Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 18:08 2 049 0

МС определи възнагражденията при европроекти за администрацията

  • софия-
  • министерски съвет-
  • възнагражденията-
  • европроекти-
  • администрацията

Правителството одобри методика, по която ще се определят, изплащат и възстановяват разходи за възнаграждения на служителите в администрацията на централните и териториалните органи на изпълнителната власт, на местното самоуправление и на съдебната власт за изпълнение и управление на проекти по оперативните програми, съфинансирани от Кохезионния и структурните фондове на Европейския съюз. Методиката е включена като приложение към ПМС 62/2007 за приемане на национални правила за допустимост на разходите по оперативните програми, съфинансирани от еврофондовете.
Дейностите, свързани с изпълнение и управление на проекти, финансирани по оперативните програми със средства от европейските фондове, се осъществяват към момента по различен начин, съобразно индивидуалната преценка на бенефициентите и управляващия орган на съответната оперативна програма. Липсата на унифициран подход в начина на определяне на размера и изплащане на възнаграждението по тях води до диференциация и несправедливост. Одобрената днес методика залага принципите, въз основа на които справедливо, пропорционално и прозрачно ще се регламентира процесът на определяне, изплащане и възстановяване на разходите за възнагражденията, при спазване на принципа на доброто финансово управление.
Методиката предвижда да не се изплащат възнаграждения за управление и изпълнение на проекти на служителите, които получават допълнително заплащане за изпълнение на функциите по управлението на финансовата помощ от ЕС.
В документа е регламентирано, че възнагражденията ще се изплащат въз основа на месечни отчети за извършената работа за всяко лице, което участва в дейности по изпълнение и управление на конкретния проект. Отчетите трябва да включват както извършената работа, така и часова таблица за доказване на изработеното време във връзка с изпълнение на отчетените дейности.
Средствата за възнаграждения, както и дължимите върху тях задължителни здравни и осигурителни вноски, ще се изплащат от отпуснатите авансови, междинни и окончателни плащания по проекта от съответната оперативна програма.
Постановлението е прието на вносител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА