Last news in Fakti

7 Януари, 2016 12:48 2 565 14

Местан: Оставам в политиката

  • лютви местан-
  • оставам-
  • политика

Мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си, заяви той

Местан: Оставам в политиката - 1
Снимка: БТА

"Оставам в политиката, защото аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си." - това заяви на пресконференция днес Лютви Местан. Заедно с него бяха Бахри Юмер, който е кмет на Джебел, и депутатите Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али.

Местан не изключи, че ще направи партия, но не уточни, като само посочи:

"В какви точно форми ще стане това - ще слезем при избирателите и ще решим". Само така ще отворим пътя на реформите. Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО."

„Осъзнавам, че, без да съм наивник, съм играл ролята на наивен романтичен сапьор, който се стремеше да обезвреди опасни мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво се случи – една безпрецедентна епитетна война и едно охулване.“, заяви той.

„Една не малка част от българското общество възприемат Турция като османски владетел от едно време. Тя е стратегически партньор, от който България може да извлече ползи“, подчерта Лютви Местан. Той дори препоръча на останалите лидери на партии и политически движения да бъдат в активен диалог с нея, а и с всички съседни държави.

Местан изброи и някои от мотивите, заради които е бил изключен от ДПС:

условието Русия да се върне на полето на международното право заради Крим, декларацията по повод убийството на Немцов, кафето с Бойко Борисов, възстановяването на диалога с Анкара, именно заради което е обвинен в ислямизъм, декларацията относно сваления руски самолет.

„Освен да говоря, мога и да мълча - вече 12-ти ден. Искам още да знаете, че мога да нося на бой, без да бъда сломен”, посочи Местан

„Системата от медийни бухалки стовари на гърба ми минимум 12 000 тупалки. Нека да споделя малка част от епитетната война, която се води срещу мен и колегите ми – „собственик на електроцентрали”, „предател”, „изменник”, „шпионин”, „женкар”, „предател на национални интереси”, „ислямист”.

Няма да ни стигне определеното време, за да мога да изредя всички епитети”, коментира още той. Според него, тази война е породена от политиката му да спаси ДПС от образа на проруска партия.

„Някои определят тези политики като грехове, надявам се да не са смъртни. Първият грях, с който се гордея, е решението за прекратяване на мандата на правителството на Орешарски, което целеше да организира плавен преход към политическа стабилност”, посочи Местан.

Като друга знакова позиция той посочи тази за украинската криза и декларацията за убийството на Борис Немцов.

„Нека да продължа с няколко други смъртни гряха - възстановяване на диалога с Анкара. Едно от основанията за обвиненията в ислямизъм. Смятам това за един от най-знаковите пробиви на партията в този период. Отричането на естествената културна-емоционална връзка е противоестествено”, обясни Лютви Местан.

„Една не малка част от българските анализатори и общество вижда в образа на Турция някогашния османски владетел. В нашето виждане Турция е един стратегически партньор”, допълни още той.

По думите му обаче това е един от най-знаковите пробиви на ДПС.

"Няма да бъда уплашен. Ще продължа да отстоявам тези политики. България има нужда от ясно либерално направление, което да гарантира евроатлантическите цели на България.

Оставам в политиката. Аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъде изключен от идеите, които проповядвам.

Декларацията ми за сваления турски самолет не е гаф. Тя е написана в една от стаите на парламента. Там има достатъчно много колеги, включително и представители на сегашната тричленка, която управлява ДПС, посочи политикът. Местан призова декларацията да бъде прочетена отново, а текстът ѝ – анализиран.

Всички ръкопляскаха по съвест. Не знам обаче дали по съвест гласуваха изключването ми заради тази декларация”, заяви Местан.

Той посочи, че е бил екзекутиран в най-ярките образци на сталинизма и комунизма, без да му се даде правото на последна дума.

"Попитах тогавашния заместник-председател Рушен Риза дали ще бъде допуснат на заседанието в сараите. Той ми отговори, че няма да бъде допуснат", припомни Местан.

Той повтори, че и сегашната тричленка, която е начело на ДПС, също е участвала в написването на декларацията. Местан посочи, че в партията има членове, които с аплаузи приемат това, което казва почетният председател на Движението.

"Аз отдавна съм им простил. Не искам да съм на тяхно място", заяви Местан.

Той е горд със стотиците избиратели, които доблестно и без страх изразиха своето несъгласие с начина и мотивите на неговото изключване.

"Тяхната оценка ме задължава да остана в политиката. Ще слезем при избирателите и ще решим как да останем в политиката. Без реформа на политическите партии и политическата система не е възможна и реформа на социалните системи.

Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с Европейския съюз и НАТО. Променената геополитическа среда е аргумент за укрепването на евроатлантизма", отбеляза Местан.

Той посочи, че преди срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу през миналата година е уведомил Бойко Борисов като български министър-председател.

"С турския президент Ердоган съм се срещал по протокол само след неговото избиране за държавен глава", припомни политикът.

Местан обясни, че оставката му не е била поискана официално, а чрез посредник и му е било поставен ултиматум за това. Посредникът не бе споменат.

„На 22-ри вторник посредникът съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня. Ако помните, аз в Кърджали обясних, че официално никой не ми е искал оставката. Тя беше поискана от посредник. Аз трябваше да посоча като грешка декларацията и доброволно да се оттегля“, обясни той.

На въпрос, защо след изключването му от партията е отишъл в турското посолство Местан обясни:

„За същата вечер имах предварително уговорена среща с посланикът на Турция в неговата резиденция за 8.30 часа, на която да обсъдим определени обстоятелства с това от Турция да пристигнат високопоставени гости. Малко преди да изтече ултиматума към мен за това да подам оставката си ми беше съобщено, че охраната ми е свалена. На вас оставям отговора на въпроса е ли съвпадението случайно и какво означава това...“" След като бях един от най-охраняваните през последните 2 години. Как ще се почувствате в тази ситуация?", попита Местан.

„Остана ми да звъня на най-високо ниво, дали има информация за свалената ми охрана. Попитах президента Росен Плевнелиев - той не знаеше. Сега ще кажа цялата истина. Извинявам се на президента. Тук обаче става дума за проблем, който не само засяга само честта ми . Истината е, че Плевнелиев не знаеше. Каза, че ще ми даде отговор на следващия ден, когато попита компетентните отговори. Моят проблем не беше на следващия ден, а тази нощ. Нямаше с какво да се предвижа до посолството и да осигуря безопасността си до там. Дали съм имал опасения за сигурността ми отговорът ми е категорично „Да“.“, обясни Лютви Местан. Той допълни, че от турското посолство му е била изпратена кола, а след това е осигурил безопасността си тази на семейството си частна охрана.На следващия ден се е чул отново с президента, от който му е станало ясно, че му е възстановена чмастично охраната, като му е осигурен гард и шофьор.  16 часа бях без охрана. Кой е разпоредил да бъде снета охраната му, Местан заяви, че не знае. Имах основания да се притеснявам и за собствената си сигурност и за семейството си. Гордея се със семейството си, то е пример за светско семейство. НСО не е към Борисов и за това потърсих президента.

Интерес е профилът на хората, които пеят дитирамби за речта на Ахмед Доган. За нашите хора те звучат като елегия, няма да кажа реквием, заяви Местан.

Те не отразяват съвременните реалности, а насочват за силовото налагане на Русия. НАТО вече изрази позиция в деня на свалянето на руския самолет. България също има позиция.

Речта на Доган нанесе тежка щета на евроатлантизма в България, защото наложи песимизъм. Декларацията на ДПС призова Турция и Русия да седнат на масата на преговорите. Не съм превръщал ДПС нито в пета или шеста колона на Анкара България, повтори Местан.

В отношението си към Турция българската политика проявява липсата на стратегическа дълбочина. Все още гледаме на Анкара като ислямски потисник, а не на приятелски съсед, каза Местан.

Депутатът Хюсеин Хафъзов посочи, че остава в политиката, за да отстоява идеите, от които се е отказало ДПС.

За тези цели остава в политиката и Народното събрание и Местан.

Вече няколко пъти съм казвал, че оставам в ДПС докато няма отклонение от каузата. При най-малкото отклонение мен няма да ме има в ДПС, посочи кметът на Джебел Бахри Юмер.

Той посочи, че уставът ясно показва как се избира и сваля председателя на партията. Дори и на осъдения на смърт се дава последната дума. Нашите избиратели по места ни подкрепят, каза Бахри Юмер.

По-рано тази сутрин, часове преди пресконференцията, младежката организация на ДПС излезе с декларация, в която остро осъди намерението на шестимата отцепници от групата да останат в парламента и ги призова още на първото заседание на Народното събрание на 1 3 януари да се оттеглят и да позволят на други народни представители да заемат местата им и да отстояват интересите на хората, които са ги избрали. 

В момента трябва да се даде отговор на обвиненията за шпионаж срещу мен. По тази причина ще заведа дела към медиите и личните лица, които ме обвиняват в антидържавна дейност, заяви Местан. Той уточни, че през последните дни не се е срещал с посланици.

Местан заяви, че се надява разговорът му с Давутоглу да бъде огласен, за да се разбере, че не е работил срещу интересите на България.

Хафъзов заяви, че също ще си търси правата в съда. Аз съм се клел не само като депутат, дори като войник съм целувал българското знаме и никой не може да ме обвинява в шпионаж в полза на чужда държава, заяви Хафъзов.

ДПС да се върне на власт през парадния вход, а не с бизнес интереси, които са на власт. Всички бизнес интереси намират начин да се намират на власт, а не само тези на ДПС, поясни Местан.

Стратегическата цел ДПС да е на власт през парадния вход, а не бизнес интересите, които и без това са на власт-това беше възможно само, ако политическото пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми-твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси, каза бившият лидер на ДПС. Той добави, че е положил огромни усилия да обори тези митове с политика на ярък евроатлантизъм.

Става ясно, че ДПС е устроено като партия така, че не може да понесе друг лидер освен Доган. Това ще е проблем за партията в бъдеще.

Направих опит да демократизирам ДПС. Имах идея на предстоящата конференция да поискам състезание за лидерство, обяви Местан.

Аз подписах под Сергей Станишев предложението на премиера Пламен Орешарски за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Искам да ви припомня, че бях един от първите, който призна своята грешка за Пеевски, посочи Местан. Той припомни, че това е станало на пресконференция в централата на партията.

Политикът призна, че Делян Пеевски има значително влияние в ДПС, бизнеса и политиката.

Имам доблестта да си призная, че съм бил част от една система, но не съм загубил свободата си и собствената си воля, посочи Местан. Той разкри, че всички основни решения в партията са вземани със съгласуване с колегите. Той призна, че декларацията за свалянето на руския самолет не е била съгласувана с Доган, а с депутатите.  

По темата работи: Венцислав Михайлов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    1 2 Отговор
    Тоя наглец Евроатлантическите цели ги търси в турското посолство. Последните ползи които сме извлекли от Турция са джамиите в Родопите , Лудогорие то и хилядите избити и поробени Българи.
  • 2 999

    1 2 Отговор
    Минус фес минус чалма.
  • 3 аз

    2 1 Отговор
    Не вярвах, че някога ще мога да го кажа, но........ адмирации за позицията на Л. Местан!
  • 4 666

    0 2 Отговор
    За 15 дни най после оформи изказването си.
    Затова и изглежда добро,
    а истината е съвсем друга.
    Турците ни притискат бавно,методично и имат само една цел....
    Това чака и Европа.
  • 5 Стамболов

    2 0 Отговор
    Разделянето на обществото на една малка държава на базата на проимперски „филства” (русофилство, туркофилство, англо-американофилство и т.н.) е симтом на неизживяни робски комплекси и предпоставка за нейното ликвидиране. Здравият разум изключва всякакви илюзии, че някоя от империите би пощадила нашия суверинитет, защото, видите ли, „много ни обичала”. С изключение на Германия, която, уви, днес не е световен военно-политически фактор, бившите и настоящи империи продължават да ни кроят шапката. Кремъл , Вашингтон и Анкара не без помощта на Лондон задружно ни денационализират. Лондон и Вашингтон абсолютно безсмислено през 1943 г. бомбардираха София , след което ни харизаха на Сталин, а след 1990 г. превърнаха България в трудово-демографски донор. Кремъл не се задоволи само с това, че ни бе превърнал в своя колония, ами нареди на ЦК на БКП да подготви (през 1963 и 1973 г.) официалното анексиране на България от СССР, та само стечнеието на външнополитическите обстоятелства тогава ни спаси да не загубим своя държавен суверинитет. А след като през 1989 г. договори с Вашингтон и Лондон как да поделят контрола си над България, Кремъл продължи да доизстисква душата на смалявашия се български народ чрез своя монопол над енергетиката, туризма и телекомуникациите. Трябваше наскоро Кремъл и Анкара да се хванат за гушите заради нещо съвсем друго, за да лъсне след скандала в ДПС зловещата истина, че изпълнението на неоосманистките планове над България досега е ставало с мълчаливото съгласие на Кремъл. При условията на задаващото се ново поредно преразпределяне на света ни остава единствено упованието, ЕС да съумее да се консолидира и да удържи натиска на неоосманизма и ислямския фундаментализъм !
  • 6 Карли

    0 2 Отговор
    Лютви, най-големият майстор си на оправдателната реторика,евалла брат, но не можеш да разбереш ГОЛЕМИЯТ НОМЕР, който спретнаха САЩ на самозабравилия се султан Ердоган и душеприказчика му Давутоглу.
    Когато целият ЗАПАДЕН свят знае истината за Украйна и Сирия и за сваления руски самолет над Синай от Израелски самолет и лукаво си- мълчи - ти да говориш глупости не мога да повярвам. Умен си просто си свери часовника и стой настрана от спора между ИМПЕРИЯТА РУСИЯ и бившата такава Турция.
    Тази Русия не е онази на Горбачов и пияницата Елцин. За 12 години тя се възроди като Феникс, имат всичко, самодостатъчни са си с най-модерното и страшно въоръжение в света. Глупаците си мислят че техният брутен продукт се базира само на нефта и газта. За няколко часа ще разпердушинят НАТО барабар с САЩ и Турция. А ние къде сме аратлик. Не става въпрос за снишаване, може би и ти си мислиш че си велик турчин като Афузов. " Голям залък глътни , но голяма дума не казвай " повярвай изпитал съм го на гърба си, а съм и по-голям от теб на години. По кротко по яваш го карай -да не те боли главата. Имаш възможности материални, остави тази проститутка ПОЛИТИКАТА почни почтена работа например може да бъдеш добър университетски преподавател.
  • 7 666

    0 2 Отговор
    Турска мина Местан - ТУРСКА.
    Кого лъжеш?
    Грамотен човек си-засрами се .

    Коментиран от #9

  • 8 666

    0 2 Отговор
    Браво
  • 9 Петела

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "666":

    Те тия са по лакоми и крадат най много.
  • 10 аз

    0 0 Отговор
    "Ти ДПС ли си или не си ДПС???
    (въпрос от ,дето не знае български и се изявява по всички медии)
  • 11 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    местанчо умен човек и образован си ,но защо се съгласи да бъдеш марионетка?защо се съгласи да си кукла на конци на доган?защо пробута пеевски,защо мълча за това дето те карат да правиш ,защо?сега се оправдаваш,но си я носиш вината и го знаеш много добре!

    Коментиран от #13

  • 12 анонимен

    0 0 Отговор
    гледах пресконференцията
    журналистите се постараха да я принизят на нивото на махленска свада
    с елементи на другарски съд
  • 13 999

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Заради памперсите Деси заради памперсите.
  • 14 Реалист

    0 0 Отговор
    Ако беше настъпил руска мина щеше да стане първият турски космонавт и първият космонавт излетял без ракета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове