17 Октомври, 2011 08:46 1 026 0

Надя Шабани: Глобата за оставено без надзор дете е до 5000 лева

  • дете-
  • надя шабани
Надя Шабани: Глобата за оставено без надзор дете е до 5000 лева - 1
БГНЕС

Има възрастова граница за деца, които не трябва да остават без надзор до 8 години, но въведохме нормата да е до 12 години. Глобата за нарушение е до 5000 лева. Това каза пред бТВ Надя Шабани, директор на Агенцията за закрила на детето.

От своя страна заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова коментира, че задълженията по събиране на глобата е на полицията и органите на МВР. "Възпитаваме нова култура у българите, защото за съжаление, когато видим дете в опасност нямаме навика да сигнализираме, че детето е в опасност. Освен отговорностите, следват и санкциите, ако длъжностното лице не изпълни дадените задължения по този закон. На тел. 111 и 116 може да се сигнализира, ако има опасност за някое дете.

Надявам се този закон до края на октомври да бъде приключен, след това следват сериозни дискусии. Във фокуса не са само децата в риск, а детето като носител на права", подчерта Симеонова.

Тя добави, че още като се роди детето, се разписват ясни процедури за отговорностите на властите на ниво родилен дом. "До 5000 лева са глобите, ако лекар казва на майката да си остави детето, примерно, ако то е родено с увреждане", категорична бе Симеонова.

"Това е добра система за закрила, за защита на децата – тази система се гради от всички, не само от социалните домове – от лекари, учители, полицаи и т.н.", потвърди Надя Шабани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА