуница ескалира. Жители на селото, както и футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев” и „Локомотив” (Пловдив) подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов”. Полицията успя да разгони протестиращите и пожарникарите успяха да потушат пожарите.

Избухналият бунт в Катуница взе и втора жертва. 16-годишният Павел, който участвал в поход към махалата с именията на Цар Киро, почина в Шокова зала на Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. По пътя към именията на Цар Киро на момчето му прилоша. Момчето било с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Циганина е човекоподобно същество или не сполучлива еволюция
    на човешкия род.Няма програма или други подходящи средства
    да бъдат интегрирани или адаптирани в българското общество.
    Тежко и горко на внуцитени след няколко години !!