Last news in Fakti

26 Септември, 2011 20:15 2 776 0

БХК иска тежки санкции в МВР заради Катуница

  • катуница-
  • бхк
БХК иска тежки санкции в МВР заради Катуница - 1
Снимка: БГНЕС

Тежки санкции в ръководството на МВР за непрофесионалните действия и бездействия при размириците в Катуница поиска Българският хелзинкски комитет (БХК). Председателят на правозащитната организация Красимир Кънев прати писмо до премиера Бойко Борисов, с което настоява в МВР да бъде потърсена отговорност за размириците в пловдивското село Катуница, където едно момче беше убито, друго почина, а „полицията позволи на агитки да безчинстват, да скандират расистки призиви и да опожаряват къщи”.

„В случая говорим за крайно непрофесионални действия от страна на Министерството на вътрешните работи (МВР), за пълен провал на ведомството да осигури сигурността на гражданите и обществения ред.

Бездействието на служителите на МВР доведе до това, пред очите на органите на реда да бъдат извършени поредица от тежки престъпления. Липсата на адекватна реакция от страна на МВР не само резултира в расистки погром, но и предизвика вълна от обществено напрежение в други градове в страната”, пише Кънев в отговореното писмо. Той е категоричен, че вътрешното министерство трябва да бъде много по-активно при предотвратяването на расистки сбирки.

Българският хелзинкски комитет призовава властите да не позволяват случаят да се използва за нагнетяване на междуетническо напрежение. „Органите на реда трябва да разследват и публичното организиране на такива мероприятия в социални мрежи като Facebook, и да подвеждат под наказателна отговорност организаторите и участниците в тях”, настоява Красимир Кънев.

БХК настоява за бързо и ефективно разследване както на убийството в Катуница, така и на организаторите на погрома, на отправящите расистки и антиромски призиви, и на извършителите на палежите с расистки мотиви. Техните деяния следва да получат подобаваща квалификация по Наказателния кодекс, а не да се прилага предвиждащият несъразмерни на тежестта на тези деяния санкции Указ за борба с дребното хулиганство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА