31 Октомври, 2011 09:06 742 0

Испански печат: Изборите в България белязани от купуването на гласове

  • избори 2011-
  • испания
Испански печат: Изборите в България белязани от купуването на гласове - 1
Снимка: Архив/БГНЕС

Испанските вестници откликват на втория тур на изборите в България, като поставят акцента върху победата на кандидата на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев и на широко разпространената практика на купуване на гласове.

Резултатите от вота потвърждават популярността на управляващата политическа формация, която е на власт от само 2 години, пише в. "Ел Мундо". Изданието подчертава, че победата на Плевнелиев не буди изненада, като се има предвид, че на първия тур той спечели удобна преднина срещу кандидата на социалистите Ивайло Калфин, който призна поражението си.

Калфин обаче не пропусна да отбележи, че това са били най-зле организираните избори в страната през последните 22 години, имайки предвид купуването на гласове, за което предупредиха и международни организации и призоваха управляващите да се борят срещу този недъг. До същото заключение стига и в. "АБС" - двата основни момента във вота са победата на Плевнелиев не предизвиква изненада и изборите са били белязани от масово купуване на гласове.

"Макар и ГЕРБ, и БСП на теория да се представят като проевропейски партии, основна роля във вота изигра националната политика. Чувства се разочарованието от решението на ЕС да остави България извън Шенгенското пространство, но всички знаят, че влизането на страната в него е тясно свързано с разрешаването на главния проблем: вездесъщата корупция. А това наистина си е предизвикателство", пише вестникът. "България избра приемствеността", гласи заглавието на в. "Ел Паис". 

 

Информацията е на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА