Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 13:01 1 047 0

ДСБ: Бюджетът за здраве е отказ от реформи

  • дсб-
  • бюджет за здраве-
  • бюджет 2012-
  • здравеопазване-
  • петър москов-
  • москов

Бюджетът за здравеопазване е копи-пейст на бюджета на БСП за 2009 г., смятат тъмносините

ДСБ: Бюджетът за здраве е отказ от реформи - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за здравеопазване за 2012 г. е писмена декларация за отказ от реформи. В него не са заложени механизми за прозрачна финансова политика, за електронно здравеопазване, за развитие на здравноосигурителния модел, липсват и финансови инструменти за решаване на задълбочаващата се кадрова криза". Това заяви на пресконференция днес Петър Москов от ДСБ в коментар за параметрите на здравеопазването през 2012..

Вместо да се води политика на превенция и профилактика се наливат огромни суми пари в лечението, смятаПетър Москов.

В условията на криза все по-големи слоеве от населението ще останат без достъп до здравна услуга, посочиха тъмносините. Бюджетът на НЗОК е изготвен на база 1 млн. неосигурени. Според данните на НЗОК обаче те са 1,7 млн. души. "Това означава, че в средата на годината отново ще бъдем изправени пред въпроса "защо не стигат парите", заяви Москов.

От ДСБ представиха данни в процентни разбивки от бюджетите за здравеопазване от 2009 г. досега. "Ако нещо прави впечатление, то е абсолютно еднаквите вътрешни баланси на разпределение на отделните пера на бюджета. Тоест, отделните структури се финансират по един и същи начин”, посочи Москов. "Това е философията на БСП, срещу която ГЕРБ протестираха преди идването си на власт, т.е. философията за това, че ако даваме повече пари в една система, значи е по-добре. Затова БСП нямат право да гласуват против този бюджет, защото той е копи-пейст на техния бюджет от 2009 г. Тоест БСП и ГЕРБ провеждат една и съща политика, заключи Петър Москов.

От ДСБ бяха категорични, че няма да подкрепят бюджета за здравеопазване. Те настояха и да се спре предвиденият трансфер на 100 млн. лева от МЗ към НЗОК, да се премахне клаузата, която задължава НЗОК да не сключва договори с нови болници тази година, и да се прекрати процедурата за прехвърляне на плащания на медикаменти от министерството към Здравната каса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА