24 Ноември, 2011 14:55 1 222 0

EК ни дава на съд (обновена)

  • ек-
  • европейска комисия-
  • газ-
  • съд

Европейската комисия дава България на съд. Причината е неспазване на правилата за газовите пазари. Европейската комисия е на мнение, че България и Румъния все не изпълняват изцяло правилата на пазара на природен газ в ЕС, поради което реши да се отнесе към Съда на ЕС. Брюксел смята, че нашата страна не е направила нужното за обратно подаване на газ във всички точки на междусистемно свързване.

По-специално, оценката на ЕК е, че у нас и в Румъния прекъсваем капацитет с възможност за обратно подаване (известно също като „обратен поток“) не се предлага във всички точки на междусистемно свързване. 

Все пак ЕК отбелязва, че двете страни са постигнали известен напредък, което обаче не е достатъчно.

„Въвеждането на обратен поток е от изключително значение за максималното оползотворяване на капацитета на мрежата“, пише ЕК в официално писмо до медиите.

„На практика неспазването на правилата на газовия пазар в ЕС от България и Румъния означава, че потребителите в тези държави-членки са лишени от възможността да получават оферти от други държави-членки, тъй като пазарите не са достатъчно интегрирани“, аргументира се ЕК. 

В Румъния освен това операторът на преносната система (ОПС) не спазва изцяло изискванията на ЕС за прозрачност. Отсъствието на информация за свободния капацитет намалява конкурентоспособността на газовия пазар и затруднява достъпа на нови участници до отделните пазари, твърдят още от Брюксел.

 

 България остава да изпълни малка част от изискванията на Европейската комисия за интегриран пазар на природен газ, които са свързани с промяна в някои условия на транзитните договори с Газпром, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Страната ни е инициатор на дискусия за необходимостта от прилагане на единна европейска енергийна политика и прилагането на общи принципи в правилата за търговия и транзит на природен газ между държави от общността и трети страни.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков нееднократно е поставял въпроса пред ЕК, включително и пред еврокомисарите по енергетика Гюнтер Йотингер и по търговските въпроси Карел Де Гухт.

Общото разбиране, изразено в разговорите до момента е, че проблемът трябва да бъде решен единно за всички държави от ЕС. Подобна съдебна процедура на предишен етап е провеждана срещу Полша и Словакия, като Полша е използвала подкрепата на комисията при предоговарянето на новите договори за доставка на природен газ с руската страна.

Българското правителство ще търси промяна на някои от условията по транзитните газови договори с Газпром, където е необходимо, за да бъде страната ни напълно адекватна на европейските изисквания за свободен и конкурентен газов пазар.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА