Last news in Fakti

26 Декември, 2011 14:53 665 0

Сладкото е поскъпнало най-много

  • шоколад-
  • сладко

Сладките продукти са едни от най-поскъпналите стоки през изминалата година. Цените им са нараснали с почти една четвърт.

Това показват данните от националната статистика.

Големите шоколадови фабрики и производители отказват да дават прогнози за бъдещето на пазара. Фактите от тази година са, че захарта е поскъпнала с близо 60 процента. Течният шоколад, локумът и халвата - с 13-14 на сто.

Въпреки това от сладкарските салони твърдят, че не са вдигали цените от миналата Коледа. Така опровергават летните слухове, че шоколадът щял да удари цената на златото.

Производителите на плодови сокове също са засегнати от високите цени на суровините. За един от производителите на ябълкови сокове обаче най-много е поскъпнал материалът за картонените опаковки, които позволяват напитката да е без консерванти.

Освен ябълката, от български плодове се правят и сокове от кайсии, праскови и домати. Концентратът от портокал идва от Бразилия, където цената е скочила тройно за три години. Това обаче не може да се отрази директно от производителите, защото българинът и така е свил бюджета за плодови напитки. Това е причината всички производители да са много внимателни при вдигането на цените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА