Last news in Fakti

30 Декември, 2011 12:15 2 668 1

Напусна ни режисьорът Иван Андонов

  • иван андонов
Напусна ни режисьорът Иван Андонов - 1
Снимка: БГНЕС

Напусна ни големият български режисьор Иван Андонов. Кинаджията си отиде на 77-годишна възраст. Още миналата година съпругата му Люба Маричкова, сестра на Кирил Маричков от „Щурците”, сподели с мъка пред медиите, че Иван е много болен и не излиза от дома си.

Бележитият режисьор завършва театралната академия в София през 1956 г. в класа на проф. Моис Бениеш. Година по-късно получава и първата си роля във филма "Години за любов".

Името на Андонов ще остане в историята на българското кино с някои от най-обичаните български филми - "Дами канят", "Вчера", "Опасен чар".

Сред заглавията, които той завеща на българското кино, са "Бяла магия" и "Мечтатели". В средата на 90-те режисира и емблематичния за българския преход "Дунав мост".

Иван Андонов ще бъде запомнен и с вдъхновяващите си роли в "На всеки километър", "Един наивник на средна възраст" и "Сватбите на Йоан Асен".

Андонов е носител на множество кинонагради. През последните години се занимава с живопис.

Поклон пред паметта му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симчо

    0 0 Отговор
    Жалко.Беше добър режисьор и актьор.Бог да го прости.