Last news in Fakti

24 Декември, 2011 18:13 988 1

Патриаршеско и синодално Рождественско послание

  • патриарх-
  • рождество

“В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците”

 

(Йоан. 1:4)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Векове наред в тази пресветла, тиха и свята нощ над творението се разлива вестта за Христовото Рождество. Христос се роди! Дойде в света сред човеците, за да озари живота на всеки от нас с божествената Си светлина, за да ни даде надежда, да въдвори мир, да ни каже по най-категоричен начин, че нищо не ни е повече необходимо от любовта. Че се свършиха дните на тъмнината и в света на хората се въдвори светлината на Божието присъствие в изтерзания от страсти и грехове свят. “Защото - както пише светият евангелист, - Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан. 3:16).

Той дойде в образа на Младенец, родил се в пещера, далеч от суетата на света, в тъмнината на нощта, обкръжен от витлеемските пастири и техните стада. От тази пещера в нашия свят завинаги заблестя светлината на вярата, надеждата и любовта, завещани ни от Него като Негов вечен Завет лично с всеки от нас. Тази светлина блести и днес и огрява с чудната си топлина душите и сърцата на Неговите верни, на тези, които не са забравили думите Му: “Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20). И в нощта на Неговото Рождество по плът ние отново сме призвани да свидетелстваме пред света, че “светлината в мрака свети, и мракът я не обзе” (Йоан. 1:5). Нека цял свят отново чуе, че днес се ражда Христос ­ Изкупителят и Спасителят на света, на всеки от нас, на цялото творение! И нека нашето свидетелство да е истинно, нека “от препълнено сърце говорят устата” (Лука. 6:45)! Защото тази нощ е светла като никоя друга, защото залогът на нашето спасение е тук, сред нас.

“Твоето Рождество, Христе, Боже наш, озари света със светлината на познанието”

(Тропар, гл. 4).

Така пее Църквата на днешния празник, разкривайки светлината като дар тъкмо на познанието, като веднъж завинаги дарена на човека възможност за просветление на ума и сърцето, които грехът и смъртта столетия и хилядолетия наред са потъмнявали. В Личността на Христа Спасителя пред обезнадежденото човечество се яви пълнотата на Божеството, Словото на Отца -­ Онзи, “чрез Когото всичко е станало”. И вече няма мрак, нито тъмнина. Дните на смъртта са преброени. Изпълнило се е обещанието. Той, обещаният на прародителите Месия, е тук, сред нас. “Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота” (Йоан. 8:12). Така казва Той на учениците Си. Но казва и друго: “Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина” (Мат. 5:14). Този град сме всички ние -­ православните християни, които с вяра и неизменно упование в Него продължаваме да свидетелстваме, че “Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина” (Йоан. 1:14). С особена сила звучат тези думи тъкмо днес -­ в нощта, в която Христос се ражда, когато пред всички нас се явява истинската Светлина.

Братя и сестри,

Раждането на Спасителя е началото на нашето спасение, кулминационна точка в Божието домостроителство. Ние сме изкупени, скъпо платени чеда на Небесния Отец (1 Кор. 6:20). Но ние имаме и свое участие в подареното ни свише спасение. Заявявайки желанието да сме Христови и следвайки в земните си дни тази заява, ние действително ставаме “светлина на света”, както Сам Христос нарича следовниците Си. Нека, прочее, никога не отпадаме от висотата на тази божествена светлина на познанието, с която гори и грее днешният празник и която ние -­ верните на обещанието -­ сме призвани да разгаряме през всички векове, докле чакаме Господа за Неговото Второ славно пришествие. Нека не позволяваме на мрака и тъмата в този свят да гасят светилниците ни, но да ги държим винаги запалени, защото към това ни е призовал Сам Господ!

В деня на Христовото Рождество отново се обръщаме към всички вас -­ клир и миряни на родната ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, с топъл архипастирски благослов и гореща молитва към Всеподателя да не отнема благоволението Си към нашия христолюбив народ, та всякога укрепвани от Божията десница да преуспяваме в любовта и благочестието за слава на Родилия се Богомладенец!

Благодатта и мирът на Родилия се днес Богомладенец и радостта в Светия Дух да бъдат с всички вас! Амин.

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

 

† МАКСИМ

 

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

 

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

 

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

 

† Врачански митрополит КАЛИНИК

 

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

 

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

 

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

 

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

 

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

 

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

 

† Русенски митрополит НЕОФИТ

 

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

 

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

 

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

 

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

 

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

 

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    0 0 Отговор
    майка ми винаги пости кръсти се и винаги ми е казвала а и казва жената на такива праздници да не говоря и върша лоши неща . да не ми се иска наистина но като гледам имената по горе и не мога да се въздържа поне лекичко да ги обидя тези крадци лъжци и съсипници на нашата църква и вяра .точно такива са и не им ща пожеланията