17 Май, 2016 06:30 5 710 3

90% от колите в Европа с БГ въздушни възглавници

  • печата

Преглед на печата

"Монитор"    
90% от колите в Европа с БГ въздушни възглавници

Над 90% от европейските автомобили са оборудвани с въздушни възглавници с български сензори. Електрониката за автомобили е една от нишите на българския износ и заедно с индустриалната автоматизация, която продаваме в ЕС, както и на пазари като Китай, формират един от основните двигатели на българския експорт.
„За първи път миналата година българската електроника и електротехника излезе на второ място в експортната ни листа. Това нещо никога не е било“, съобщи за „Монитор“ Веселин Илиев, главен директор на „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК. Експертът изготвя ежегодни анализи за нишовите продукти на България в износа, както и за мястото й в света по основни групи продукти, които реализираме зад граница. Според данни на Световната търговска организация (СТО) електрическата и електронната апаратура дори излизат на първо място в експорта ни през първото тримесечие на тази година. Илиев предупреди, че от това не трябва да се правят големи изводи, тъй като горивата заемат съществен дял в нашия експорт въпреки спада на цените и обемите, които се регистрират за януари-март.

"Стандарт"
Обявиха доходи в размер на 6 млрд.

Доходи в размер на 6 млрд. лв. за миналата 2015 г. са обявени в подадените данъчни декларации в срока до 3 май, научи "Стандарт". Подадени са общо 550 хил. декларации за доходите от миналата година. Реално доходите, които са изкарали хората през 2015 г., са много повече тъй като тези, които получават само заплати, не са задължени да подават годишни декларации. Приходите от данъка върху доходите на гражданите нарастват със стабилни темпове през 2016 г. Според официалните данни, до края на март в хазната от този данък са влезли 643,9 млн. лв., което е ръст с 4,5%. Това се дължи както на излизане на светло на част от сивата икономика, така и на повишаване на броя на заетите и на заплатите.

"Труд"
България спечели руските туристи

България ще подготвя визите за руски граждани за два дни, съобщи Министерството на туризма на страната. В момента българска виза се издава в срок до 10 дни. За да се ускорят процедурите, София е отпуснала на руското Министерство на външните работи 12,5 милиона рубли, пише вестник "Коммерсант".
Между Русия и България бе постигнато и споразумение за чартърен превоз. Самолетът ще обслужва линията до 30 октомври.

Телеграф"
Бой на монаси заради вещи на Гигинския манастир

Монаси са стигнали до бой и размахване на секири заради два трактора, камион и църковна утвар. Това се е случило в Гигинския манастир. Според сайта "Двери БГ" бившият игумен на манастира Евгений е бил бит от група хора, пратени от сегашния Никанор. Според Евгений те искали да го изгонят от исихастка килия в селото и да му отнемат всички вещи. Според Никанор обаче бившият игумен бил взел много от вещите на манастира и заради това е пратил хора да си ги съберат.

"24 часа"
За първи път: заплатите в частния сектор по-високи от държавния 

Заплатите в частния сектор догониха и изпревариха тези в държавния. Това се случва за първи път, показват данни на НСИ, обявени в понеделник.
Януари е бил последният месец, в който все още общественият сектор е бил с по-високи трудови възнаграждения - средно 961 лв. при 915 лв. за частния. През февруари и март обаче заплатите на държавната администрация са спаднали съответно до 905 и 941 лв., докато на заетите във фирми са стигнали 916 лв. през февруари и 955 лв. през март.
Така за година ръстът на възнагражденията в частния сектор е с цели 9,2 на сто, докато увеличението в обществения е с 6 процента.

"Сега"
690 хил. българи не искат да работят

90 хил. българи между 15 г. и 64 г. не желаят да работят поради лошо здраве, по лични (семейни причини) или заради напреднала възраст. Извън работната сила в тази възрастова група са общо близо 1.5 млн. българи. От тях над 1 млн. и 220 хил. не желаят да работят, но 451 хил. души посочват като причина това, че учат. Това показва наблюдението на НСИ на работната сила през първото тримесечие на тази година. В сравнение с година по-рано няма особено големи размествания, като нежелаещите да работят поради възраст, здравни или семейни причини общо се увеличават в началото на тази година с около 10 хил. души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    ( България спечели руските туристи ) Браво, най накрая управниците им просветна. Само руските туристи, ще са достатъчни за добър сезон на морето. ( 90% от колите в Европа с БГ въздушни възглавници ) Това е страхотна новина. Навремето правехме и алтернаторите на колите от СИВ. Сега не можем да се преборим с Магнет Марили и Бош.
  • 2 нагазаки

    0 0 Отговор
    Утепахме ги
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Индустриалната зона на Пловдив не спира да расте, им аи други заводи за авточасти из страната, но понеже мениджмънта е далеч от европейския заводите не са това което са на Запад. Разговарял съм с хора от завод на японска фирма, но вътре нормалните хора изкарват няколко месеца, работата на поточните линии не е нормална, нормите са завишени, има много брак, скоростите на линиите се вдигат умишлено, лишават хората от обещани бонуси, наемат много цигани които не знаят що е то работна етика. Макар и името на завода да е чуждо, ако се управлява по български няма как да е добре. В чужбина е ред, дисциплина, инак те махат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове