Last news in Fakti

19 Май, 2016 13:42 2 389 2

Кунева реши матурата за 30 минути

  • кунева-
  • матурата-
  • матури

Матурите бяха проведени честно, заяви тя

Кунева реши матурата за 30 минути - 1

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева лично е решила теста на матурата по български език и литература за зрелостници за 30 минути. Тази година темата за "Гераците" на Елин Пелин и теста не изтекоха преди 10 ч., което означава, че няма теч на информация от министерството за разлика от миналата година. 

Възможно е информатор, изнесъл отговорите на матурите, да е ученик, който се е прибрал вкъщи след изпита и ги е изпратил, заяви Кунева.

В 9:01 часа ученикът вече може да излезе от залата. Отговорите могат спокойно да бъдат изписани на дланта на ръцете. "При взетите мерки против преписване и липсата на телефони по време на изпита, не виждам как изтеклите отговори в 10.30 ч. могат да попаднат обратно в класните стаи", коментира Кунева.

Пред журналисти на събитието „18 книги за вашето литературно пълнолетие“ на което участва, Кунева още веднъж повтори тезата си:

„Организацията на матурите по български език и литература вчера беше добра и предотврати масово преписване. Няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос. Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла.“

Тя коментира, че за изтичане би могло да се говори, ако в ранните часове на деня стане известен изтегленият автор. Никой в най-смелите си предположения не намекна дори за „Гераците“, посочи тя. И двете медийни разследвания, за които са сигнализирани прокуратурата и икономическа полиция, отговорите се получават на телефоните на журналистите след 10-10.30 часа, поясни Кунева.

Един добър ученик може да реши теста за 30 минути. Още 30 или 40 минути трябват за „Гераците“. За това време може да се приключи целият тест, учениците да излязат след 9 часа и тогава вече може да се появи информация извън изпитните зали. За съжаление това не може да се предотврати, обясни министърът.

Меглена Кунева изтъкна обаче, че министерството е успяло да попречи тази информация да се върне обратно в изпитните зали, а това е и основната цел на засилените мерки и видеонаблюдението. По думите й и утре основната задача на квесторите и на екипите пред мониторите ще бъде именно да попречат на нечестни зрелостници да получават информация отвън.

Министърът коментира, че мерките за сигурност са дали резултат. Тя посочи, че са прибрани допълнителни мобилни телефони още преди да се използват. По думите й с раздаването на черни химикалки на зрелостниците, с прибирането на телефоните не само на ученици, но и на квесторите, е дадена много силна гаранция.

Тази година може да се похвалим с матурата по български език и литература, която бе проведена честно, посочи министърът. Моята задача е тази – когато си учил да получиш добра оценка, когато обаче не си учил - да не получиш същата добра оценка заедно с този, който се е скъсал от труд“, обясни Кунева. Според министъра най-чистият начин е матурите да се правят на модули и министерството ще опита да го направи догодина, за да може учениците да са подготвени за този вариант. Приключваш модула, залепяш плика и го предаваш, обясни тя.

Аз ще водя тази битка неуморно, защото съм много окуражена от това, че ние осигурихме честна среда за знаещите и честно окуражаване за тези, които искат да се представят добре, посочи Кунева. Тя добави, че не е реалистично всички технически мерки за сигурност да са обявени докрай.

Министър Кунева обясни, че мерките остават и утре за втория зрелостен изпит. Всички честни млади хора трябва да бъдат сигурни, че аз съм на тяхна страна, заяви министърът.

Днес Меглена Кунева участва в журито на кампанията „18 книги за вашето литературно пълнолетие“. Идеята е да се изберат произведения, които да се изучават допълнително в училище, извън задължителното учебно съдържание. Тя изрази съжаление, че е ограничен броят на важните книги, защото той е безкраен.

Ако питате мен, бих определила девиз на тази кампания: "Четене без граници или четене завинаги“. Сред творбите, които тя предложи в своя списък са приказките на Андерсен, Вилхелм Хауф, поезията на Валери Петров, „Осъдени души“ на Димитър Димов, „Златният телец‘ на Илф и Петров, „Престъпление и наказание“ на Фьодор Достоевски, „ Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо

    2 0 Отговор
    Не вярвам.Сигурно са й дали отговорите от министерството или си ги е купила от нет-а.
  • 2 Сянка

    1 0 Отговор
    С писане на срички за първи клас сигурно ще се справи за 5 минути.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове