Last news in Fakti

27 Септември, 2011 13:05 2 190 0

Политолози предупредиха за контролиран вот

  • избори 2011-
  • катуница
Политолози предупредиха за контролиран вот - 1
Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

Контролираният вот е най-голямата опасност на изборите за президент и местна власт, алармираха политолозите Огнян Минчев и Антоний Гълъбов от асоциация „Прозрачност без граници“, която ще наблюдава изборния процес.

„Твърдя, че на тази предизборна кампания купуването на гласове няма да е основният проблем. Ще станем свидетели на много по-цинично отношение към българските избиратели – вече няма да им бъде плащано“, коментира Гълъбов, допълвайки, че основно тази негативна тенденция ще се види в малките населени места, където „самозабравили се феодали смятат, че е въпрос на сила да бъдат преизбрани“.

Има непрекъснат процес на усъвършенстване на методите за манипулиране на изборите, заяви Огнян Минчев. „Едва ли купуването на гласове ще бъде хитът на тези избори. По- ефикасно е да си купиш секционна комисия, отколкото да купуваш гласове. Може би и по-евтино“, допълни Минчев.

„Имаме достатъчно основания да смятаме, че са в ход всякакви схеми за оказване на натиск върху хората, за създаването на усещане на зависимост“, заяви Гълъбов и допълни, че проблемът може да мине незабелязано, докато телевизиите продължават да излъчват репортажи за хора с тестета лични карти – за купуване на гласове.

Двамата експерти са на мнение, че размириците, провокирани от събитията в Катуница, ще се отразят на изборите. „Не е удачно, като общество и държава, да продължаваме да не признаваме, че етнически конфликт съществува, макар и тлеещ. Напрежението съществува на много места в България, особено в малките населени места“, коментира Огнян Минчев, според когото е нужно цялостно решение на проблема. „Официалното обявяване на случая за изцяло криминален не е изцяло удачно, защото етническият компонент е очевиден“, допълни той.

„Никой не може да ме убеди, че в един момент някои хора са се събудили и са открили кой е Кирил Рашков“, заяви Антоний Гълъбов, който определи размириците като „демонстративен опит да бъде провокиран социалният мир за политически цели“. „В България има латентен етнически конфликт, който много бързо може да бъде разпален“, допълни експертът, според когото демонстрантите, прехвърлили мирния протест в сблъсъци, са същите, които се бият по футболни мачове, .


Демонстрантите, предизвикали размирици, са ясни – това са хората, които се бият по футболни мачове и които опорочиха студентския протест от януари 2009 г.

„Прозрачност без граници“ ще осъществява мониторинг на изборите в четири основни направления. Първото е за публичност на финансирането на предизборните кампании на регистрираните кандидати за президент и вицепрезидент.

Асоциацията предложи на кандидатите да подпишат договор за почтеност, в който да декларират, че няма да погазват демократичните принципи и ще осигурят публичен достъп до набирането и разходването на средства за кампаниите си. Ето кои са двойките, подписали такъв договор: Меглена Кунева- Любомир Христо, Росен Плевнелиев – Маргарита Попова, Румен Христов- Емануил Йорданов, Атанас Семов – Поля Станчева, Мария Капон – Николай Кисьов, Красимир Каракачанов – Даниела Димитрова. Чака се и това да направи двойката Волен-Сидеров- Павел Шопов. Калфин и Стефан Данаилов морално подкрепят инициативата, но имали проблем с партийния подпис.

В навечерието на изборите ще бъде обявена карта на най-прозрачните общини. „Прозрачност“ без граници ще следи и дали в медийните предизборни материали се съдържа надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление.


Живко Георгиев пред Факти.бг: Напрежението ще стихне до дни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА