27 Ноември, 2011 19:26 3 321 1

Протести срещу добива на злато край Крумовград

  • добив на злато-
  • нона караджова-
  • крумовград
Протести срещу добива на злато край Крумовград - 1
Добив на злато в Австралия

Природозащитници започват протести срещу решението на Министерството на околната среда и водите да одобри екологичната оценка за добива на злато край Крумовград, предаде БНТ.

Това стана ясно ден след като министър Нона Караджова обяви, че е приела предложението на Висшия експертен екологичен съвет да се даде „зелена светлина" на проекта за разработване на находището Ада тепе. Заради отпора на местното население, фирмата-инвеститор се отказа от цианидната технология за извличане на златото и я замени с по-ниско ефективна, но по-безопасна.

Министър Караджова три пъти връщаше проекторешението на експертите заради пропуски. Сега, според нея, са взети всички мерки за гарантиране на живота и здравето на местните хора и на околната среда. По думите й златодобивът ще помогне за развитието на района, където безработицата е една от най-високите в страната.

Екоорганизации обаче не са съгласни с решението на министъра и го обявиха за абсурдно, тъй като не било съобразено с настроенията на обществеността на Крумовград. От местния инициативен комитет съобщиха, че в града и околните села от утре започва набирането на подписи срещу златодобива.

След консултация с юристи ще се реши какви да бъдат следващите действия на комитета и на сдружението „Живот за Крумовград", което също протестира срещу разработването на Ада тепе.

Кметът на града Себихан Мехмед заяви, че предстои общината да се запознае с мотивите в решението на екоминистерството и да прецени спазени ли са всички техни претенции.
.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глас народен

    0 0 Отговор
    по добре да си създадем общиинска фирма (на пример ) която да тегли кредит и да си разработи находището, от колкото да го даваме на конесия за дълъг период ( след което находищата ще са изчерпани), но когато политицита са ни продажни е така народното богатсъво изтича. Толкова е просто сами да си прибираме печалбите.