21 Ноември, 2011 14:06 1 386 0

Диана Ковачева е новият правосъден министър

  • диана ковачева-
  • министър на правосъдието

Шефът на „Прозрачност без граници“ сяда в стола на Маргарита Попова

Диана Ковачева е новият правосъден министър - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е поканил Диана Ковачева, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници” за правосъден министър. В Министерски съвет  Борисов съобщи, че тя е приела.

По-рано днес Ковачева потвърди, че към нея е била отправена покана да заеме поста министър на правосъдието, но уточни, че става дума за предварителен разговор, а не за официална покана. „За мен подобна позиция би била голямо предизвикателство“, заяви тя.

В нощта след втория тур на изборите премиерът каза, че бъдещият министър ще е човек, който се ползва с добро име сред европейските партньори на България. Дни по-късно той направи уточнението, че наследникът на Попова няма да е от досегашния й екип. Сред обсъжданите имена беше Десислава Шумелова, която е в екипа на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Доктор е по международно право и международни отношения, като тема на доктората й е "Създаване на Международния наказателен съд и основни аспекти на неговата юрисдикция". Магистър е по европейско право от Софийския университет, има и магистърска степен от университет "Нанси 2", Франция, където е защитила теза "Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС". Владее английски, френски и руски. Професионалният й опит е от Института по правни науки към БАН и в международния отдел на Министерството на правосъдието. От 2002 г. е изпълнителен директор на "Прозрачност без граници България". Тя е съпруга на Венцислав Караджов, който е член на ЦИК от квотата на БСП.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА