11 Декември, 2011 18:42 925 0

Законна или не стачката в БДЖ продължава

  • бдж-
  • стачка

Ръковоството на холдинга кани синдикатите на преговори

Законна или не стачката в БДЖ продължава - 1
Снимка:БГНЕС

Ефективните стачни действия на железничарите продължават и утре, като до настоящия момент от ръководството на БДЖ "Пътнически превози" е отправена покана за преговори по Колективния трудов договор от 11 ч. в сградата на ул. "Иван Вазов" 3. Последните разговори между двете страни се състояха в четвъртък, без да постигнат резутат.

Към 13 ч. днес от 160 влака, движещи се по новото разписание, в диапазона между 8 и 16 ч. са спрени 65% - 104 влака, съобщиха от пресцентровете на КНСБ и КТ "Подкрепа". Днес е 18-и ден на железничарската стачка. Влаковете са спирани от движение между 8 и 16 ч. всеки ден от 24 ноември насам.

Синдикатите и ръковоството на БДЖ са на различно мнение относто законността на протеста, като се има предвид новото разписание на влаковете, което влезе в сила от днес. Обявената стачка е напълно законна, тъй като представлява продължаване на стачната процедура от месец март тази година, се казва в становище на юридическите екипи на КНСБ и КТ "Подкрепа".

От своя страна, БДЖ излезе с отворено писмо, в което съобщава, че арбитражните решения, които стачните комитети и стачкуващите работници и служители в трите дружества смятат като сключени споразумения за задоволително транспортно обслужване на населението по време на стачката, са издадени въз основа на стария график за движение на влаковете. Следователно, при влизане в сила на новия график за движение на влаковете, арбитражните решения няма да имат никакво действие. Поради това следва да се има предвид, че от 8 ч. на 11.12.2011 г. стачните действия ще се провеждат без наличието, на каквото и да е споразумение за задоволително транспортно обслужване на населението.

Във връзка с гореизложеното апелираме към вас да преосмислите участието си в стачката занапред и да преустановите ефективните стачни действия, които са в разрез със закона, заявяват от БДЖ. Оттам напомнят, че последиците от участие в незаконна стачка ще рефлектират както върху стачкуващите, така и върху всички работници и служители от БДЖ, заявяват още от БДЖ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА