Last news in Fakti

27 Декември, 2011 11:13 872 0

Проблемът не е в законите, а в многото фалиращи фирми

  • трудово законодателство
Проблемът не е в законите, а в многото фалиращи фирми - 1
Снимка: БГНЕС

България има нелошо трудово законодателство. Проблемът не е в плащанията на дължимите възнаграждения на служителите на фалирали предприятия, а в големия брой фирми в процедура по несъстоятелност. Това заяви пред БНР изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев относно предложените от премиера Бойко Борисов промени в трудовото законодателство, гарантиращи заплатите на хората, които работят във фалиращи фирми.

„На практика има и гаранционен фонд за заплащането на служители в предприятия, които са във фалит. В този фонд има натрупвания около 200 млн. годишно. Ние харчим около 2 млн. от него. Гаранционният фонд действа, но може би българинът не познава българското законодателство и не предявява претенции към него“, обясни Данев.

Той допълни, че съгласно законодателството, работодателят е длъжен да плаща до 60% от дължимите суми на своите работници и служители, но не по-малко от минималната работна заплата, след което се начисляват наказателни лихви по тези суми.

„Проблемът не е в плащанията. Проблемът е защо толкова фирми са в процедури по несъстоятелност, проблемът е закриването на работни места и липсата на инвестиции. Първо трябва да отстраним проблема и тогава да мислим за подобни решения, които са свързани с последствията от проблема“, категоричен е председателят на БСК.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов се съгласи с мнението на Божидар Данев. „Законодателството на тази тема не може да даде кой знае колко, извън покачването на работниците в списъка на кредиторите на по-горна позиция, което също има не малко основание, ако целият този списък се преподреди – на първо място, да се качат държавните вземания, на второ място – дължимите плащания на работници и служители, на трето място – задълженията към контрагенти, и на четвърто място – банките. Тогава като че ли нещата ще изглеждат по-справедливо“, коментира той.

Според Манолов, проблемът е в здравата пазарна среда, за да не се стига до фалити. „В България никой не си прави труда да създаде пазарна икономика. Бизнесът трябва да бъде оставен на мира и хората да бъдат спокойни, че когато са се хванали с нещо, те ще получат и съответната възвращаемост, а няма да дойдат и да им кажат – трябва да дадеш пари за една партия, за едни избори, че няма да дойдат едни башибозуци и да му направят хиляди ревизии и че няма да дойдат някакви и да кажат – ти се бъркаш в бизнеса на тези, които неправилно наричаме олигарси в България. Това иска смелост и кураж, които в България няма да видим скоро, защото тези същите, за които говоря, плащат на политиците, за да ги охраняват. Това е тъжната и гадна истина“, заяви той.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ предложи на министър-председателя, „след кашите, които забъркаха в пенсионното осигуряване, да започне една пенсионна реформа“. „Една чудесна първа стъпка би било да се премахне задължителният характер на пенсионното осигуряване в частни пенсионни фондове. Министър-председателят, като иска да не гледа тъжните очи на работниците, които седят без заплати, да спре административния башибозук, да започне държавата да си плаща това, което е поръчала по държавни поръчки, да го плаща в пълния му размер, да облекчат бюрокрацията по отношение на еврофондовете. Има толкова неща, които могат да бъдат направени, а той се хваща за една зона, в която по същество практически няма административни ходове“, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА