Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Кой спъва иновациите в България?

Недоволни от тази ситуация са всички фирми. Недоволни и излъгани са и външните експерти - учените, които оценяват проектите

Публикувана: 21 Септември, 2017 12:41
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 598

Когато става дума за иновации, един от основните фактори е времето. Иновацията е успешна, когато се случи възможно най-бързо, защото темповете, с които се развиват технологиите в съвременния свят, не търпят забавяне за реализирането на добрите идеи.

Забавяне на класирането от повече от година би притеснило всеки кандидат,

но тук положението е още по-лошо, защото става дума за иновации.

Докато в другите държави се подкрепят иновации, които са разковничето на прогреса в икономиката в наши дни, в България, фирмите, които не могат да си позволят сами да финансират идеите си, вече една година чакат Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), част от Министерство на икономиката, най-накрая да си свърши работата.

Недоволни от тази ситуация са всички фирми, тъй като класиране няма и до ден днешен. Недоволни и излъгани са и външните експерти - учените, които оценяват проектите.

Да видим къде е заровено кучето?

Процедурата за одобрение на проекти по осма сесия на Националният иновационен фонд (НИФ) е опорочена и трябва да бъде прекратена. За това ще настоява пред управителния съвет на фонда изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева, казаха от агенцията късно във вторник. От съобщението става ясно, че не са спазени вътрешните изисквания и правила за класиране на кандидатите, като нарушенията са извършени по време на смяната на трите правителства.

Твърденията, че съм освободен поради сигнали за нередности в НИФ са абсолютна лъжа.

До датата на освобождаването ми със заповед на министъра на икономиката няма нито един официално постъпил сигнал за нередности – не само срещу мен, а и срещу когото и да било от екипа на Агенцията“.

Това се посочва в открито до медиите освободеният в края на август заместник- изпълнителен директор Никола Стоянов.

Той дори припомня, че изпълнителният директор на ИАНМСП оттеглила всички възложени му пълномощия още през февруари, когато техническата проверка на проектите тепърва стартира. Фактически, тъй като не съм имал каквито и да е права, няма как да нося отговорност за действията или бездействията на изпълнителния директор, уточнява Никола Стоянов.

Той предупреждава, че ситуацията може да доведе до загуба на нови 5 млн. лв., които са заложени в бюджета за 2017 г.

В същото време и учените, и собствениците на фирмите-кандидати апелират за отговорно отношение на държавата към иновационните идеи на българските фирми и се надяват процедурата да бъде финализирана, участниците - класирани, а външните оценители ще получат своето възнаграждение.

Припомняме, че през 2004 г. е създаден Националният иновационен фонд, чиято цел е да се подкрепят иновационни проекти с държавно финансиране. През годините са проведени 7 сесии, през които са финансирани над 450 проекта. Според направените анализи, резултатът е повече от приличен за фонд, управляван от държавата.

Ето и писмото на Никола Стоянов:

ДО

Г-н Бойко Борисов,

Председател на

Министерски съвет на Република България

ДО

Г-н Емил Караниколов,

Министър на икономиката

Копие ДО:

Г-жа Мая Манолова,‎

Омбудсман на Република България


Уважаеми дами и господа,

Обръщам се към Вас с открито писмо, тъй като името ми беше замесено в редица медийни публикации, свързани с проблемите в Националния иновационен фонд (НИФ). Официалното прессъобщение на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ‎‎(ИАНМСП), което е източник на информация за тези публикации, съдържа редица неистини и като бивш заместник изпълнителен директор до 24 август 2017 г. смятам за мой дълг да изясня фактите, каквито са, за да не се спекулира повече с името ми и с интересите на участниците в проектите, финансирани от Фонда.

В същото време искам да изразя безпокойство от случващото се в ‎ ИАНМСП и да заявя, че разбирам напълно проблемите, с които се сблъскват фирмите, кандидатствали със свои иновационни проекти за държавно финансиране през осмата сесия на Националния иновационен фонд, както и независимите експерти, ангажирани с оценката им.

На първо място, държа да изясня, че твърденията, че съм освободен поради сигнали за нередности в НИФ са абсолютна лъжа. До датата на освобождаването ми със заповед на министъра на икономиката няма нито един официално постъпил сигнал за нередности – не само срещу мен, а и срещу когото и да било от екипа на Агенцията.

Същевременно, искам да подчертая, че изпълнителният директор на ИАНМСП оттегли всички възложени ми пълномощия още през февруари, когато техническата проверка на проектите тепърва стартира. Фактически, тъй като не съм имал каквито и да е права, няма как да нося отговорност за действията или бездействията на изпълнителния директор.

Доказателство за липсата на сигнали за нередности е официалният протокол от последното заседание на Управителния съвет на НИФ от края на април, под председателството на зам. министър Любомир Ганчев, където изпълнителният директор на Фонда г-жа Мариета Захариева твърди, че е получила сигнали, но след като председателят и останалите членове на УС я подканиха да ги покаже, стана ясно, че такива няма.
Този протокол е официален документ и се пази в деловодството на Министерството на икономиката и ИАНМСП.

Самото твърдение за сигнали за нередности противоречи на логиката, тъй като и до сега няма класиране на фирмите, не са обявявани никакви оценки на проектите и съответно няма как някой да се оплаква от несъществуващи резултати.

Припомням, че 8-мата сесия на НИФ стартира през есента на 2016 г. и доведе до рекорден брой кандидати – 192.

След края на срока за подаване на проектни предложения (31 октомври 2016 г.), стартира административната проверка на проектите за тяхната допустимост. Междувременно, чрез конкурс бяха избрани около 60 външни независими оценители и техният списък беше утвърден от министъра на икономиката. В края на 2016 г. те започнаха техническата оценка на проектните предложения и в края на април 2017г. си свършиха работата - напълно в съответствие с всички нормативни актове и изисквания. Въпреки че гражданските договори на външните оценители са оформени и съгласувани на всички нива в агенцията и подписани от самите тях още в началото на февруари, те не бяха подписани от изпълнителния директор и до ден днешен не са. Съответно, не са разплатени и одобрените им по правилата на процедурата хонорари за вече извършената до края на април работа.

Научните работници все още се надяват да си получат парите, но това може да доведе освен до съдебни искове срещу агенцията, до отказ на експертите да участват в оценяването на следващите сесии на НИФ. Това ще постави под въпрос бъдещето на Иновационния фонд като цяло.

Още по-притеснително е недоволството на формите-кандидати, но не от нередности в проверките, а от огромното забавяне на класирането на проектните предложения. До напускането ми в края на август писмата и обажданията от недоволни кандидати до Агенцията бяха ежедневие. Постъпиха и официални сигнали, входирани през приемната на Министерски съвет и екипът на Агенция положи всички усилия да успокои недоволните и да ги убеди, че 8-ма сесия ще бъде в най-скоро време приключена.

Това трябваше да бъде и сигнал, че скоро ще бъде стартирана следващата, 9-та сесия, за която е предвиден финансов ресурс от още 5 милиона лева в бюджета за 2017 г. При сегашното забавяне, рискът от загуба на тези средства е огромен, което значи, че иновативни български фирми няма да развият идеите си, а бизнеса ще загуби тези средства.

Уважаеми дами и господа,

Независимо от клеветите по мой адрес, за които ще потърся отговорност от виновните по съдебен ред, не бих се обърнал към Вас, ако не бях искрено притеснен от блокирането на процедурата по оценка на иновативните проекти.

Вие сте хората, които носите високата отговорност България да се развива като модерна и достойна европейска държава.

Бизнесът и научните работници по никакъв начин не са виновни за неуредиците в Агенцията. Опитите вината за блокираната процедура да бъде прехвърлена върху учените и напусналите Агенцията служители са несъстоятелни, което може да бъде доказано с наличните официални документи.

Надявам се на бързата Ви реакция.


20 септември 2017 г. С уважение:

Никола Стоянов

Зам. Изп. Директор на ИАНМСП

от август 2015 г. до август 2017 г.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Виктор Орбан
Унгарският премиер коментира Джордж Сорос
Големи хищници плуват в тези води. Това е трансграничната империя на Сорос."

Още бисери