Last news in Fakti

4 Януари, 2012 10:25 1 647 3

Църквата не е против „ин витрото“ при определени условия

  • инвитро-
  • сурогатно майчинство-
  • светия синод

Методът не е намеса в божията работа, заяви евангелският пастор Иводор Ковачев

Светият Синод на Българската православна църка не е против ин витрото, заяви пред БНР ловчанският митрополит Гавриил. Човек, който използва метода "ин витро", не е грешен, заяви духовникът. Митрополит Гавриил посочи, че в случая вероятно е станало пренасяне на становището на църквата за сурогатното майчинство към метода "ин витро" и затова се е получило объркване.

Той се приема и от Синода на гръцката и руската православна църква, но само при условие, че биологичният материал трябва да бъде взет от законния съпруг и оплодените яйцеклетки, колкото са подготвени, трябва всички да се имплантират в майката, защото всяка една от тях е живо същество и не бива да се унищожава. При тези условия няма против и Българската православна църква да се използва методът ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност, обясни той.

Митрополит Гаврил беше категоричен, че Българската православната църква е против сурогатното майчинство по много причини. В България законът още не е приет. Подготвили сме становище, защото ни го поискаха, но Законът е на второ четене, каза той.

По думите на ловчанския митрополит Гавриил осиновяването може винаги да стане и то е радост както за осиновеното дете, така и за родителите. В случаите, когато едно семейство не може да има деца, е добре да си осиновят дете. Но трябва да има медицински преглед, който да покаже, че родителите не могат по никакъв друг начин да имат собствени деца, допълни митрополит Гаврил.

Председателят на УС на фондация "Искам бебе" Радина Велчева заяви, че остават засегнати от неща, които все още са записани в становището на Светия Синод като например, че методите на ин витро оплождането са експерименти, които се противопоставят на Божията премъдрост, затова, че прилагането на ин витро оплождането е богохулство.

Повярвайте ми, че аз лично още не съм станала майка. Имам седем опита ин витро зад гърба си и безплодието ме накара да вярвам още повече в Бог и да намеря пътя към него, допълни тя. Ние не раждаме нечовеци, беше категорична Велчева.

В действителност гледаме на живота като нещо дадено от Бога, каза евангелският пастор Иводор Ковачев, който е капелан на Централният софийски затвор. Аз не мисля, че методът "ин витро" е намеса в божията работа, допълни той.

Човек винаги е предразположен да загърби вярата. В такъв свят живеем, но аз вярвам, че вътре в нас има лампичка, която светва, когато тръгнем настрани, обясни пастор Иводор Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 papagal

    0 2 Отговор
    abe 6to ne si se vozite na eko bri4kite-nikoi ne se interesuva ot mnenieto vi!!!!o6te po-malko ot mnenieto na grackata,ruskata i srabskata carkva :D
  • 2 Иванов

    0 4 Отговор
    Жакло че комунизма не успя да затрие църквата и религията завинаги. Като цяло това си беше едно добро дело.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Мен ме интересува, така че това което казваш не важи за всички, а ако теб не те интересува просто не чети, самото заглавие е достатъчно ясно за да се разбере за какво е тази статия. А до първи коментар, то не са само комунистите които искаха и искат да затрият църквата, моля те не слагай и твоето име сред тях за да не отвее и теб някой вятър на промяната.