Last news in Fakti

5 Ноември, 2011 13:12 2 108 0

Военни и цивилни отдадоха почит на загиналите патриоти

  • задушница

"Велик е нашият войник" пеят днес българите и отдават почит на загиналите военнослужещи. Архангелова задушница е и се покланяме в знак на признателност към офицерите и войниците, към всички паднали за Родината патриоти.

 
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, министърът на отбраната ген. Аню Ангелов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов присъстваха на панихидата във Военния мавзолей – костница на Централните софийски гробища. Имаше и представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военно-патриотичните съюзи. Панихидата ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум.
 
Всички сме виждали възрастните хора, които присъстват на празници и отбелязвания на важни за страната събития. Винаги те държат българските бойни знамена и националния трибагреник. Често младите ги поглеждат пренебрежително, че пеят с всичката сила на гласа си старите патриотични песни. Може би защото не изпитват такова уважение към историята и преклонение пред подвига на нашите предшественици. "Вие – младото поколение, ние – възрастното поколение, всички ние с всички сили, който каквото може, трябва да направим, за да я има България", каза Елена Димитрова от подофицерско дружество "Гургулят - потомци". Със сълзи Петко Петков от същото дружество рецитира стихотворението на Стамен Панчев "Сине мой", загинал при Чаталджа в Балканската война. С патос разказва за героичната гибел на поета - патриот. И мъртъв войникът е притискал в ръцете си снимката на своя син. "Не е нужно да си голям патриот, за да дойдеш тука да отдадеш почит към тия хора. Трябва да почетем тия хора", каза Петков. Венци и цветя днес украсиха военния мавзолей в София. Ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини и в гарнизоните Варна, Пловдив, Плевен, Шумен , Асеновград, в град Добрич, както и в селата Росеново, Смолница и Ловчанци. /БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА