Last news in Fakti

21 Април, 2017 17:50 1 961 8

Бизнесът към омбудсмана: Газиш закона

  • робство-
  • мая манолова-
  • бизнес-
  • аикб

Работодатели напомнят на омбудсмана, че предложения за законодателни промени се обсъждат в Тристранка

Бизнесът към омбудсмана: Газиш закона - 1

Българските работодатели изразяват своята огромна загриженост от извършеното вчера нарушение на законите и правилата за водене на социален диалог в Република България, осъществено посредством внасянето на пакет от предложения за законодателни промени от страна на Омбудсмана на Републиката и КНСБ.

Представителните на национално равнище организации на работодателите в България винаги са отстоявали правовия ред и спазването на законите в държавата, като са полагали системни усилия за гарантирането на върховенството на закона. То повелява всички предложения за промени в трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище в България да бъдат предварително обсъждани в Националния съвет за тристранно сътрудничество – процедура, която е грубо нарушена с вчерашния акт на Омбудсмана и КНСБ. Безпрецедендно е предлагането на изменения в Кодекса на труда, без те да бъдат обсъдени с едната група социални партньори! Българските работодатели изразяват своето абсолютно недоумение и остро възмущение от факта, че една държавна институция погазва по безпрецедентен начин духа на закона и утвърдената в страната практика с това действие.

В България не съществува на практика съществен проблем със забавянето на плащането на работни заплати, с изключение на изолирани случаи, против които работодателите категорично се обявяват. Доказателство за това е, че при 30 милиарда лева изплатени работни заплати размерът на забавени плащания е едва 30 млн. лева, т.е. едно на хиляда.

В същото време, тиражираната в медиите информация по отношение на конкретните разпоредби във внесения вчера пакет предложения за законодателни промени поражда сериозни притеснения и опасения, тъй като крие рискове от възможни злоупотреби и изнудвания, както и чувствително влошава бизнес средата и условията за осъществяване на инвестиции и стопанска дейност в страната. Няколко конкретни примера в това направление са:

Възможността на работниците да започнат процедура по несъстоятелност срещу работодателя при две неплатени работни заплати – може да бъде ползвана за насилствено придобиване на жизнеспособни предприятия, посредством нарочно забавяне на плащания към тях на ключови клиенти;

Преместването на вземанията на работниците на първо място сред привелигированите кредитори заплашва на практика да торпилира устойчивостта на банковата система в България, като едновременно създава условия за злоупотреби посредством съглашателство на работодатели и техни работници и служители и обезстойностяване на гаранциите за отпускане на кредити;

Влошаване на условията за правене на бизнес при недопускане на фирми до участие в конкурси за обществени поръчки, които поради временни затруднения бавят изплащането на възнаграждения и по този начин – задълбочаване на затрудненията им до степен на криза и фалит.

Национално представителните организации на работодателите винаги са отстоявали и насърчавали коректния социален диалог и спазването на законите в сферата на трудовоправните и социалноосигурителните отношения. Доказали са се като отговорен партньор в социалния диалог – и на национално, и на европейско равнище и настояват да не се допуска това грубо нарушение на световната и европейска практика, като призовава всички отговорни и засегнати институции да спазят българското законодателство. В частност, призовават председателя на 44-то Народно събрание на Република България г-н Главчев незабавно да откаже приемането на пакета предложения и да настоява за неговото оттегляне и евентуално внасяне по установения ред – а именно – след обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Употребявайки атрактивния термин „модерно робство“, Омбудсманът и КНСБ съзнателно, преднамерено и дори злонамерено извършват подмяна на тезиса. Наричайки определени нарушения (които работодателските организации винаги са порицавали) с название, на което в законодателството на друга европейска държава съответстват изключително тежки престъпления, като реално робство, сексуална експлоатация, взимане на органи за трансплантация, получавате на услуги с насилие, експлоатация на деца и уязвими хора, инициаторите на въпросните законодателни промени преднамерено демонизират и стигматизират цялата общност на предприемачите в България.

Този подход е изключително неприемлив, той минира социалния диалог, саботира го и единствено създава напрежение между социалните партньори и институциите в лицето на Омбудсмана.

В заключение, работодателите напомнят, че подобни популистки действия ерозират доверието в българската държава, както на българските, така и на чуждестранните инвеститори и поставят риска България да бъде сочена като негативно изключение в рамките на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 17 Отговор
    Тази докато беше при комунистите пак така се изцепваше неподготвена. А те май и викаха Мая "Общата". Защо ли?
  • 2 mmMM

    26 3 Отговор
    Ах, работодателите в България изпадат в ужас, ако на робите им (работници) им се увеличат правомощията. Ами, към всички работници - защо на завалийте(работодателите) дружно не им предложим да си намалим заплатите, да си увеличим работното време сами, и на края на всеки месец да им плащаме по нещо (не те на нас заплати да плащат). Току виж така свързали двата края. Живи да ги ожалиш. Какво ще кажете за моето предложение, а? Нека да спасим българския работодател!
  • 3 кучето шаро

    15 2 Отговор
    Гази Мая гази .......
  • 4 comment

    4 1 Отговор
    Ей , тая тристранка стана много важен фактор ! При обсъждането на МРЗ кой ли не се яви точно там ?!
  • 5 Uflaf

    19 1 Отговор
    Недраги алчни работодатели, Не се чудете защо нямате работници и имате нужда от такива. Докато продължавате да мамите с осигуровки , брой работни часове, предизвестия с два и три месеца срок за напускане , задържане на заплати за 10-15 дни с цел да не ги изплатите ако напускаш , не реално ползване на годишен платен отпуск , всякакъв вид не мотивирани глоби в процеса на работата,намален персонал без предупреждение водещо до свръх натоварване на останалите , заплати трудно покриващи нуждите на едно работещо лице от транспорт до работа, отопление и малко храна в дома си и ред други...та прав е оня дето каза -Много вожд ,малко индианец. Хората разбраха ,че е по добре беден безработен отколкото беден болен работещ. Пратете в работния процес цялата си фамилия и я оставете без вашата печалба. Мислите ли ,че и тя няма да Ви псува след два месеца ?
  • 6 гост 2

    15 2 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Мая най- накрая доказа, че е юрист, а не политик и исканото от нея премахване на 60 % заплащане от работодателя, чрез сезиране на КС е НАПЪЛНО ЗАКОНОСЪОБРАЗНО. ПОДДЪРЖАМ нейното искане и изразявам пълно съгласие с нейните правни изводи и с нейното систематично тълкуване на нормите на КТ. САМО КС СЕ ПРОИЗНАСЯ ПО ВЪПРОСИ ДАЛИ ТЕКСТ ОТ ЗАКОН. КОДЕКС Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН! Тук изобщо НЕ СТАВА ВЪПРОС за законодателни промени, а за привеждане на български кодекс - КТ- в съответствие с Конституцията на Р. България, с Буквата и с Духа на Закона. Да- никога не съм вярвала, че за член на бсп като Мая Манолова ще напиша това, но е добре, когато юристът си остане юрист, вместо да прави политика чрез вратичките в законите ни!
  • 7 РАМБО

    13 1 Отговор
    Бре тия колко здраво се хванаха за ЗАКОНА ! А на тях като им споменеш за Закона примерно за кодекса на труда си умират от смях и ти казват " Кодекса на труда - навий го на руло , намажи го сгрес и .......... "
    Нагли обирджии , треперят някой да не вземе нещо от тях !
  • 8 Сменете Омбудсман с НАРОДЕН контрол

    6 0 Отговор
    Социалната бизнес ГАНГРЕНА не желае да среща съпротива в обсебването на държавата, затова и Мая и Народен Контрол са в Първа Глуха! И средствата за масова деЗинформация държат бизнес анти-народен курс! Благодарим ви преститутки!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове